1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. İrma Köpek Çiftliği-Serhatköy
İrma Köpek Çiftliği-Serhatköy

İrma Köpek Çiftliği-Serhatköy

İrma Köpek Çiftliği-Serhatköy

A+A-


Stella Aciman

Çoğumuz bir yerlere giderken, köpeklerimizi kime bırakacağız diye düşünürüz ve ciddi bir sorundur bu. İşte böyle günlerden birinde öğrendim İrma Köpek Çiftliği’ni. Tanıdık biri köpeğini bir hafta oraya bırakmış ve çok memnun kalmıştı. Ve kalktım oraya gittim, gezdim ve bir gün sizlere de gerekir diye düşünerek Eray Beyazbayram ile konuştum.

Bu işi yapmak nereden aklınıza geldi?
Bu işi yapma fikri eşim, kızım ve oğlumdan çıktı.Ben çocukluğumdan beri köpeklerle haşır neşirdim, çiftlik yokken bile evimde 6-7 köpeğimiz vardı, eşim fazla oturmayı seven bir insan değil, düşündü ve kafasında böyle bir iş yapabileceğimiz fikri oluştu çünkü  bizim de aynı sıkıntılarımız vardı. Bir tatile çıkacağımızda köpeklerimizi ne yapacağımızı düşünüyorduk, ailemize, komşularımıza söylüyorduk ama gözümüz arkada kalıyordu, sürekli bu sıkıntıyı yaşıyorduk. Bir gün masada eşim ve çocuklar otururken konuşmaya başladık, eşim dedi ki, ‘böyle bir şey yapsak nasıl olur, hem benim de bir işim olur.’ Çocuklara da, ‘siz de var mısınız, yardımcı olur musunuz? Bu iş öyle üç beş kuruşluk bir yatırım değil, yapacaksak ciddi bir yatırım olacak, yasal bir zemine oturacak, büyük paralar harcanacak, o yüzden hep birlikte böyle bir şeye var mısınız?’ diye sorduk.  Hepimiz de seviyoruz hayvanları, ayrıca boşluğu da var, ihtiyaç olan bir iş kolu dedik ve böylelikle ilk çiviyi çaktık.

Kaç sene oldu?
Beş sene bitti çiftliğimiz resmi olarak hizmete açılalı.

Kaç köpek kapasiteli?
Şu anda 50 köpeği rahatça barındırabiliriz, her köpek ayrı bölümde. Talep üzerine daha da gelişmeye devam ediyoruz.

İnsanlar mutlu mu, talep var mı?
Kesinlikle evet, bizi yürüten tabii ki taleptir, talep oldukça insan gelişir, devam eder ve ayakta durur. Bugün burada büyük bir yatırım var… Ben bütün varımı yoğumu buraya yatırdım çünkü iş ola iş yapmayı seven bir insan değilim, yapacaksam en iyisini yapmaya çalışırım dolayısıyla bu da yatırım gerektirir. Buraya gelen insanlar, ‘iyi ki varsınız, iyi ki böyle bir yer yaptınız, gözümüz arkada kalmayacak.’ diyorlar.  Bu söylemler bizi ayakta tutuyor, motive ediyor, böylelikle bu günlere geldik, inşallah böyle de devam edeceğiz. Oğlumuz bu hayvan sevgisinden dolayı, ‘ baba ben veteriner olacağım, ben bu işi,  bu hayvanları seviyorum’ dedi. Şimdi YDÜ’de Veterinerlik Fakültesi’nde ikinci sınıf öğrencisi. Yani bir aile şirketi burası, ben de boş zamanlarımda eşime ve çocuklara yardımcı oluyorum.

BARINAK FARKI

Son yıllarda köpek otelleri açılmaya başladı…
Birçok yer olabilir ama burada hayvanı altından kafese koysan da önemli olan hayvanla kuracağın diyalogdur, ona göstereceğin sevgidir ilgidir.  Biz diyelim ki bu köpeği otele aldık, başka insanlar iş yerlerini direkt ticari olarak düşündüğü için yemini koyar bırakır gider, hayvan pisliğin içinde kalır. İki günde bir temizlerse temizler, bizde böyle değil… Devamlı altları temizlenir, köpeklerle oyun oynarız. Otele geldi, yemeğini verdin mi tamam değil yani. Psikolojisi bozuk köpek de gelir, korkak köpek de gelir, biz burada onu da düzeltiyoruz, aynı zamanda eğitimciyim, ben otele gelen köpekten ayrıca eğitim için de para talep etmem.

