1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BELÇİKA ALARMDA: 34 ÖLÜ
BELÇİKA ALARMDA: 34 ÖLÜ

BELÇİKA ALARMDA: 34 ÖLÜ

Brüksel’de bugün havaalanı ve metro istasyonunda meydana gelen patlamalarda ölenlerin sayısı 34’e yükseldi.

A+A-

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Zaventem Havalimanı'nda iki ayrı patlama meydana geldi. Terör saldırısı olduğu belirtilen patlamada en az 1 kişi öldü 12 kişi de yaralandı. Yolcular güvenlik gereçesiyle pistlere alındı.

Belçika'da Brüksel Havalimanı'nda iki patlama meydana geldi. Patlamanın olduğu yerden dumanlar yükselirken en az 1 kişinin öldüğü ve 12 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

APRON VE TERMİNAL BİNASINDA PATLAMA

Patlamanın biri apronda, diğeri terminal binasında meydana geldi. Bir görgü tanığı patlamalardan birinin American Airways'in bürosunun bulunduğu yerin yakınında olduğunu iddia etti. 
Patlamalarda çok sayıda yaralı olduğu belirtiyor. Binanın dış camlarının tamamen kırıldığı ifade edilyor. İlk patlamada en az 12 kişinin yaralandığı iddialar arasında.

OTEL HASTANEYE ÇEVRİLDİ

Patlamanın ardından havalimanı karşısında bulunan otel, sahra hastanesine çevrildi. Yaralıların tedavisi burada yapılıyor.
Havalimanında bulunan yolcular ise güvenlik gerekçesiyle pistlere alındı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Zaventem Havalimanı'na doğru giden tren seferleri durduruldu. Havalimanına giden tüm yollar da kapatıldı.
Belçika basınına göre, Zaventem Havalimanı'nda tüm uçuşlar durdurularak, iptal edildi.

 

 

PARİS SALDIRGANI BRÜKSEL'DE YAKALANMIŞTI

13 Kasım 2015'te meydana gelen ve 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan Paris saldırılarını gerçekleştiren Salah Abdeslam, gerçtiğimiz cuma günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de yakalanmıştı.

Öte yandan  Rus Sputnik yayın kuruluşunun Belçika medyasına dayandırdığı habere göre; patlamada 11 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, terminal binasından dumanların yükseldiğini bildiriyor.

Patlamanın, Amerikan Havayolları kontuarının yanında gerçekleştiği bildirildi. Tanıklar patlamanın yerel saatle 08:00'den kısa bir süre önce yaşandığını aktardı.

Sky News'ün olay yerinden bildiren muhabiri Alex Rossi, "Binanın sallandığını hissettim. Toz ve duman vardı. Patlamanın yaşandığı yere gittim ve şoke olmuş insanlar vardı. Buradaki fikir, patlamanın bir çeşit terör saldırısı olduğunu yönünde. Ama havalimanındaki hiçbir yetkili tarafından doğrulanmadı" dedi.

Belçika medyası havalimanını boşaltıldığını belirtiyor. Liman uçuşlara kapatıldı.

Bölgeden bildiren Anadolu Ajansı muhabiri gelişmeleri, "Patlamanın çok şiddetli olduğunu biliyoruz. Çok sayıda ambulans yönlendirildi, yollar kapatıldı. Havalimanından dumanların yükselmesi şiddeti göz önüne koyuyor" diye aktardı.

THY UÇAĞI KALKAMADI

THY'nin Brüksel - İstanbul seferini yapan TK 1942 sefer sayılı uçağı Brüksel Havalimanı'ndan kalkamadı. Patlamanın, uçağa yolcu alımından kısa süre sonra meydana geldiği öğrenildi. Brüksel seferini yapan THY'nin TK 1937 sefer sayılı uçağı da Liege Havalimanı'na yönlendirildi. Uçak saat 08.24'de İstanbul'dan kalkmıştı.

 

 

METRODA DA PATLAMA

Brüksel havalimanında meydana gelen çifte patlamanın ardından bu kez de AB kurumlarına yakın bir metro istasyonunda patlama gerçekleşti.

Havalimanındaki patlamalardan hemen sonra Belçika'da ülke genelinde güvenlik seviyesi en yüksek nokta olan 4'e çıkarıldı.

Patlamaların sebebi henüz bilinmiyor. Yaralılar olabileceği bildiriliyor. Ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Belçika haber ajansı Belga ise bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ajans ayrıca, havaalanındaki patlamalar öncesi ateş açıldığını ve Arapça bağırışlar duyulduğunu aktardı.

Zaventem Havaalanı tahliye, havaalanından uçuşlar da iptal edildi. Havaalanına giden trenler de durduruldu.

