1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kürtaj soruşturmasında ARANAN KİŞİLER VAR!
Kürtaj soruşturmasında ARANAN KİŞİLER VAR!

Kürtaj soruşturmasında ARANAN KİŞİLER VAR!

Girne’deki ‘yasa dışı kürtaj’ soruşturması… İlk kez kelepçeli geldiler!

A+A-


 

Girne’de Ada Hospital isimli özel hastanede meydana gelen ‘yasa dışı kürtaj’ meselesiyle ilgili olarak tutuklu bulunan 4’ü doktor, 9 kişi dün yeniden mahkemeye çıkarıldı. Zanlılardan Aygün Deniz teminat şartıyla serbest kalırken, diğer 8 zanlı hakkında 8’er gün daha ek tutukluluk alındı

Didem MENTEŞ

Toplumda büyük infiale neden olan Girne‘deki ‘yasa dışı kürtaj’ davası dün 8 gün daha uzatıldı. Yasal sınır olan 10 haftadan büyük fetüslerin ameliyat ile gebeliğin sonlandırılması meselesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 4’ü doktor, 9 kişi dün ilk kez ‘kelepçeli’ olarak mahkemeye getirildi. Çok geniş güvenlik önlemleri altında mahkemeye getirilen zanlılarla ilgili tutukluluk dün de devam etti. Zanlılardan Dr. Fahri Karagözlü tedavi görmekte olduğu Lefkoşa Devlet Hastanesi’nden dün sabah taburcu edilerek mahkemeye getirilirken, Dr. Rasiha Serdaroğlu ise dünkü duruşmaya ambulans eşliğinde tekerlekli sandalyeyle katıldı. Mahkeme salonuna kalp doktorunun gözetiminde getirilen Rasiha Serdaroğlu’na, UBP’li milletvekili eşi Ergün Serdaroğlu da eşlik etti.

Kelepçeli geldiler

Dünkü duruşmada tahkikat memuru olayla ilgili 19 ifade alındığını, kürtaj olaylarının gerçekleştiği Ada Hospital isimli özel hastanede incelemeler yapıldığını ve aranmakta olan emareler ile şahıslar olduğunu dile getirdi.

Zanlıların avukatları tahkikat memurunu sorgulamazken, talep edilen tutukluluk süresine de itiraz etmedi.

Zanlı Dr. Rasiha Serdaroğlu dışında, ilk kez ‘kelepçeli’ olarak mahkemeye getirilen Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, , Ayşegül İşbilir, Taner Okburan, Aziz Dağgün ve Cemaliye Ölmez hakkında 8’er gün daha ek tutukluluk alındı.

Yalnızca kürtajlarla ilgili bilgilerin yer aldığı ajandayı çöpe attığı iddia edilen sekreter Aygün Gündüz, göğüs kanseri tedavisi gördüğü gerekçesiyle de tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.

Karagözlü taburcu edildi

Girne Kaza Mahkemesi Ceza Davaları salonunda saat 11:30’da başlanması beklenen dava, zanlılardan Dr. Fahri Karagözlü ve Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun Lefkoşa Devlet Hastanesi’nden getirilmesi nedeniyle saat 12:30’da başladı. 1 Mart’ta Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde,  6 Mart günü de Türkiye’den gelen uzman doktor tarafından YDÜ Hastanesi’nde anjiyo olan her iki doktor hakkında uzman raporu hazırlandı. Bilirkişi raporu doğrultusunda Dr. Fahri Karagözlü’ye dün son kontroller yaptırılarak sabah saatlerinde Lefkoşa Hastanesi’nden taburcu edilerek, polise iade edildi.

Serdaroğlu ambulansta getirildi

Uzman raporuna göre Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun ise 10 Mart Perşembe gününe kadar gözetim altında tutulması gerektiği belirtildi. Savcılığın girişimiyle hastanede yatmakta olan Rasiha Serdaroğlu dün Lefkoşa Hastanesi  Kardiyoloji Bölümü doktorlarından Güzin Zekican’ın gözetiminde, hemşire yardımıyla mahkemeye getirildi. Serum verilerek tedavisi sürdürülen Serdaroğlu tekerlekli sandalye ile mahkeme salonuna girdi. Rasiha Serdaroğlu’na, UBP’li milletvekili eşi Ergün Serdaroğlu da eşlik etti.

Zanlılar oldukça bitkin

Bu arada kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve Türkiye’den de yakından takip edilen ‘yasa dışı kürtaj’ davasına ilgi dün de devam etti. Mahkeme avlusuna çekilen polis şeridi arkasında toplanan kalabalık zanlıların mahkemeye gelişini izledi. Mahkeme salonu ise avukatlarla dolup taşarken, basın ve zanlıların yakınları neredeyse salonda oturacak yer bulamadı.

Mahkeme salonunda duruşmanın başlamasını bekleyen zanlıların tümünün de oldukça bitkin ve yorgun olduğu görüldü. Öte yandan duruşma başlamadan önce mahkeme salonuna kelepçeli getirilen kadın zanlılar Dr. Verda Tunçbilek, Ayşegül İşbilir ve Cemaliye Ölmez duruşma sonunda, polis aracına ‘kelepçesiz’ vaziyette götürülmeleri de dikkat çekti.

----------------------------------------------------

Polis:  “19 ifade alındı”

Mahkemede ilk olarak ‘yasa dışı kürtaj’ davasına bağlantılı olarak ‘suçu örten suç’ işledikleri iddiasıyla tutuklu bulunan sekreterler Cemaliye Ölmez, Aygün Deniz ve güvenlik personeli Aziz Dağgün ile ilgili şahadet verildi.

