"15 Nisan Dünya Sanat Günü"nde özerkliğe vurgu
Albayrak, sanatın özerk bir yapılanmayla sanatçılar tarafından yönetilmesini ve yönlendirilmesini diledi.
CTP-BG Kültür Komitesi Başkanı, Meclis Kültür Komitesi Üyesi, Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak, sanatın özerk bir yapılanmayla sanatçılar tarafından yönetilmesini ve yönlendirilmesini diledi.
Albayrak, sanatçılara verilen değerin bir günle sınırlandırılmaması; Kıbrıs Türk kültür ve sanatının okullarda okutulması, sanatçıların yaşarken hatırlanması ve adlarının caddelerde, alanlarda veya kültür merkezlerinde yaşatılması gerektiğini vurguladı.
Arif Albayrak, 15 Nisan Dünya Sanat Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, Dünya Plastik Sanat Dernekleri’nin Meksika’da yapılan 17. Genel Kurulu’nda alınan kararla Leonardo Da Vinci’nin doğum gününe atfen kutlanan Dünya Sanat Günü’nün bu yıl 3. kez kutlandığını kaydetti.
Ülkede ve yurt dışında yaşayan tüm sanatçıların gününü kutlayan mutluluk ve barış içinde olmasını ve sanatlarını özgür ortamlarda yapabilmelerini dileyen Albayrak, bir yıl önce Cumhurbaşkanlığı’ndaki resepsiyondaki renkli ve güzel söylemlerde bir yıl sonra ne mesafeler alındığının irdelenmesi gerektiğini belirtti.
Albayrak, ülkedeki ekonomik, sosyal ve siyasal durumun işaret ettiği parametrelerin hâlâ iç açıcı olmadığını ifade ederek, kültür sanatın da bundan nasibini aldığını belirtti. Albayrak mesajına şöyle devam etti:
SANATTA ÖZERK YAPILANMA
“Biz ülkemiz sanatçılarının bu özel gününü yürekten kutlarken, ülke sanatının özerk bir yapılanma ile sanatçılar tarafından yönetilmesini ve yönlendirilmesini dilemekteyiz. Böyle bir günü kutlarken kültür gibi anlamlı ve olmazsa olmaz bir kavramın bir tek bakanlığın 5 kolundan birisi ve en zayıfı olmasını kabul edemeyiz.
Böyle anlamlı ve uluslararası bir günü Kültür Dairesi’nin müdürü olmadan kutlamak istemiyoruz. Bir ülkede tiyatro binasının olmazsa olmaz olduğunun fark edilmesini ve tiyatronun da özerk bir yapı ve anlayışla yönetilmesini istiyoruz.
“SANATÇIMIZA DEĞER BİR GÜNLE SINIRLANDIRILMAMALI”
Sanatçımıza değer vermek sadece bir günle sınırlandırılmamalı. Kendi kültürümüz ve sanatımız okullarımızda okutulmalı, sanatçılar yaşarken hatırlanmalı, onların adını caddelerde, alanlarda veya kültür merkezlerinde yaşatmalıyız. Gereksiz ve düpedüz yalakalığı hatırlatan sokak, park, koruluk, okul ve salon isimleri kendi sanatçımıza bir hakarettir aslında. Sinema sanatında son derece güzel ürünlerimiz ortaya çıkmaktadır. Bunların değerlendirilmesi, gerekli desteğin verilmesi şarttır.”
Albayrak, sanat üretimlerinin desteklenerek paylaşılması; telif hakları konusunda ilerleme kaydedilmesi; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi güzel çalışmalar yapılması dileğini ifade ederek sanatçılarla barışık ve kol kola bir bakanlık ve yönetim görmek istediklerini belirtti.
Arif Albayrak, Meclis Kültür Komitesi’nin kısa dönemde ülkenin kültüre dair hassasiyetinin merkezi olduğunu; “kültür hizmet ödülleri, şiir ve karikatür yarışmaları ile kısa film yarışmaları, karikatür, fotoğraf ve çağdaş sanat müzeleri için yer bulma gayreti, Dr. Küçük Müzesi’nin restorasyonu ve topluma kazandırılması, yurtdışında planlanan muhtelif sergiler ve Kıbrıs Türk Çağdaş Resim Sanatı, Karikatür Sanatı-Tarihi ve Kıbrıs Türk Kadın Şiiri’nden bir kesitle yayın üretimine dair çalışmalarını azimle sürdürdüğünü” kaydetti.
Adada kalıcı barışla ülke kültürünün dünyayla buluşmasının çok daha kolay olacağını vurgulayan Albayrak, tüm sanatçıların birlik ruhuyla kenetlenmesi, umudunu ve aydın tavrını yitirmemesi gerektiğini vurgulayarak CTP-BG Kültür Komitesi olarak Dünya Sanat Günü’nü kutladı.
(tak)