1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. 10 kat rezilliği…
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

10 kat rezilliği…

A+A-

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek’le konuştum geçenlerde… Birinci konumuz Girne’deki 10 katlı binalar ve getirdiği, getireceği olumsuz gelişmelerdi. İkinci konumuz ise Lefkoşa-Girne anayolundan tali yol giriş-çıkış talepleriydi.

Ertan Öztek, Girne’yle ilgili olarak bir imar planının gerekliliğini belirtirken, korumanın ve gelişmenin geçici emirnamelerle olamayacağını söylüyor. Tabii sözkonusu imar planıyla ilgili olarak planın programlanmasıyla uğraşıldığını da anlatıyor.

***

Biliyorsunuz veya hatırlatmak gerekirse Girne’de önceleri 4 katla sınırlıydı apartmanların yüksekliği… Bir ara gündeme bir gökdelen projesi geldi. Tabii ki bu proje çeşitli kesimlerden ve Girnelilerden tepkiyle karşılandı. O dönemin hükümeti olan UBP, “madem ki gökdelen istenmiyor, o zaman katları 10’la sınırlayalım da ortayı bulalım” gibi akıldışı bir uygulamayla Girne’de 10 katı yasallaştırdı.
Bunun sonucunda ne mi oldu?
Şehir Planlama Dairesi Müdürü Öztek’in söylemine göre haftada 5 ila 10 arası apartman dosyası onaylanıyor şimdi…
“Hepsini onaylamak zorunda mısınız?” diye soruyorum,
“Yasa bu” diye yanıtlıyor Öztek.
Tabii bu onaylanan dosyaların hepsi de 10 kat isteyen dosyalar değil ama 5’ten de aşağıya yok.
Oluşacak yeni imar planında yoğunluğun önemli olduğunu, bir apartmanın yapıldığı yerde yolun, park yerinin, trafiğe çıkacak araç sayısının, yeşil alanın planlamasının önemi Öztek’in söylemleri arasında ön plana çıkıyor.

***

Elbette ki sonuç olarak şimdi onaylanmak zorunda kalınan betonlaşma projeleri gerçekleştiğinde Girne’yi hayal bile etmek istemiyorum çünkü korkuyorum. Girne’nin yeşili, kırmızı kiremiti artık yok olmaya yüz tutmuşken, oksijen azalmışken, Girneli denize hasretken, 3-5 yıl sonra ne hale geleceğini varın siz tahmin edin veya boşverin, yapmayın, hayal gücünüzü başka şeylere saklayın. 
Ancak şunu söylemek gerekiyor;
Şimdi yasa var, herkes on kata kadar yapabilir belki ama bu yasa nasıl oluştuysa iptal edilmesi de mümkün. Yeni bir plan çalışması, bir imar planı ve Girne’ye yakışır, Girne’yi mahvetmeyecek bir plana ihtiyaç var, hem de acilen.


--------------------------------------------------------------

Yolun iki yanında tehlike

İkinci konumuz Lefkoşa-Girne yolunda tali yollardan giriş-çıkış talepleri… Karayolları Dairesi, Şehir Planlama’nın onayı ve karşı çıkışı varken izin vermiş, proje de yapmış ve Evviva Lavinium sitesinin müteahhidi yol yapmaya başlamış. Şehir Planlama devreye girdi, yol çalışmasını durdurdu.
Yolun karşı tarafında da konutların ve bir işyerinin olduğu yere yine anayoldan çıkış verilmiş ve asfalt dahi dökülmüş. Yine Şehir Planlama onay vermemiş, yine Karayolları yolu açmış, asfalt dökmüş. Şehir Planlama bu yol için de ‘yaptırım bildirimi’ göndermiş, yolun çalışması durumunda ise mahkemenin gündeme geleceğini belirtiyor Ertan Öztek.

Şehir Planlama, bu taraf için yani konutlar ve işyeri için giriş-çıkışın şimdilik eski Boğaz yolundan olabileceğini, Evviva ve yanındaki Olbia siteleri için de şimdi olduğu gibi Dikmen tarafından giriş-çıkış yapılabileceğini önermiş. Siteler için yeni oluşacak çevre yolundan ayrı olarak şimdi kullanılan yolun iyileştirilerek anayola dayandırabileceği ve oradan da bir üst geçitle giriş-çıkışın sağlanabileceği anlatılmış site sakinleri ve müteahhitlere… Ancak sakinlerden anayola hemen çıkışın istendiği anlaşılıyor.

Bu talep trafik kazalarına, can kayıplarına yol açacaktır. Bunu bilmek için kazaların olmasını beklemeye gerek yoktur. İlgili bakanlık ve karayolları popülizm yerine can emniyeti ve yaşam kalitesini dikkate almalıdır.

Bu yazı toplam 2682 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar