1. YAZARLAR

  2. Sami Özuslu

  3. 10 ayda ‘sıfır’ yurttaş
Sami Özuslu

Sami Özuslu

10 ayda ‘sıfır’ yurttaş

A+A-

Sabah Kahvesi’nin dünkü bölümünde sevgili Damla ile gündemden söz ederken, konu dönüp dolaşıp ‘yurttaşlık’ meselesine geldi.

Her sabah günlük gazeteleri okuyup yorumlarken önümüze bir yığın gündem maddesi geliyor.

Kıbrıs sorunundan cinayete, trafikten yerel seçime, Anayasa referandumundan çevre sorunlarına, iç siyasetten Irak’ta IŞİD’in yaptıklarına kadar farklı, çeşitli mevzular üzerinde yorum yapıyoruz.

Benzer gündemler kahvehanelerdeki, evlerdeki, işyerlerindeki sohbetlerde de kahveye eşlik ediyor.
İşte dünkü sohbet sırasında dönemin Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’ün bir çiçekçiden bakanlık adına aldırıp ödemediği çiçeklerle ilgili konuşurken, aynı dönemin sürekli bir gündem maddesinin, ‘golifa yurttaşlık’ konusunun uzun süredir gündemimizde olmadığının farkına vardık!

Gerçekten de uzunca bir zamandır gazeteler Bakanlar Kurulu kararıyla ‘hop’ diye verilen yurttaşlıklarla ilgili haber yayımlamıyor.

Oysa Özgürgün’ün de bakan olduğu dönemin ‘tek başına UBP’ hükümeti neredeyse her Çarşamba birilerine KKTC yurttaşlığı veriyordu.

İçişleri Bakanlığı tarafından verilenler hariç tabii…

**
Klasik haline geldi artık bu…
CTP her hükümete geldiğinde yurttaşlık konusunda ‘stop’a basıyor, vitesi takıyor, el frenini çekiyor, tekerleğin önüne takoz koyuyor…
Sonra UBP her hükümete geldiğinde vitesi boşa alıyor, el frenini indiriyor, ayağını ‘stop’tan kaldırıp ‘benzin’e basıyor ve son sürat!..
Bu bir ‘rastlantı’ falan değil…
Bu ülkede siyasetin bir gerçeği…
Siyasi yelpazenin sağında ve solunda yer alan iki büyük kitle partisinin ideolojik ayrışmasını çok iyi anlatıyor yurttaşlık konusunda izlenen siyaset…
Bir tarafta ‘gelen Türk, giden Türk’ mantalitesi ile hareket eden ve adadaki Türk miktarına ‘kelle sayısı’ ile bakan 1950’lerden kalma ‘nüfus politikası’nın uygulayıcısı UBP var.
Diğer tarafta ise nüfus aktarımı konusuna bir yanıyla insani, ama diğer yanıyla uluslararası hukuk, toplumsal varoluş ve kimlik perspektifinden de bakan CTP var.
İki partinin hükümet dönemlerinde yurttaşlık siyasetinin farklı olması rastlantı değil…

**
Dünkü Sabah Kahvesi sırasında ‘uzun zamandır gündemde olmadığı’nı fark ettiğimiz yurttaşlık konusunu Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na sorduk. Kanal SİM’e verdiği özel röportajın bu bölümünde Başbakan’ın verdiği yanıt çok netti:
“Göreve geldiğimizden bu yana Bakanlar Kurulu’nda hiç yurttaşlık kararı almadık…”
Yaklaşık 10 aydır Bakanlar Kurulu’nun gündemine ‘yurttaşlık’la ilgili bir tek önerge bile gelmemiş.
Oysa biz sık sık Bakanlar Kurulu’nun yeni yeni KKTC yurttaşları yaratmasına alışmıştık!
Muhaceret yoluyla, yani doğal yollardan ve başvuruyla elde edilen yurttaşlıkların dışında ‘özel’ nedenlere dayandırılan o kadar yurttaş yapıldı ki!..
“Yurttaş nüfusu çoğaltmak, hatta 500 bine ulaşmak” gibi hedefi olanlar bile vardı!..
Şimdiki hükümetin gündeminde ‘golifa’ modeli yurttaşlıklar yok!..
Başbakan’ın verdiği bilgiye göre Yurttaşlık Yasası’nın değiştirilmesi konusunda ise hazırlıklar devam ediyor.
Bu toplumun ‘yurttaşlık’ konusunda daha fazla yükü çekecek gücü gerçekten yok!..
UBP’nin o ‘yük’te günahı çok…

Bu yazı toplam 2083 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar