10 KAT VAR, UZANACAK İTFAİYE MERDİVENİ YOK!
Olası bir yangın sırasında Girne, Güzelyurt ve İskele’deki 3 kat üzerindeki binalara müdahale edebilecek hidrolik uzun merdivenli itfaiye aracı yok!
Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü’nde yalnızca orman yangınlarına değil, şehir içerisindeki yangınlara da müdahale edebilecek yeterli aracın bulunmadığı ortaya çıktı.
Ayşe GÜLER
Kalkanlı’daki orman yangınıyla ilgili ‘organizasyon eksikliği’ yaşandığı, ‘yetersiz araçla’ müdahale edildiğine yönelik tartışmalar sürerken, gözler İtfaiye Müdürlüğü’nün alt yapısına çevrildi.
Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü’nde yalnızca orman yangınlarına değil, şehir içerisindeki yangınlara da müdahale edebilecek yeterli aracın bulunmadığı ortaya çıktı.
İtfaiye bünyesinde özellikle çok katlı binaların yoğunlukta olduğu Girne ile birlikte İskele ve Güzelyurt’ta olası bir yangın sırasında 3 katın üzerindeki yapılara müdahale edebilecek hidrolik uzun merdivenli itfaiye araç yok.
Ciddi araç eksikliği yaşayan İtfaiye Müdürlüğü’nün yalnızca Lefkoşa ve Mağusa’daki şubelerinde 14 kat ile 17 kat arasında değişen binalardaki yangınlara ulaşabilecek hidrolik uzun merdivenli aracı bulunuyor.
Bunun dışında Girne, Güzelyurt ve İskele’de 4 kat ve üzerindeki binalarda çıkan yangınlara Lefkoşa ve Mağusa’daki hidrolik uzun merdivenli itfaiye aracı dışında hiçbir araç müdahale edemiyor.
Bu durum hem zaman kaybına neden oluyor, hem de yurttaşları can kaybı tehlikesiyle baş başa bırakıyor.
İtfaiyedeki araç eksiklikleriyle ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren İtfaiye Müdürü Ahmet Özmenek, çok katlı binaların yoğunlukta olduğu Girne dahil İskele ve Güzelyurt’ta ise yangınlara müdahale edebilecek hidrolik uzun merdivenli itfaiye aracı bulunmadığını açıkladı.
Girne’de olası bir yangın durumunda Lefkoşa’daki aracın geldiğini, Mağusa’daki aracın ise İskele’deki yangınlara müdahale ettiğini belirten Özmenek, itfaiyede araç eksikliklerinin olduğunu, bu konuda taleplerinin bulunduğunu vurguladı.
3 KAT ÜZERİNDEKİ BİNALARA MÜDAHALE EDİLEMİYOR!... İtfaiye bünyesinde özellikle çok katlı binaların yoğunlukta olduğu Girne ile birlikte İskele ve Güzelyurt’taki 3 katın üzerindeki yapılara olası bir yangın sırasında müdahale edebilecek hidrolik uzun merdivenli itfaiye araç yok.
‘Yangın yönetmenliği’ yok!...
Yalnızca araç konusunda değil, Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘yangın yönetmenliği’ konusunda da sıkıntılar yaşanıyor.
Çok katlı binalar, yurtlar, oteller ve hastanelerdeki yangın merdivenleri İtfaiye Müdürlüğü içerisinde oluşturulan ekip tarafından kontrol ediliyor.
Bu konuda itfaiyenin bir takım kuralları olsa da ‘yangın merdiveni’ ile ilgili yazılı bir kural bulunmuyor.
KTMMOB yönetmenlik hazırladı…
Uzun süredir bu konuda mesai harcayan Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ise yangın yönetmenliği ile ilgili çalışmasına son şeklini verdi.
Mevcut binalar dışında yeni yapılacak projeleri de kapsayan geniş tabanlı çalışmanın kısa süre içerisinde UBP-DP Azınlık Hükümeti’ne sunulması planlanıyor.
Çalışmalarla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan KTMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Sümer Kaya, ülkede ‘yangın’ konusunda herhangi bir yönetmenlik bulunmadığını açıkladı, ülkedeki binaların olmayan bir yönetmenliğe göre inşa edildiğini savundu.
