1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 100 bin gerileme
100 bin gerileme

100 bin gerileme

Hayvancılık sektöründe, özellikle küçükbaş hayvan sayısında ciddi gerileme yaşanıyor. Yıldan yıla düşüşün yaşandığı küçükbaş hayvan sayısı, son 5 yılda 370 binlerden 270 binlere geriledi, büyükbaş hayvan sayısı ise ‘stabil’…

A+A-

Ayşe GÜLER

Hayvancılık sektöründe, özellikle küçükbaş hayvan sayısında ciddi gerileme yaşanıyor.
Yıldan yıla düşüşün yaşandığı küçükbaş hayvan sayısı, son 5 yılda 370 binlerden 270 binlere geriledi, büyükbaş hayvan sayısında ise gözle görülür bir artış ya da gerileme yaşanmadı…
Ülkemizde şu anda 61 bin 679 adet büyükbaş, 270 bin dolaylarında (190 bin koyun, 80 bine yakın keçi) ise küçükbaş hayvan bulunuyor.
Yıllık her ay ortalama 15 bin küçükbaş, 1500 civarında da büyükbaş canlı hayvan kesimi yapılıyor.
Ortaya çıkan rakamlar ‘et tüketimindeki’ fazlalığı da göz önüne seriyor.
YENİDÜZEN, kamuoyunda sürekli farklı rakamlarla gündeme gelen hayvancılık sektöründe ‘kayıtlı’ hayvan sayılarını araştırdı.  
Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, küçükbaş hayvan sayısında yaşanan gerilemede zor çalışma şartları, sosyo ekonomik yapıdaki değişlik ve kuraklığın etken olduğunu söyledi.
Ataben ayrıca ilk etabı tamamlanan Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Projesi kapsamında son 6 ayda ülke genelinde yapılan denetimlerde hayvanlardaki hastalılık oranının yüzde 1.5 olduğunu da açıkladı.  


Büyükbaş STABİL, küçükbaş hayvan sayısı GERİLİYOR:
60-65 bin büyükbaş, ortalama 270 bin küçükbaş

Ataben, kamuoyunda sürekli farklı rakamlarla alınan hayvan sayılarıyla ilgili Haziran ayı
bilgisini de paylaştı.  
Ataben, ülkemizde 61 bin 679 adet büyükbaş hayvan bulunduğunu, küçükbaş hayvanların sayısının da toplamda 270 bin dolaylarında (190 bin koyun, 80 bine yakın keçi) olduğunu ifade etti.
Büyükbaş hayvan sayısıyla ilgili belirli dönemlerde düşüş veya yükseliş yaşandığını ancak yıllar itibariyle stabil bir durum yaşandığını ifade eden Ataben, bu sayının ortalama 60-65 bin arasında seyrettiğini kaydetti.
Ataben, piyasanın arz-talep durumuna göre büyükbaş hayvan sayısının değişkenlik gösterdiğini dile getirdi.

RAKAMLARLA ‘HAYVANCILIK’ SEKTÖRÜ:

61 bin 679 adet büyükbaş,
270 bin dolaylarında küçükbaş,
Büyükbaş hayvan sayısı son 5 yıla göre ‘stabil’
Küçükbaş hayvan sayısında 100 binlik gerileme: 370 binden, 270 bine…
Yılda her ay ortalama 15 bin küçükbaş, 1500 civarında da büyükbaş canlı hayvan kesimi.
Hayvancılık sektöründe, özellikle küçükbaş hayvan sayısında ciddi gerileme yaşanıyor.

