1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimleri ve Kıbrıs sorunu konulu anket
Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimleri ve Kıbrıs sorunu konulu anket

Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimleri ve Kıbrıs sorunu konulu anket

Kıbrıslı Rumların yüzde 86’sı; “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni feshedecek bir çözümü kabul etmiyor”

A+A-

Güney Kıbrıs’taki “Sigma” televizyonu tarafından önceki akşam yayımlanan bir ankete göre, Kıbrıs Rum kesiminde önümüzde Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan milletvekilliği genel seçimlerinde “boykot” galip gelecek ve Kıbrıslı Rumların yüzde 22,2’si seçimlerde oy vermeyecek.

Fileleftheros gazetesi, “Şu Ana Kadar Milletvekilliği Seçimlerini Boykot Kazanıyor” başlıklı haberinde, şu an seçimleri kazanacak ilk partinin “boykot” olduğunu, ancak öngörülerin doğrulanması halinde, önümüzdeki Mayıs ayında sürprizler yaşanmasının beklenmesi gerektiğini de kaydetti.

Kıbrıslı Rumların şimdilik yüzde 22,2’sinin seçimlerde oy kullanmayacağını yazan gazete, partiler düzeyinde bakıldığında ise, önümüzdeki hafta seçim olsa, ilk partinin yüzde 20,2 oy oranı ile DİSİ olacağını ve bunu yüzde 16,4 ile AKEL’in izleyeceğini belirtti.

Gazete, önümüzdeki hafta seçim olsa DİKO’nun yüzde 8.1, Vatandaşlar İttifakı’nın yüzde 4.1, EDEK’in de yüzde 4 oy alacaklarını aktardı.

Haberde, yüzde 3,2 oy oranı ile Ekologlar, yüzde 2,8 oy oranı ile de Dayanışma İttifakı’nın Meclis’e girmeye yakın oldukları yorumu da yapıldı.

“Prime Consulting” şirketi tarafından 14–19 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen ankette, katılımcılara iç yönetim konularında sorular yöneltildiğini de yazan gazete, buna göre, Kıbrıs Rumların yüzde 71’inin askerlik görev süresinin azaltılmasından yana olduklarını ve Kıbrıslı Rumların yüzde 57’sinin Hükümetin bu kararını uygulamayı başaracağını düşündüklerini ifade etti. Gazete, 10 Kıbrıslı Rum’dan 4’ünün Anastasiadis’in ülkeyi yönetmesine olumlu baktığını da belirtti.

Kıbrıs sorunu

Anketin, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs sorununda ortaya koyduğu kırmızı çizgiler konusunda fikirler verdiğini yazan Simerini ise, ankete katılan Rumların yüzde 86’sının, “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni feshedecek olan bir çözümü reddedeceklerini söylediğini aktardı.

Ankete göre, Türk garantilerini reddedecek olan Kıbrıslı Rumların oranının da yüzde 86 olduğunu yazan gazete, Kıbrıslı Rumların yüzde 59’unun ise, dönüşümlü başkanlığı öngörecek bir planı kabul etmeyeceklerini belirttiğini kaydetti.

Gazete, Türk askeri birliklerinin adadan muhtemelen aşamalı olarak çekilmesini öngörecek olan bir planı kesinlikle kabul etmeyeceğini söyleyen Kıbrıslı Rumların oranının yüzde 37, aşamalı çekilme öngörecek plana olumlu oy vereceğini söyleyenlerin oranının ise yüzde 32 olduğunu ekledi. (TAK)

 

Bu haber toplam 2427 defa okunmuştur