1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. “10 YIL SONRA ÇOK GEÇ OLABİLİR”
“10 YIL SONRA ÇOK GEÇ OLABİLİR”

“10 YIL SONRA ÇOK GEÇ OLABİLİR”

“10 YIL SONRA ÇOK GEÇ OLABİLİR”

A+A-



Dilek Öncül

Kıbrıslı İş Kadınları geçtiğimiz günlerde Brüksel’deydi. Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği’nin organizasyonundaki ziyarette, iki toplumdan iş kadınları, Komisyon üyesi Androulla Vasiliu ile de bir araya geldiler...
Vasiliu,  işsizliği önlemek adına Avrupa Komisyonu’nun ortaya koyduğu çabaları anlattı. İşsizliğin sadece eğitimsiz gençleri değil eğitimli gençleri de etkilediğini tespit eden Komisyon, bunun, Pazar ihtiyaçları ile okullarda öğretilenlerin çok da uyuşmamasından kaynaklandığını belirledi ve yenilikçi, girişimci gençler yetiştirmek için adım attı...
2008 yılında başlatılan çabaların ürünleri alınmış. Bu nedenle 2014-2020 Avrupa Birliği bütçesinde bu konuya daha çok kalem ayırmak ve geliştirmek Komisyon’un hedefi....
Eğitim, Kültür, Çokdillilik ve Gençlik’ten sorumlu Komiser Androulla Vasiliu’nun konuşmasını ziyarete katılan gazetecilerden biri olarak dinledim. İşte ayrıntılar...

EĞİTİMLİ İŞSİZ GENÇLİK
“Çok çok zor zamanlardan geçiyoruz. Kıbrıs da bunun dışında değil maalesef. En büyük problem gençlerin işsizliği. İşsizlik, sadece eğitim almamış gençleri değil eğitim almış gençleri de etkiliyor. Kıbrıs, Yunanistan, Malta, İspanya ve daha birçok ülkede işsiz eğitimli gençlerin yüzdesi çok fazla. Komisyon olarak bunun nedenlerini araştırdık. Eğitimli gençlerin çoğunun işsiz kalma nedeni; okullarda, üniversitelerde öğrendikleriyle pazar ihtiyaçlarının uyuşmaması.  Pazar; hukuk olsun, mühendislik-mimarlık alanında olsun, eğitimli gençlerden memnun değil. Çünkü rekabet için gerekli çok yönlü becerilere sahip değiller. Birikimi olan, birçok bilgiyle donanmış gençlere sahibiz ama bunu iş yerlerinde kullanabilecek zihniyetten, girişimcilikten yoksundurlar. Yapılması gereken gençlere bu yetenekleri kazandırmak. Biz, üye ülkeleri eğitim sistemlerine girişimcilik konusunu da dahil etmeleri için cesaretlendiriyoruz.  Girişimcilik nedir; kişilere, fikirlerini aksiyona çevirme kabiliyeti kazandırmak.”

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ İLKOKULDAN BAŞLAMALI

“Şüphesiz ki girişimcilik çok genç yaşlardan kazandırılmalıdır. Bu nedenle girişimcilik ilkokul çağlarından başlamalıdır. Bugünlerde birçok ülkede bu eğitim veriliyor. Geçen Kasım ayında iki ülkeye eğitimi yeniden değerlendirme konusunda bir strateji sundum; çocukları sadece kuru bilgi ile beslemeyecek, ekip çalışması konusunda cesaretlendirecekler. Girişimcilik yönlerini, karar alma becerilerini geliştirebilecekler.”

AVRUPA TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

“Yüksek Eğitim içinse 2008 yılında Avrupa  Yenilikçilik ve Teknoloji Enstitüsü’nü kurduk.  Merkezi  Budapeşte’dedir. Bu enstitü üniversiteler, araştırma enstitüleri ve iş yerlerini bir araya getiriyor ve özellikle master ve doktora yapan öğrencilere iş olanakları yaratılıyor. Şu ana kadar üç alanda faaliyet gösteriliyor: Bilgi ve Telekomünikasyon Teknolojisi, İklim Değişikliği ve Enerji. Fakat 2014-2020 bütçesinde bu programa ayrılacak kalemle yeni programlar oluşturulacak.”

ENSTİTÜ NASIL ÇALIŞIYOR?

“Enstitü, Bilgi Yenilikçilik Toplulukları aracılığıyla çalışıyor.  Bir merkezde bir araya geliyorlar ve büyük üniversitelerin araştırma merkezleri ve o alanla ilgili iş yerleri bir takım halinde çalışıyorlar. Avrupa’nın farklı ülkelerinde aynı konu üzerinde çalışan farklı gruplar var. Bilgi Yenilikçilik Toplulukları’nda eğitim alan gençler, sadece teknolojik bilgi almazlar, bu ortaklığın bir parçası olarak iş yerlerinde de çalışırlar. Bu gençler geleceğin girişimcisi olacak. Biz şahane üniversitelere, araştırma merkezlerine, çok dinamik endüstri alanlarına sahibiz ama  pazara yeni ürünler ve hizmetler sunamıyoruz. Sorun burdan kaynaklanıyor. Yaratıcılık, yenilikçilik eksik.  Eğer diğer ülkelerle rekabet etmek istiyorsak geleceğin girişimcilerini yetiştirmek zorundayız.”

ÜRÜNLER ALINMAYA BAŞLAMIŞ

“Çalışmalar iki yıl önce başladı ama bugüne kadar mezun olan gençlerin 27’si kendi kampanyalarını yaptı ve 35 tanesi yeni patent aldı. Gençleri çeşitli konulardaki sorunların çözümüne yönelik projeler veya fikirler üretmeye davet eden bir yarışma var. Afrika’da güneş enerjisinden faydalanma ile ilgili olan yarışmada Avrupa Teknoloji Enstitüsü’nden gençler Dünya ikincisi geldi. Farklı merkezlerde eğitim gören, birbirini tanımayan gençler, internet üzerinden projelerini oluşturdular, biraraya gelip sundular ve ikinci oldular. Bu merkezler şu an için Almanya, Danimarka, Hollanda’da var. Bir miktar da İspanya ve İtalya’da. Kıbrıs’ta şu an böyle bir merkez yok ama Kıbrıs’ta da iş yerleri, araştırmacılar ve üniversiteler bir araya getirilerek benzeri bir çaba yaratılabilir. Hedefimiz bu eğitim sistemini tüm Avrupa’ya yaymak.” 

ERASMUS FOR ALL

“Herkes için Erasmus adlı yeni eğitim programızımda iki yenilikçi düşüncemiz var. Biri Üniversiteler İttifakı; pazarın ihityacını karşılayacak yeni bir müfredat oluşturma yönünde üniversiteler ve iş yerlerinin ortaklığına destek vermeyi öngörüyor. İşsizliğin sebebi olan Pazar ve eğitim uyuşmazlığınına çözüm bulacak. İş yerleri, üniversitelere, müfredatlarına katmaları gereken yeni konuları önerecek. Diğeri ise Sektör Proje İttifakı. Eğitim gören gençlerin, eğitim alanlarındaki iş yerlerinde çalışmasını öngörüyor. Pilot projeler uygulanmaya başladı.
Üniversiteler ve iş insanları en erken zamanda iş birliğine gitmeli, 10 yıl sonra çok geç olabilir. Geleceğin girişimci gençlerini bugünden yetiştirmemiz gerekiyor.”

Bu haber toplam 892 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 91. Sayısı

Adres Kıbrıs 91. Sayısı