1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 1,5 ayda 53 milyon TL toplandı
1,5 ayda 53 milyon TL toplandı

1,5 ayda 53 milyon TL toplandı

Devlet daireleri ve bakanlıkların elektrikleri borçları nedeniyle El-Sen tarafından kesilirken çoğu zaman kısmi ödemeler veya mahsuplaşma veya zorunlu olarak elektrik akımı yeniden bağlanıyor. El-Sen, işine ve halkın malına sahip çıkarken tabii ki bütün

A+A-

 

 

Devlet daireleri ve bakanlıkların elektrikleri borçları nedeniyle El-Sen tarafından kesilirken çoğu zaman kısmi ödemeler veya mahsuplaşma veya zorunlu olarak elektrik akımı yeniden bağlanıyor.

El-Sen, işine ve halkın malına sahip çıkarken tabii ki bütün bir çözüm olamasa da bir kurumun nasıl çalıştırılması gerektiğinin örneğini veriyor ve özelleştirme çalışmalarına da böylelikle karşılık vermiş oluyor.

***

Ancak bu süreç yaşanırken aklıma takılan soru veya sorular ise şunlar; 2013 bütçesi yapılırken hükümet, KIB-TEK’e ödemesi gereken elektrik faturalarını da hesaplara ekledi mi? Yoksa “nasıl olsa ödeme yapmayız” diye bütçeye böyle bir kalem koymadı mı? Koymadıysa, şimdi bu ödemelerin parası nereden çıkıyor? Başka kalemlerden mi karşılanıyor, böyle oluyorsa boşalan kalemler ne olacak, nereden karşılanacak? Ve tekrar başa dönersek bu elektrik harcamaları her yıl bütçeye konuyorsa neden bu güne kadar ödenmedi?

***

Edindiğim bilgilere göre bakanlıklar veya dairelerin o yıl için ödemeleri gereken elektrik miktarları bütçeye hemen hemen yarı miktar olarak giriyor.

Ancak bu miktar bile şimdiye kadar KIB-TEK’e ödenmedi. Ta ki El-Sen elektrik akımını kesme eylemini başlatana kadar.

17 Aralık 2012’de başlayan eylem gününde KIB-TEK’in borcu 352 milyon TL iken, 1 Şubat 2013’te bu borç 299 milyon TL’ye düşmüş.

Yani 53 milyon TL borçların tahsilatı yapılmış. Tüm alacakların toplanması halinde ise KIB-TEK’in 100 milyon TL artıya geçeceği de belirtiliyor.

***

Hesap bu iken şimdiki durumda toplanamayan veya ödenmeyen devlete veya özele ait borçlar nedeniyle KIB-TEK sürekli borçlanmaya gidiyor. Bu nedenle de her ay 10 milyon TL ana para ve faiz ödemek durumunda kalıyor.

Oysa ki alacaklar toplansa, Elektrik Kurumu borçlanmasa şu anda 59 kr. olan maliyet, 13 kr. daha düşecek ve vatandaşa faturalar da 13 kr. daha düşük olarak yansımış olacaktı. Faturalarda ayrıca şu anda AKSA’nın yani özel üretimin 6 kr.’luk ek maliyeti de var.

***

Alacakların toplanması yani üretim maliyetinin karşılanması durumunda ortaya çıkacak olumlu ortam böyleyken hükümet görevini yerine getirmiyor veya getirmek istemiyor.

Çünkü Ağustos 2012’de toplam 70 milyon TL olan devlet borcunun ancak 10 milyon TL’si ödenmiş. Bu uygulamalara BRT üzerinden bakarsak; geçtiğimiz günlerde elektriği kesilen BRT’nin borcu 20 milyon TL iken Maliye ancak 1,5 milyon TL ödeme yapmış. Elektriği kesilen devlete ait yerlerde benzer uygulamalar yapılırken şimdi de bu borçların anapara ve gecikme faizlerinin %70’inin silinmesi, sadece %10’luk kısmının ödenmesi ve geriye kalanın da taksitlendirilmesi çalışması yapılıyor.

***

Elektrikteki durumun küçük bir hikâyesi böyle…

Hesap ortada; Alacaklarını toplasa 100 milyon artıda olacak olan Kurum, şimdi 299 milyon TL ekside… O da elektrik kesme eyleminden sonra.

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1071 defa okunmuştur