YAZ AYLARI YOĞUN

En çok hangi dönemlerde talep yoğun?
En fazla yaz ayları, tatil zamanlarında talep oluyor… Bir de bizim üretim bölümümüz var, üretimde de av köpekleri revaçta. Bu nedenle de av zamanlarında biraz hareketlilik oluyor. Diğer zamanlarda biraz ölü bölge oluyor, kışın çok az talep var.

Av köpeği mi üretiyorsunuz?
Av köpeği ve koruma amaçlı Alman kurt köpeklerimiz var, bunun yanında küçük köpek olarak bir çift pekinezimiz var, bir de golden retriver var.

Çiftlik kameralarla korunuyor, neden ihtiyaç duydunuz?
Çiftliğimiz 24 saat gözetim altındadır; bu yüzden alarm ve kamera sistemiyle donatılmıştır. Nereden ihtiyaç duyduğumuza gelince de tabii ki hırsızlıklardan. Allaha şükür bu güvenliği ilk andan beri kurduk bu yüzden hiç başımıza gelmedi. Biz burada olmasak da alarm sistemimiz çok iyi çalışır, bütün kapılarımızda sensörler var, kapı açılınca anında yanar, kameralar da anında hareket olunca çalar, burada ağaç dalları rüzgardan oynasa bile alarm çalar. Biz istemezsek uçan kuş buraya giremez.

Tepkiler nasıl?
Müşteri memnuniyeti de önemli tabii, burada sadece bizim köpeklerimiz yok ki, müşterilerin de köpekleri var, o yüzden de güvenlik çok önemli. Yine görüntülü akıllı telefonlardan otele köpeğini bırakan insanlarımız bizi arıyorlar ve köpeğini canlı olarak görebiliyor ve daha rahat ediyorlar. Köpeklerini ağlayarak bırakan müşterimiz oldu, sonra telefonda görüntülü olarak hayvanlarının mutlu şekilde koşup oynadığını görünce çok rahatladılar, memnun oldular. Rahatlayınca da aramıyorlar, geldiklerinde, ‘niye aramadınız?’diye soruyoruz, ‘biz gördük göreceğimizi, iyi izlenim edindik gerek duymadık sonra da’ diyorlar.

TALEBE GÖRE HİZMET

Bir köpek size bırakıldığında ne yapıyorsunuz, günlük ihtiyaçları neler?
Biz burada müşteriye bağlıyız, müşteri bize köpeğinin programını veriyor, mesela; ‘benim köpeğim yemeğini sabah yer, günde iki kez dolaştırmak lazım ‘ gibi… Müşterinin verdiği şekilde biz de uyguluyoruz programı.

Köpekleri gezdiriyor musunuz, sürekli kafeste mi kalıyorlar?
Burada her sabah rutin olarak temizlik işleri yapılır, köpek yaklaşık 10 dakika çiftliğin içinde serbestçe dolaşır. Hepsini bir arada çıkarmıyoruz kesinlikle. Her köpeğin her gün için yeri temizlenir, ilaçlaması yapılır, kapları temizlenir, köpek dışarı çıkar biraz enerjisini boşaltır, koşar oynar, sonra tekrar yerine girer. Tek tek bu işlemler yapılır. Sabahları müşteri kabul etmiyoruz, temizlik ve dezenfekte işlemi yapıldıktan sonra müşteri kabul ediyoruz. Burada gördüğünüz gibi 140 metre kare kapalı eğitim alanımız var, burada da köpeklerin ihtiyaçlarına göre oyun oynuyoruz, eğitim veriyoruz, çeşitli toplarımız var, 10 dakika bile oyun yetiyor köpeğe. Sosyalleşme alanları oluyor burası hayvanlar için. Bazı insanlar köpeğini başka köpeklerle pek buluşturmaz yani biraz insanlaştırırız köpekleri, köpeğin doğasına aykırı bu, buraya gelen köpek bocalama uyum zorluğu yaşar bu yüzden. Biz burada onu da, birçok köpekle birlikte olduğu için hayvan sosyalleşmesini de sağlıyoruz, o barışıklığı koklamayla tanımayı öğreniyor hayvan, dolayısıyla hayvanı özüne döndürüyoruz.

