1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Akşam 8’de kapanan Büyük Han! Ve SEDİRHAN RESTORAN
Akşam 8’de kapanan Büyük Han! Ve SEDİRHAN RESTORAN

Akşam 8’de kapanan Büyük Han! Ve SEDİRHAN RESTORAN

Akşam 8’de kapanan Büyük Han! Ve SEDİRHAN RESTORAN

A+A-

 

Levent Özdağ

Büyük Han’ın otantik, tarihi dokusunun içinde yer alan Sedirhan Restoran’ın işletmecileri Cemal Şeneyler ve Özgür Arıkan Kıbrıs’a özgü yemek kültürünü yaşatmak için çalışıyor. Cemal Şeneyler; “Kıbrıs’a özgü kültürü yaşatmak ve ilerletmek için emek harcıyoruz” diyor…


• Böyle otantik bir mekânda bir gününüz nasıl geçiyor?
• “Her insanın yaşayış şekli farklıdır, böyle tarihi bir mekanda olmanın keyfini yaşarım. Sabahtan geldiğimde kahvemi içerim, keyfimi yaparım. Sonra kahvemi içtikten sonra işime başlarım. Burada Kıbrıs’a özgü mutfak ve kebap çeşitleri yer alır. Ağırlık müşteriler % 80 yabancı turist, % 10’luk kısmı Güney Kıbrıs’tan gelen müşteriler. % 10’luk yerli müşterim vardır.

• Hafta sonları yoğunluk oluyor mu?
• “Yoğunluk oluyor fakat Vakıflar İdaresi’ne bağlı olduğumuzdan dolayı belli açılış ve kapanış saatlerimiz vardır. Sıkıntılarımızdan bir tanesi böyle bir restoranı akşam 8’de kapatmak diyebilirim. Çünkü her gün bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Akşam saatlerinde kapatmamız, akşam servisinin olmadığı anlamına geliyor.

KAHVALTIDA ŞARAP!

• Esnafların genel olarak veya sizin sorunlarınız var mı?
• “Büyük Han kış mesaisinde akşam 8’de kapanır, yaz mesaisinde de 9’da kapanır. Ekstra organizasyonlar olduğunda sadece o güne dair özel izin çıkarılır. Vakıflar İdaresi’ne bağlıyız tek bir dudağa bakar izin işimiz. Pazarları iki yıl öncesine kadar kapalıydı Büyük Han. Geçici Hükümet döneminde Mehmet Harmancı’nın Turizm Bakanlığı’nda olduğu zaman dediler ki “Pazar günü kapalı olmaz 500 yıllık tarihi bir mekan” ve o dönem açıldı. Turizm’e katkı yapması için birinin turizmden anlaması gerekir. Bunlar olmadan hiçbir şey olamaz. Değişme ve düzelme olması zor görünür. Turizm olarak bakılmaz çünkü maalesef mesai olarak bakılır.
Biz burada genelde turistlere çalışıyoruz ve turizme katkı yapılmazsa ben burada iş yapamam. Aylık taksitimi bile ödeyemem. Önemli olan turizmin ayaklanması, zaten turizm ayaklanırsa hiçbir esnaf ben mutsuzum diye açıklama yapmaz. Bugün çarşıda gezdiğinizde yürüyen insan bile bulmak zorlaşır, bu sıkıntıdır. Düzensiz yayalaştırma yapıldı. İnsanlar halen daha Surlariçi’ne nasıl girip nasıl çıkacaklarını bilmez. Otopark başlı başına bir problemdir. 10 dakika için de gelen 5 TL öder 2 saat gelen de 5 TL öder. Ama her zaman çok şükür diyorum. Mekanın tarihi olması avantajımız ama kapalı tutarsak bu yeri avantaj olmaktan çıkar. Bence burası 24 saat açık olması gereken bir mekandır. Kapılar da açık ve çok insan gördüm akşam 8 gibi gelip kapıdan dönen. Yan tarafımızda şarap evi var izin verildi mekanı açması için ama akşam 8’de dükkanı kapatıyor. Sabah 10’da kahvaltı ile şarap içmek gerekiyor yani… Doğal olarak insanlar iş yapamadılar.

“BÜYÜK HAN’A MÜZİK GEREK”

• Büyük Han’da sizce nelerin değişmesi gerekiyor?
• Belediye ile Vakıflar İdaresi bağlantılı çalışmalıdır. Turizm sezonunda mesela akustik müzik yapan gruplar oldu. Güzel etkinlikti çünkü böyle tarihi bir yerde müziğin olması gerekiyor. Müziğin burada olması insanları da çeker ve mekana hava katar. Kapalı dükkanlar var onların da açılması gerekiyor. Biz bir şeyler yapmalıyız ki insanlar da görüp gelsin diye düşünürüm. Çevre ile ilgili çalışma yapmaya çalışırız belediye ile konuştuk çöp bidonları yenilendi. Atık yağ haznesi ile ilgili çalışma var.

• Restoran’da ne tür yemekler vardır?
• “Genelde Kıbrıs kültürüne ait yemekler satmaya çalışıyoruz. Hellim böreği, kıyma böreği, ıspanak böreği, nor böreği, bidda patetes, pirohu gibi yemekler tamamen Kıbrıs’a özgü mutfaktır. Hafta sonları hamur açan hanımı orta yere çıkartırım ve gelen turistler görüyor nasıl yapıldığını güzel şeyler bunlar. Bunların haricinde kebap çeşitleri vardır şeftali kebabı dahil, 2015 yılında başlayarak fırın kebabını da menüye ekledik. Sayı olarak sınırlı tutarız lezzetli olması açısından. En güzel reklam gelip buraya oturan müşterilerdir. İçecek konusunda limonata vardır bizim yerli içeceğimiz olduğundan dolayı onu da biz kendimiz yaparız. Limon sezonu olduğunda kendimiz hazırlar yaparız. Ayranı da kendimiz yaparız. Bu sezon nar sezonu güzel geçtiğinden nar suyu da sıkıp servis ediyoruz. Temelimiz yapabildiğimiz kadar Kıbrıs’a özgü yiyecek ve içecekleri vermektir.

“TURİST KALİTESİ DÜŞTÜ”

• En mutlu olduğunuz gün?
• “Tabi ki işlediğimiz gündür. Havalar güzel olduktan sonra sıkıntı olmaz. Özellikle bu bölgede böyledir. Zararda kapatmadığımız her gün bizim için güzeldir.”

• Burada olma fikri nasıl oluştu?
• “İki yıl önce kuzenim bu işi devraldı ve bana da teklif yaptı öyle gelişti. Kendi işimi yapmak isterdim ve şu an kendim için çalışırım. Biz mutlu olduğumuz zaman her şey güzel gider. Turizm’e dediğim gibi gerekli katkının yapılması gerekiyor.”

• 2016’dan beklentiniz nedir?
• “Hep karamsar konuştum ama yine öyle konuşacağım çünkü şu an fiilen savaşta değiliz ama savaşın içindeyiz. Bu da bizim turizmi çok fazla etkiler. Reklam bütçelerini doğru kullanmak gerekiyor çünkü verimli turisti ülkemize çekmek gerekiyor. Turist kalitesi düştü ve daha da düşüyor.”

Bu haber toplam 5490 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 246. Sayısı

Adres Kıbrıs 246. Sayısı