 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI

Öte yandan Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, Brüksel Zaventem Havalimanı'nda iki patlamanın meydana gelmesinin ardından ülkede terör alarmının en üst seviyeye çıkarıldığını bildirdi.

Jambon, ülkede terör tehdidi düzeyinin en üst seviyeye çıkarıldığını açıklarken, bir emniyet yetkilisi patlamalarda en az 11 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi.

Zaventem Havalimanı sözcüsü Anke Fransen ise, giden yolcu bölümünde meydana gelen iki patlamada çok sayıda kişinin yaralandığını, ilk yardım ekiplerinin yaralılara müdahale ettiğini söyledi.

Terör örgütü IŞİD Salah Abdeslam'ın intikamını mı aldı?

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Zaventem Havalimanı ve metro istasyonlarında düzenlenen bombalı saldırıların, IŞİD tarafından 17 Mart tarihinde yine Brüksel’de ele geçirilen Paris saldırganı Salah Abdeslam'ın intikamını almak için düzenlendiği yorumları yapılıyor.

Sabah saatlerinde Brüksel'i savaş alanına çeviren patlamaları Rus İnterfaks haber ajansı, "Brüksel havalimanındaki patlamalardan kısa bir süre sonra özellikle iki metro istasyonunda infilak eden bombalar önemli bir çağrışım yapıyor" diye yazdı.

ÖLÜ SAYISINDA ARTIŞ

Brüksel’de bu sabah ard arda meydana gelen 3 patlamada ölenlerin sayısının 26’ya yükseldiği bildirildi.

Le Soir gazetesinin Brüksel Savcılığı'na dayandırarak verdiği haberde, Brüksel havaalanındaki iki saldırıda 11 kişinin öldüğü ve 81 kişinin yaralandığı belirtildi.

Maalbeek metro istasyonundaki saldırıda da 15 kişinin öldüğü, 55 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Bu arada Brüksel'de Loi caddesinde bir patlama sesi duyulduğu ancak 4. bir saldırı olduğu düşünülen bu patlamanın, şüpheli görülen bir paketin imha edilmesi sonucu meydana geldiği bildirildi.

Belçika Federal Savcısı, Brüksel Havalimanı'ndaki patlamanın intihar saldırısı sonucu gerçekleştiğini açıkladı.

BELÇİKA BAŞBAKANI: KORKAKÇA

Patlamaların ardından basın toplantısı düzenleyen Belçika Başbakanı Charles Michel, saldırıları "kör, vahşi ve korkakça" olarak tanımladı. Michel, "Bugün ülkemiz için kara bir gün. Soğukkanlı ve dayanışma içinde olmalıyız" dedi.

 

BOZKIR: TÜRKİYE ÜYE OLSAYDI BU BOYUTLARA GELMEZDİ

TC Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Belçika'daki patlamaları DAEŞ'in rövanşist bir anlayışla gerçekleştiriyor olabileceğini belirterek, "DAEŞ'i DAEŞ yapan bir taraftan da Avrupa'dan gelen militanlardır. Türkiye'nin uzun zamandan beri AB sürecinden yavaşlatılmış ve hafif dışarıda tutulan bir konumda olması kayıp olmuştur. Türkiye üye olsaydı veya bu ilişkiler çok sağlıklı bir şekilde yürüyor olsaydı ne terör ne de illegal göç bu boyutlara gelirdi. Şimdi AB bu gerçeği anlamış vaziyette" dedi.

 

BELÇİKA, TÜRKİYE'DEKİ TEMSİLCİLİKLERİNİ KAPATTI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün havalimanı ve metro istasyonunda yaşanan terör saldırılarının ardından İstanbul Taksim'deki Belçika Başkonsolosluğu ile Ankara'daki Belçika Büyükelçiliği kapatıldı.

BELÇİKA'DA 'NÜKLEER' ALARM

Terör saldırılarıyla sarsılan Belçika'daki Tihange nükleer enerji santralinin boşaltıldığı açıklandı.
Devlet televizyonu VTM, santralin polis tarafından boşaltıldığını bildirdi. Haberde başka detay verilmedi.

ÖLÜ SAYISI 34 OLDU

Brüksel’de bugün havaalanı ve metro istasyonunda meydana gelen patlamalarda ölenlerin sayısı 34’e yükseldi.

Reuters haber ajansının Belçika Yayın Kuruluşu VRT’ye dayandırdığı habere göre, havaalanındaki intihar saldırısında 14, metro istasyonundaki patlamada ise 20 kişi hayatını kaybetti.

Belçikalı yetkililerin de bu rakamları doğruladığı bildirildi.

 

AJANSLAR

Bu haber toplam 3839 defa okunmuştur