Küçükbaş hayvancılık 370 binlerden 270 binlere…

Büyükbaş hayvan sayısındaki ‘stabil’ duruma karşın, küçükbaş hayvan sayılarında yıldan yıla düşüş yaşandığını ifade eden Ataben, 5 yıl önce 360-370 bin dolaylarında olan küçükbaş hayvan sayısının şu anda 260-270 bin arasında seyrettiğini açıkladı.
Ataben, küçükbaş hayvancılıkla uğraşmanın zor olduğunu, hafta sonu veya tatil kavramından mahrum çalışıldığını ifade ederek, sosyo ekonomik yapının değişmesi, kuraklığın yaşanmasının sektördeki gerilemeye etki ettiğini belirtti.
Özellikle gençlerin bu sektörden uzaklaştığını dile getiren Ataben, verim düşüklüğü ya da beslenme zorluklarından dolayı küçülmeye gidildiğini söyledi.


Tonlarca kaçak et!...
“Ticari faaliyetler, polisiye tedbirlerle önlenemez”

Ataben, sektördeki en önemli sıkıntıları arasında yer alan ‘kaçak et’ konusuna da değindi.
Ticari faaliyetlerin, polisiye tedbirlerle önlenemeyeceğine işaret eden Ataben, özellikle kuzey-güney arasındaki fiyat farklarının ticareti ve bu konudan para kazanmak isteyen insanları harekete geçirdiğini dile getirdi.
Ataben, çok sıkı tedbirler alınsa da aynı bölgede arka arkaya kaçak et geçirilmeye devam edildiğine vurgu yaptı.
Geçmişte de bu konularla ilgili asgari tedbirlerin en üst düzeyde alınmaya çalışıldığını kaydeden Ataben, sağlık ve taşıma koşullarının bilinmemesinden dolayı kaçak etlerin imha edildiğini belirtti.
Ataben, kuzey-güney arasında et fiyatlarında dengesizlik olması ile tonlarca kaçak etin geçirildiğini ifade etti. 

Aylık kesim oranları…

Kayıtlı hayvan kesimleriyle ilgili resmi verileri de paylaşan Ataben, ortalama her ay 15 bin küçükbaş, 1500 civarında da büyükbaş canlı hayvan kesimi yapıldığını dile getirdi.
Ataben, bu rakamların belirli dönemlerde arttığını söyledi.

“Tüm mezbahalar kapatılacak, hedef merkezi mezbaha”

Sağlıksız koşullarla sıklıkla gündeme gelen mezbahaların da yasal mevzuat çerçevesinde kapatılması gerektiğine vurgu yapan Ataben, bu doğrultuda Lefkoşa’ya AB standartlarında yeni bir mezbaha yapılması için çalışma başlatıldığını söyledi.
Ataben, mezbahayla ilgili bu yılsonunda fizibilite çalışmalarını tamamlayarak, 2018 yılının sonunda da hayata geçmesinin planlandığını dile getirdi.


Tüm işletmelere denetim!
Hastalık oranı %1.5

Ataben, ülke genelinde Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Projesi kapsamında son 6 ay içerisinde tüm işletmelere denetime başlandığını, tespit edilen hastalık oranının ise yüzde 1.5 olduğunu kaydetti.  
Büyükbaş hayvanlara Brucella, Tüberküloz ve Leukozis, küçükbaş hayvanlara ise Brucella hastalığına yönelik testler yapıldığını dile getiren Ataben, test sonucunda ‘hastalıklı’ tespit edilen hayvanlar sürüden uzaklaştırılarak, imha edildiğini söyledi.
Hayvan hastalıklarına yönelik ikinci kontrolün ise yılsonuna kadar yapılacağı bilgisini patlaşan Ataben, projenin hayati önem taşıdığını, detaylı çalışmaların basın yoluyla duyurulacağını ifade etti.
Ataben, tespit edilen hastalık oranında bu oranında endişe edecek bir durumun bulunmadığını da dile getirdi.
Ataben, bu konuda detaylı çalışma sonuçlarını ve yaşanan sıkıntıları ilerleyen günlerde basın aracılığıyla açıklayacaklarını sözlerine ekledi.

 

 

Bu haber toplam 4641 defa okunmuştur
Etiketler :