1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 1 milyon TL yerine, 130 bin TL!
1 milyon TL yerine, 130 bin TL!

1 milyon TL yerine, 130 bin TL!

Mağusa Belediyesi’nin Taşınmaz Mal Vergisi Yasası kapsamında son 3 yıldır “eğitime aktarması gereken” 1 milyon 5 bin TL’lik ‘eğitime katkı payı gideri’nin sadece 130 bin 610 TL’sini okullara yatırdığı ortaya çıktı.

A+A-

Ayşe GÜLER

Mağusa Belediyesi’nin Taşınmaz Mal Vergisi Yasası kapsamında son 3 yıldır eğitime aktarması gereken 1 milyon 5 bin TL’lik ‘eğitime katkı payı giderinin’ sadece 130 bin 610 TL’sini okullara yatırdığı ortaya çıktı.

Belediyede bütçeye göre belirlenen eğitime katkı payı giderinin 2014 yılından beridir neredeyse yüzde 76’sının harcanmadığı da tespit edildi.

Yasaya göre her belediyenin taşınmaz mal vergisi gelirlerinin %15 (yüzde on beş)’ini devlete ait ilk ve orta eğitim kurumlarının fiziksel gelişiminin tamamlanması, bakım ve onarımlarının yapılması amacıyla kullanması gerekiyor.

Öte yandan Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, emlak vergisinden aktarılan yüzde 15’lik payın hepsinin kullanılmaması durumunda kaynağın ya bir sonraki seneye aktarıldığını ya da okullar arasında bölüştürüldüğünü ifade etse de bütçe de böyle bir aktarımın belirtilmediği de dikkat çekti.

Mağusa Belediyesi’nin eğitime katkı payı gideriyle ilgili tartışmalar devam ederken Gönyeli Belediyesi Okul Öncesi Eğitim Merkezi için kendi kaynaklarından bugüne kadar 2.070.000 TL yatırım yapması dikkat çekiyor.

Resmi rakamlarla eğitime katkı payı giderleri…

Resmi verilere göre bütçesini 2014 yılında 2 milyon 360 bin TL olarak belirleyen Mağusa Belediyesi’nde eğitime katkı payı gideri 354 bin 24 TL olarak tespit edilse de bu rakamın yalnızca 11 bin 732 TL’si okullara yatırıldı.

2015’te de durum değişmedi. Belediye 2 milyon 180 bin TL’lik bütçe içerisinde 327 bin 144 TL olarak belirlediği eğitime katkı bütçesinin sadece 118 bin 878 TL’sini harcadı.

Geçtiğimiz yılda 2 milyon 162 bin TL’lik bütçesi bulunan belediye, okullara eğitime katkı payı gideri olarak 324 bin 434 TL belirlese de 15 bin 155 TL’lik yatırım yaptı.


Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter:
Yüzde 15’lik pay artarsa,  ya bir sonraki seneye aktarılır ya da okullar arasında bölüştürülür

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, ortaya atılan iddiaları reddetti.

Arter, emlak vergisinden aktarılan yüzde 15’lik payın artma durumu söz konusu olması halinde ya bir sonraki seneye aktarıldığını ya da okullar arasında bölüştürüldüğünü ifade etti.

2015 yılında yaklaşık 300 bin TL’lik katkının 120 bin TL’sinin okullara yatırıldığını belirten Arter, “Bu paranın geriye kalanı gelecek seneye aktarılmıştı. Yani söz konusu rakam ‘emanette’ görülüyor” dedi.

Arter, okullardan talep geldikçe söz konusu rakamın bütçeden alıp bu harcamalara aktarıldığını dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: Okulların talepleri çoktur. Para olmayışından dolayı değil, işlemlerin sırasının, prosedürünün uygulamasından dolayı ertelenebilir. Tüm okulların ihtiyaçlarını 1 sene içerisinde toparlayamazsınız. Okullarda birçok ihtiyaç var. Başka biri yapacaksa parayı vereyim yapsınlar ancak onun dışında belediyenin mühendislik, mimarlık yapıp ihaleye çıkmazı apayrı bir şeydir. Bu nedenle ertesi seneye ötelenebilir”

Tüm okullardan gelen talepleri toplayarak, Eğitim Bakanlığı’na gönderdiklerini söyleyen Arter, geçtiğimiz yıl okullara önemli projeleri hayata geçirdiklerini, bu yıl da 2016’dan devam eden çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

 

Yasa ne diyor?

 

Taşınmaz Mal Vergisi Yasası, belediyelerin taşınmaz mal vergisi gelirlerinin %15 (yüzde on beş)’i münhasıran devlete ait ilk ve orta eğitim kurumlarına kullanılmasına açık şekilde emir veriyor.

Yasada “Taşınmaz mal vergisi gelirlerinin %15 (yüzde on beş)’i münhasıran devlete ait ilk ve orta eğitim kurumlarının fiziksel gelişiminin tamamlanması, bakım ve onarımlarının yapılması amacıyla kullanılır.

Belediyeler, her yıl bütçelerinde öngördükleri taşınmaz mal vergisi gelirlerinin %15 (yüzde on beş)’lik kısmını yukarıdaki (4)’üncü fıkra kapsamında eğitime katkı kalemi olarak bütçeleştirir ve tahsilatları oranında aşağıdaki (B) bendinde belirtilen kurallar çerçevesinde kullanırlar.

Her belediye, yıllık bütçesindeki eğitime katkı kalemindeki toplam miktarı, kendi sınırları içindeki ilgili okulların fiziksel gelişiminin sağlanması amacıyla, ilgili okulların belediye ile birlikte hazırladığı ve Eğitim İşleriyle Görevli Bakanlığın öncelikleri belirleyen programı çerçevesindeki projelerde kullanır” deniliyor.

                              

 

Bu haber toplam 3910 defa okunmuştur