1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "1 milyar 44 milyon donuk alacak"
"1 milyar 44 milyon donuk alacak"

"1 milyar 44 milyon donuk alacak"

‘Bankalarımız sağlam’ diyen Merkez Bankası Başkanı açıkladı

A+A-


‘Bankalarımız sağlam’ diyen Merkez Bankası Başkanı açıkladı“Bankacılık sektörü zor bir yılı iyi atlattı.”

YENİDÜZEN

Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, “Bankacılık sektörü zor bir yılı iyi atlattı. Bu ülkedeki en önemli sektördür ve tümü kayıt altındadır.” dedi.
“Tahsilatı hızlandırmanın yolunu bulmamız gerekiyor, 10 yılı bulan süreler var” diyen Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, tahsil edilemeyen kredilerin 1 milyar 44 milyon TL’ye ulaştığını, yeni kredi olarak kullanılabilecek kaynakların bu yüzden heba olduğunu belirtti.
Başkan Günay, bankaların mevduat oranının 26.4 milyar TL oluğunu da belirtti.
“Bankalar yurt dışında para tutmak zorundadır, ancak, yurt dışına para kaçırıldığı yönündeki iddialar doğru değildir” diyen Günay, öz kaynakların ülkede kaldığını iddia etti.
Merkez Bankası’nın 2018 yılı kârı 329 milyon TL olarak açıklandı, hazineye aktarılan tutar 219 milyon TL şeklinde belirtildi.

 

  • “1 milyar 44 milyon donuk alacak var”
  • “Bankaların mevduat oranı 26.4 milyar TL”
  • “Merkez Bankası’nın 2018 yılı kârı 329 milyon TL”
  • “Hazineye aktarılan tutar 219 milyon TL.”
  • “Ülkede 21 banka, 3 bin 148 çalışana sahip”
  • “2018’de bankacılık sektörü 874.4 milyon TL kar elde etti.”


Bankalarımız güçlü

Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybı sürecine bankacılık sektörünün güçlü olduğunun göründüğünü söyledi.
İlk kez bir yasa ya da tebliğ olmadan “kredilerin yapılandırılması” yönünde adım attıklarını belirten Günay, bankalar ile “yurttaşların ödeme gücünü etkilemeyecek şekilde borçların ötelenmesi”nde uzlaştıklarını anlattı
Günay, bu süreçte ciddi bir şikayet almadıklarını da belirtti.
Merkez Bankası’nın yüzde 96.7 likidi bulunduğunu da anlatan Günay, herhangi bir kriz durumunda bu likidin yeterli olacağını da ifade etti.
Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, Lefkoşa Merit Otel’de basın toplantısı düzenledi. Başkana, Yönetim Kurulu Üyesi Salahi Ergin, Başkan Yardımcıları Ramadan Erkiner ile Kürşat Kunter ve uzmanları da eşlik etti.

“300 milyon TL likidite imkanı sağladık”

Günay; Türk Lirası’nın değer kaybı sürecinde bankaların yasal faiz oranlarında 1’er puanlık indirim yaptıklarını, bunun da bankalara 300 milyon bir likidite imkanı sağladığını anlattı.
Yaşanan süreçte ‘kooperatifler’ dışında, sektörde önemli pay sahibi bankaların faiz artışı yapmadığını da anlatan Merkez Bankası Başkanı, “Faiz artırımı yapan bankaların oranı aslında yüzde 10’da kaldı” dedi.

 

1 milyar 44 milyon donuk alacak

Ülkede 21 banka olduğunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Günay, bu bankaların 3 bin 148 çalışana sahip olduğunu belirtti.
Bankacılık sektörün aktif kârlılığının yüzde 2.2 olduğunu belirten Günay, tahsil edilemeyen kredilerin 1 milyar 44 milyon TL olduğunu da açıkladı.
“Tahsilatı hızlandırmanın yolunu bulmamız gerekiyor, 10 yılı bulan süreler var” diyen Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, yeni kredi olarak kullanılabilecek kaynakların bu yüzden heba olduğunu belirtti.

