‘Kürtaj’ sayısı bilinmiyor!
YENİDÜZEN’e konuşan kadın doğum uzmanları, ülkedeki kürtaj vakalarının birçoğunun Sağlık Bakanlığı’na bildirilmemesi nedeniyle ‘ne kadar kürtaj’ yapıldığına dair net bir rakamın olmadığını ifade etti
Uzmanlar, ülkedeki kürtaj vakalarının birçoğunun Sağlık Bakanlığı’na bildirilmediği vurguladı.
Didem MENTEŞ
Uzmanlar, ülkedeki kürtaj vakalarının birçoğunun Sağlık Bakanlığı’na bildirilmediği vurguladı.
YENiDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne bağlı Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi Klinik Şefi Musa Olgu, kürtaj için yasal sınırın 10 hafta olduğuna değinerek, kürtajın sonlandırılmasının yasayla kısıtlandırıldığını ifade etti.
Musa Olgu, ‘yastık altından kürtajlar’ olabildiğine dikkat çekerek, ülkedeki yasal kürtaj sayısının tam olarak bilenemediği, Sağlık Bakanlığı’na net olarak rakamın bildirilmediğini ifade etti
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Salih Beyoğlu da 10 haftaya kadar kürtaj yapılabildiğini daha sonra yapılan kürtajların yasal olamadığını dile getirdi
Olgu: “Yasalar açık”
Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne bağlı Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi Klinik Şefi Musa Olgu, kürtaj için yasal sınırın 10 hafta olduğuna değinerek, kürtajın sonlandırılmasının yasayla kısıtlandırıldığını ifade etti.
Olgu, yasada kürtaj yapılabilmesi için kadının evli olması halinde evli çiftin; kadının evli olmaması ve 18 yaşından büyük olması halinde kadının kendinin; 18 yaşından küçük olması halinde, ana-baba veya yasal vasisinin yazılı rızası ile; kadının aklen malûl olması halinde, ana-baba veya varisi yoksa, kendi rızası olmadan, akli malûliyeti belgeleyen ilgili iki dal uzmanının raporuna dayandırıldığını söyledi.
“Sakatlık tehlikesi”
Olgu, ayrıca, hamileliğin onuncu haftasının tamamlanmasından sonraki süre içinde, gebeliğin, annenin hayatını tehdit ettiğinin veya doğacak çocuğun fiziki ve akli sakatlık tehlikesinin varlığının veya hayat boyu sürecek tedavisi olanaksız kalıtsal veya bulaşıcı bir hastalığın saptanması halinde, bir doğum ve kadın hastalıkları uzmanı ile ilgili dal uzmanının belgelerinin, hamileliğin sona erdirilmesinden önce Sağlık Bakanlığı’na ibraz edilmesi gerektiğini belirtti.
“Yasal kürtaj sayısı tam olarak belli değil”
Kürtajların bir kısmının kullanılan ilaçların yan etkisinden dolayı gerçekleşebildiğini ifade eden Olgu, tedbirsizlikten dolayı hamileliklerin sonlandırılabildiğini, ayrıca anne-babanın kendi kararı sonucu bu işlemlerin yapıldığını ifade etti.
Musa Olgu, ‘yastık altından kürtajlar’ olabildiğine dikkat çekerek, ülkedeki yasal kürtaj sayısının tam olarak bilenemediği, Sağlık Bakanlığı’na net olarak rakamın bildirilmediğini ifade etti.
“Çağdaş ülkelerde kürtaj azalmış durumda”
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Musa Olgu, dünyada birçok ülkede, özellikle de Ortodoks ülkelerde kürtajın kesinlikle yasak olduğunun altını çizerek, İtalya gibi ileri çağdaş olan bazı ülkelerde de kürtajın yasakladığına vurgu yaptı.
“Oradaki insanlar da farklı ülkelere gidiyor” diyen Olgu, bu ülkelerde denetim mekanizmasının ağır bastığı için illegal yollarla kürtaj olayları olduğunu ancak çok sayıda bulunmadığını ifade etti.
Beyoğlu: “Kürtaj olabilme sınırı yok”
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Salih Beyoğlu da 10 haftaya kadar kürtaj yapılabildiğini daha sonra yasal olamadığını dile getirdi. Beyoğlu, bir kadının kürtaj olabilme sınırı bulunmadığını ancak eskiye nazaran kadınların bilinçlendiğini ve kürtaj olaylarının eskisi kadar yapılmadığını ifade etti. Kürtaj vakalarının her ülkede farklı oranlarda olduğunu söyleyen Salih Beyoğlu, gelişmiş ülkelerde kürtaj olaylarının azaldığını, geri kalmış ülkelerde de arttığına dikkat çekti.
Yasa ne diyor?
Bu arada Ceza Yasası, Hamileliğin 10 haftalık süresi sonrası ‘yasa dışı’ sonlandırılmasına 3 aya kadar hapislik cezası öngörüyor.
Ceza Yasası’na göre; ‘Hamileliğin Yasal Bir Şekilde Sona Erdirilmesi’ maddesine aykırı hareket eden ve öngörülen haller dışında hamileliğe son veren veya verilmesine göz yuman veya izin veren kişiler, suç işlemiş olurlar.
Yasa gereği bu kişiler mahkûmiyetleri halinde üç yıla kadar hapis cezasına veya üç milyon Türk Lirasına kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.
Güney’de durum ne?
Bu arada Kıbrıs Cumhuriyeti'nde kürtaj, tıbbi gerekçelerle sınırlandırıldı. Kürtaj, sadece anneye herhangi bir fiziksel veya ruhsal zarar gelmesi riski varsa, fetüs bozukluğu riski mevcutsa veya annenin ırzına geçilmiş veya herhangi bir "sosyal ve aile statüsünü etkileyen" cinsel suç işlenmişse yasaldır. Kıbrıs Cumhuriyeti yasalarında kürtajın ne zaman yapılabileceğini sınırlayan bir madde olmasa da uygulamada yirmi sekizinci haftadan sonra herhangi bir kürtaj yapılma