1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. St. Jacob’tan çalındığı iddia edilen ikonalar iade ediliyor
St. Jacob’tan çalındığı iddia edilen ikonalar iade ediliyor

St. Jacob’tan çalındığı iddia edilen ikonalar iade ediliyor

17’inci yüzyıldan kalma iki adet ikonanın, bu ayın sonuna doğru Kıbrıs Rum Yönetimi’ne iade edilmelerinin söz konusu olduğu ileri sürüldü.

A+A-


1974 yılının akabinde, İskele’de bulunan 14’üncü yüzyıla ait “Agios Yakovos” (Saint Jacob) kilisesinden çalındıkları iddia edilen, 17’inci yüzyıldan kalma iki adet ikonanın, bu ayın sonuna doğru Kıbrıs Rum Yönetimi’ne iade edilmelerinin söz konusu olduğu ileri sürüldü.

Haberi veren Alithia gazetesi, ikonaların iade edileceğine dair açıklamayı “Neapolis Bölge Piskoposu Porfirios’un” yaptığını, bununla birlikte, ikonaların talep edilmesi ve ülkeye iadesine dair meseleyi de Porfirios’un ele aldığını yazdı.

Gazete, “elde ettiği bilgilere” dayanarak, Ortodoks Kilisesine bağlı “Sen Sinod” Meclisinin 5 Nisan’da gerçekleştirmesi beklenen toplantının ardından, ikonaların ülkeye iadesiyle ilgili olarak, “Başpiskopos Makarios Vakfına ait Bizans Müzesinde” resmi bir tören düzenleneceğini kaydetti.

İkonaların 2007 yılına kadar “Rus Sanat Koleksiyoncusu Aleksander Kosinski’nin” tasarrufunda bulunduğunu ve 2007 yılında Zürih’te, İsviçre Polisi tarafından bunlara el konulduğunu yazan gazete, Kosinski ile “Kıbrıs Kilisesi” arasında imzalanan dostane anlaşmanın ardından, ikonaların Rum Yönetimine iadesi konusunda anlaşmaya varıldığını ekledi. TAK

Bu haber toplam 1425 defa okunmuştur