874.4 milyon kâr

“Bankacılık sektörü 2017’de 513.7 milyon TL, 2018’de ise 874.4 milyon TL kar elde etti” diyen Merkez Bankası Başkanı, kriz yılında böylesi bir tablo ortaya çıktığını anlattı.
“Kambiyo kârı hariç” artış oranının aslında % 35 olduğunu belirten Günay, “Bankacılık sektörü zor bir yılı iyi atlattı. Bankacılık sektörü ülkedeki en önemli sektördür ve tümü kayıt altındadır” diye konuştu.

Neler yapmak istiyoruz?

“Neler yapmak istiyoruz” başlığı altında ise Merkez Bankası Başkanı Günay şunları söyledi:
“Risk merkezi içerisine kooperatifler de dahil edilmelidir.”
“Kredi Kayıt Bürosu’nu oluşturmak yönünde hedefimiz vardır.”
“Şeffaflık gereği müşteri ödemek zorunda olduğu miktarı bilmelidir, müşteri hakları üzerine yeni bir çalışma yapılacaktır.”

 

2019’da ne olacak?



“Kur ya da faizle ilgili bir tahmin yapmayacağım. 2018’de yaşadığımız sorunların kaynağı KKTC ekonomisi değildir, bu dışsal bir şoktur. KKTC para politikası uygulayamıyor, bu güney için de aynıdır.  Faiz belirleyemezseniz, para politikası da oluşturamazsınız. Faiz ve kur konusunda Türk Lirası’ndaki gelişmeler öncelikli belirleyici olacaktır. Temennimiz odur ki Türkiye’de işler yoluna girer. 2019, hem bankacılık sektörü ve hem de Merkez Bankası için kârlı bir yıl olmayabilir. Daha ihtiyatlı olmak gerekebilir. Önemli olan bankalar ve diğer paydaşlarla geliştirdiğimiz iletişimdir; bankalar, hükümet ve diğer tüm paydaşlarımızla önemli bir iletişime sahibiz....”

“İyimser bakıyorum”

Merkez Bankası Başkanı Günay soruları şöyle yanıtladı:

“Şu anda KKTC’de Konut Kredisi 1.68’e kadar düşmüş durumdadır. Bu iyileşmenin bir göstergesidir. Bu tablo inşaat sektöründe bir hareket yaratacaktır. Yeni bir şok olmazsa, iyimser taraftayım. Yeni seneye daha iyimser bakıyorum”


“Kara para var mıdır?”
 

“KKTC Merkez Bankası’nca kara para konusu denetim altındadır. Kara parayla mücadele bir bütünlük içinde ele alınmalıdır. Temel ilke müşteriyi tanımaktır. Maliye Bakanlığı’ndaki bir kurul tarafından bu mesele takip edilmektedir. Kara para vardır demem mümkün değil, aksi halde gereğini yapmam gerekiyor. 2008’de biz gri listeye girdik ve oradan çıkıncaya kadar da çok mücadele verdik. Ne istediğimize karar vermemiz gerekiyor, bir yandan posta kutusuna şirket kuruyor, diğer yandan müşteriyi tanıyınız diyoruz. Görüşlerimizi hükümetle paylaşıyoruz.  Kimi yasaları geçirmemiz gerekiyor.”
“Döviz geliri olmadan döviz kredisi kullanan insanlar için ilave bir düzenleme yaptık, yasaklama yetkimiz yoktur, ilave sermaye ihtiyacını düzenleyebiliriz. Kur artışlarının getirdiği risklerle ilgili ilave sermaye talep edeceğiz.”
 

“Euro’ya geçiş”


“Kamu maliyesindeki açığınızı kapatacak bir imkanınız varsa, Euro’ya geçmeniz mümkündür. Kamu maliyesi son derece disiplinli olan ve açık vermeyen ülkeler bunu yapabiliyor. Merkezi Bankası, hükümet euroya geçiş kararı alırsa buna hazırdır ancak asıl sorun, kamu maliyesinin buna izin verip vermediğidir.”

Bu haber toplam 3203 defa okunmuştur