Diyelim ki köpek buradayken hastalandı ne yapıyorsunuz?
Müşteri köpeğini getirdiği zaman karşılıklı konuştuğumuz konulardan en başta geleni budur. Neticede canlı varlık; hasta olabilir, ani ölüm vakası olabilir, koşarken ayağını sakatlayabilir, her hangi bir olay olabilir. Çiftliğimizin 24 saat hizmetinde olan anlaşmalı veterinerimiz var, bunun yanında köpek sahibinin veterineri varsa onun da telefonunu alıyoruz, böyle kötü bir olayla bugüne kadar karşılaşmadık ama böyle bir olay karşısında köpek sahibi bilgilendirilir. Biz burada sürekli hayvanları gözlemliyoruz, bir rahatsızlığı olursa da anlıyoruz, en küçük bir halsizlik ya da bir rahatsızlık anında hayvan sahibi bilgilendirilir, kendi direktifleri doğrultusunda ya veterinerlerini ararız ya da kendi veterinerimiz bakar, gereken tedavi başlatılır, faturası müşteriye iletilir.

BARINAKLAR

Soğuk ve sıcak havalarda köpekleri nasıl koruyorsunuz?
Barınaklarımız ona göre yapılmıştır, rüzgârı içeriye almaz;  barınakların içinde ayrıca kulübeleri var, kışın hayvanlar oraya girerek soğuktan korunuyor. Yazın da burası serin esintili bir yer… İçeride özel yüksek havalandırmalarımız var, devamlı altlarını ıslatıyoruz hayvanlar ferahlıyor böyle olunca. Gölgelikler var, içeriye direkt güneş girmez.

Eğitmenlik de yapıyorsunuz, nereden öğrendiniz?
Tabii ki merakla başlıyor her şey… Küçüklüğümden beri köpeklerim vardı o yüzden meraklıydım, bir de köpeklere karşı her insanın bir enerjisi var, yaydığı bir enerji var, ben de bu enerjiyi köpeklere karşı kullandığımı fark ettim. Böyle bir çiftlik de olunca merak ve sevgiden ben de gerekli eğitimi aldım ve eğitmen oldum.

Ne eğitimi veriyorsunuz?
Temel itaat ve av eğitimi veriyorum. Genellikle temel itaat eğitimi veriyoruz, eğitim almamış bir köpek aile için de rahatsızlıktır, köpeğinizi gezdirmeye çıkardığınızda eğitim almamış bir köpekse o sizi gezdirir, siz onu değil, sizi yorar, bazı güçlü köpekleri gezdirmeniz daha da zordur. Bize köpeklerini eğitime getirenlerin en büyük beklentisi de köpeklerinin itaat etmeyi öğrenmesidir. Mesela bir bahçe ortamında yemek yemek istersiniz, çay içeceksiniz… Köpeğiniz eğitimsizse buna müsaade etmez, üstünüze atlar, masanın üstüne çıkmak ister fakat bu eğitimden sonra köpeğe ‘yat’ komutu verdiğinizde yatar ve sizi rahatsız etmez.
 

Buraya bırakılan köpeklerin kaç gün kalacağını belirliyor musunuz?
Köpek sahibi kaç gün isterse o kadar bırakır buraya. Biz illa ki de 3-5 gün kalacak diye bir şart koymuyoruz. Burada amaç halka hizmettir, öyle bir şart halka hizmet olmaz. Uzun vade kalacak olanlara özel indirim de yapıyoruz.

 

Bu haber toplam 12020 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 178. Sayısı

Adres Kıbrıs 178. Sayısı