Girne Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Gökhan Asafoğulları’nın huzurunda görüşülen davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına davada Kıdemli Savcı Erdinç Akyener ve zanlıların avukatları mahkemede hazır bulundu. Savcı Akyener, meseleyle ilgili olarak Girne Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görevli Polis Çavuşu Namık Kemal Baz’ı mahkemeye tanık olarak dinletti. Polis memuru Baz, mahkemede yeminli şahadet vererek, olayla ilgili bulguları aktardı.

Namık Baz, her üç zanlının ‘suçu örten suç’ suçlamasıyla ilgili olarak tutuklandıklarını belirtti.


“Suçu örten suç”

Baz, zanlılardan Aygün Deniz’in 25 Şubat 2016’ya ait kürtajlarla ilgili bilgilerin yer aldığı ajandayı çöpe atarak suçu örten suç işlediğini ancak söz konusu ajandaya ulaşılamadığını ifade etti. Baz, zanlı Deniz’in göğüs kanseri olduğunu ve tedavi gördüğünü belirterek, zanlı hakkındaki soruşturmanın tamamlandığını ve KKTC vatandaşı olduğunu söyledi. 

Namık Baz, Cemaliye Ölmez ve Aziz Dağgün’ün ise söz konusu fetüsleri gömerek ‘suçu örten suç’tan dolayı tutuklandıklarını hatırlatarak, yasa dışı kürtaj soruşturmasıyla ilgili olguları aktardı. Baz, olayla ilgili 19 ifade alındığını, kürtaj olaylarının gerçekleştiği Ada Hospital isimli özel hastanede incelemeler yapıldığını ve aranmakta olan emareler ile şahıslar olduğunu belirterek, her iki zanlının 8 gün daha tutuklu kalmasını talep etti.

Aygün Deniz teminata bağlandı

Yargıç Gökhan Asafoğulları da meselenin ciddiyetine dikkat çekerek, tahkikatın salimen yürütülebilmesi gerekçesiyle zanlılar Cemaliye Ölmez ve Aziz Dağgün’ün 8’er gün daha tutuklu kalmalarına emir verdi. Yargıç, ayrıca, zanlı Aygün Deniz’in de davalarında hazır bulununcaya kadar yurt dışına çıkışını men ederek, tüm seyahat ve pasaport belgelerini polise etmesine, haftada 1 gün polise giderek ispat-ı vücut etmesine ve KKTC vatandaşı 1 kişinin 50 bin TL’lik kefalet senedi imzalaması şartıyla serbest kalmasına emir verdi.

Şahadet tekrarlandı

Polis Çavuşu Namık Kemal Baz, daha sonra ise yasal sınır olan 10 haftadan büyük fetüslerin ameliyatla gebeliğin sonlandırılması meselesiyle ilgili olarak tutuklanan Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Ayşegül İşbilir, Taner Okburan ve Dr. Rasiha Serdaroğlu hakkında şahadet verdi. Baz, 29 Şubat’ta zanlılar aleyhine alınan 8 günlük ek tutukluluk süresi içerisinde olayla ilgili 19 ifade alındığını, zanlıların ikametgahlarında arama yapıldığını, kürtaj olaylarının gerçekleştiği Ada Hospital isimli özel hastanede de incelemeler de bulunulduğunu söyledi. Baz, ayrıca, ifadeler doğrultusunda bulunması gereken emareler ve aranmakta olan şahıslar olduğunu belirterek, zanlıların serbest kalmaları halinde aranan şahıslara ve emarelere etki edebilecekleri gerekçesiyle altı zanlının da 8’er gün daha poliste tutuklu kalmasını talep etti.

Savcı uzman raporunu sundu

Polis çavuşunun talebi ardından Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, 6 Mart günü YDÜ Hastanesi’nde Dr. Fahri Karagözlü ve Dr. Rasiha Serdaroğlu’nu anjiyo yapan uzman doktorun raporunu emare X olarak sundu. Rapora göre Karagözlü’nün durumunun iyi olduğunu ve dün sabah taburcu olduğunu ifade eden Savcı, Dr. Serdaroğlu’nun ise 72 saatlik risk nedeniyle tedavisinin bir husus olmadığı takdirde 10 Mart Perşembe gününe kadar süreceğini beyan etti.  Savcının beyanları ardından, zanlıların avukatları tahkikat memurunu sorgulamazken, talep edilen tutukluluk süresine de itiraz etmedi.

8 gün ek tutukluluk

Huzurunda yapılan tüm beyanları değerlendiren Yargıç Gökhan Asafoğulları da tahkikatın henüz tamamlanmadığını, polisin 8 günlük ek tutukluk süresini iyi değerlendirdiğini belirterek, aranmakta olan emareler ve şahıslara dikkat çekti. Yargıç, bu meselenin toplumda ciddi gündem yarattığına vurgu yaparak, suç ve suçların açığa çıkmasında kamu menfaatinin önemli olduğunu dolayısıyla bir fırsat daha vermeyi uygun ve adil bulduğunu açıkladı. Asafoğulları, bu doğrultuda altı zanlının da 8’er gün daha poliste tutuklu kalmasına direktif vererek, Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun da 10 Mart Perşembe gününe kadar hastanedeki tedavisinin polis gözetiminde sürmesine, tedavisi ardından polis nezarethanesinde tutuklu kalmasına emir verdi.

 

Bu haber toplam 5715 defa okunmuştur