Bu konuda itfaiyenin bir takım kuralları olduğunu, ancak ‘yangın merdivenleriyle’ ilgili yazılı bir kural bulunmadığını söyleyen Kaya, bugüne kadar ciddi kayıpların yaşanmamasını ise ‘büyük bir şans’ olarak değerlendirdi.
YALNIZCA LEFKOŞA VE MAĞUSA… Ciddi araç eksikliği yaşayan İtfaiye Müdürlüğü’nün yalnızca Lefkoşa ve Mağusa’daki şubelerinde 14 kat ile 17 kat arasında değişen binalardaki yangınlara ulaşabilecek hidrolik uzun merdivenli aracı bulunuyor.
İtfaiye Müdürü Ahmet Özmenek’ten acı itiraf:
“Yalnızca Lefkoşa ve Mağusa’da hidrolik uzun merdivenli itfaiye aracı var”
İtfaiye Müdürü Ahmet Özmenek, Kıbrıs’ın kuzeyinde çok katlı binalardaki yangınlara müdahale edebilecek 2 adet hidrolik uzun merdivenli itfaiye aracı bulunduğunu söyledi, bunların birinin Mağusa diğerinin de Lefkoşa’da olduğunu aktardı.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Özmenek, yüksek binaların yoğunlukta olduğu Girne dahil İskele ve Güzelyurt’ta ise yangınlara müdahale edebilecek hidrolik uzun merdivenli itfaiye aracı bulunmadığını ifade etti.
Özmenek, Lefkoşa’daki uzun merdivenli itfaiye aracının 52 metre yani 17 kata kadar, Mağusa’dakinin ise 42 metre yani 14 katlı binaya kadar müdahale edebildiğini söyledi.
Girne’de olası bir yangın durumunun yaşanmasında Lefkoşa’dan araç geldiğini, Mağusa’daki aracın da İskele’deki yangınlara müdahale ettiğini belirten Özmenek, itfaiyede araç eksikliklerinin olduğunu, bu konuda taleplerinin bulunduğunu vurguladı.
Özmenek ayrıca İtfaiye Polis Müdürlüğü’nün bünyesindeki araçların şehre uygun olduğunu, orman arazilerindeki yangınlarda bazı sıkıntılar yaşadıklarını da ifade ederek, uygun bütçe yaratılması halinde eksikliklerin giderilebileceğini sözlerine ekledi.
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yürütme Kurulu Üyesi Sümer Kaya:
“Ciddi kayıpların yaşanmaması büyük bir şans…”
Öte yandan Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yürütme Kurulu Üyesi Sümer Kaya, ülkede ‘yangın’ ile ilgili herhangi bir yönetmenlik bulunmadığını açıkladı, binaların olmayan bir yönetmenliğe göre inşa edildiğini savundu.
Bu konuda itfaiyenin bir takım kuralları olduğunu, ancak‘yangın merdivenleriyle’ ilgili yazılı bir kural olmadığını söyleyen Kaya, bugüne kadar ciddi kayıpların yaşanmamasını ‘büyük bir şans’ olarak değerlendirdi.
Kaya, birliğin bu konuda yönetmenlik hazırladığını, yönetmenliğin son şeklinin de dün akşam yapılan toplantıda verildiğini aktardı.
Yapılardaki yangın merdivenlerinin itfaiye ekipleri tarafından kontrol edildiğini söyleyen Kaya, hazırlanan rapor sonrasında gerekli izinlerin verildiğini de dile getirdi.
“Basit kurallar, yetersiz kalıyor”
İtfaiyede yazılı bir kural olmamasından dolayı proje yapanların ciddi sıkıntı yaşadığını dile getiren Kaya, teknolojinin gelişmesi, binaların yükselerek içerisindeki nüfusun artmasıyla da şu anda itfaiyenin aradığı ‘basit kuralların’ da yetersiz kaldığına işaret etti.
Kaya, “10 katlı binalara itfaiye gidip müdahale edemez, sistemi yok… Bu durum tüm bölgeler için geçerlidir” diyerek, yangın yönetmenliğinin bir an önce TSİ ve AB standartlarına uygun boyutta yasallaşması gerektiğine değindi.