1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. 1652 kişi, Kıbrıs Mutfağı Kültür Elçisi Oldu
1652 kişi, Kıbrıs Mutfağı Kültür Elçisi Oldu

1652 kişi, Kıbrıs Mutfağı Kültür Elçisi Oldu

1652 kişi, Kıbrıs Mutfağı Kültür Elçisi Oldu

A+A-

 

Zekai ALTAN

         
Kıbrıs mutfağı ve lezzetleri çok varsıldır. İsimlerinden tatlarına ve yapılış yöntemlerine kadar unutulmaya yüz tuttu. Özelde Kıbrıs Mutfağı genelde de Kıbrıs Kültürü birçok nedenle unutuluyor. Bu konuda çaba harcayan da yok. Umurunda olan da yok. Kentleşme, demografik yapı ve birçok nedenle ciddi kayıplara uğruyor. Bu kültürün sürdürülmesi gerekir. Ciddi projeler, duyarlı hareket ederek ve sürdürülebilir projeler ile. Böyle bir çalışma yalnızca eğitim ile değil. Özellikle Turizm sektöründe ciddi projeler üretilerek yabancı turistlere doğru tanıtım yapmakla sağlanır. Ülkeye gelen turtistlere konakladıkları otellerde ve özellikle ve özellikle kırsal alanlarda hizmet veren turistik pansiyonlarda lahmacun, mıhlama, laz böreği ve benzeri yabancı ülke mutfaklarını sunmakla bu iş olmaz. TAM AKSİNE Kıbrıs mutfağı ve kültürünün yok olmasına ivme kazandırmaktan öteye gitmez. Vu durum da böyledir. Yeteneksiz, vizyonsuz ve bilgi birikiminden yoksun yönetici kadroları bu kültürün yok olmasına katkı yapmaktan başka birşey yapmazlar. Bu duyarlılığa dikkat çekmek gerekir. Özellikle Kıbrıs mutfağı ve kültürünün çok ciddi bir turistik ürün olduğunun kim farkında. Bu konuda yapılacak bir envanterde neler vardır. Bunu sürdürecek eleman da kadrolar da yok. Yurt dışı turizm fuarlarında bunlara ne kadar önem veriliyor.

NİTOVİKLA’DA MİSYON

Eco-Bio Nitovikla Turizm işletmesi işte bu misyonu üstlendi. Ocak-Mayıs 2016 döneminde “Kıbrıs Mutfağını ve Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım” projesi ciddi katkılar sağlamıştır. Proje, öğretmen, veli ve işletme işbirliği ile uygulanmıştır. İlkokul IV. ve V.sınıflara yönelik uygulanan projede “Kıbrıs Mutfağı, El Sanatları ve Çevre” konuları uygulamalı olarak yapıldı. Uygulanan proje aynı zamanda Sosyal Bilgiler ders kitabındaki konular ile de örtüşmüştür. Yoğun katılımın sağlandığı projeye bazı okullarımız ulaşım sorunu nedeni ile katılamamışlardır. Turizm eski Bakanı Sayın Faiz Sucuoğlu uygulanan projeyi yerinde incelemiş, projenin sürdürülmesi konusunda öğrenci ve velisine yönelik bir katkı olarak ulaşım giderini karşılama kararı alıp uygulamya koymuştur. Ulaşım katkısı ile öğrenci eğitiminde iki aylık süre içerisinde %52 artış sağlamıştır.  Yeni Turizm ve Kültür Bakanı sayın Fikri Ataoğlu’nun Mayıs ayı itibarı ile katkıyı sürdürmesi ve yeni Milli Eğitim ve Kültür Bakanı sayın Özdemir Berova’nın projeyi yerinde incelemesi için Eco-Bio Nitovikla işletmesine yaptığı ziyaret son derece anlamlı ve eğitimdeki Kıbrıs kültürüne yönelik duyarlılığı geleceğe dönük yapılacak yatırımın bir göstergesi olmuştur. Uygulamanın her yıl Ekim-Mayıs döneminde tüm okullarda IV. V. Sınıf öğrencilerine yönelik Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı işbirliği içerisinde müfredata alınıp planlanarak organize edilip yürütülmesinin ve öğrencilere de Turizm Bakanlığı tarafından ulaşım katkısının sağlanarak yürütülmesi hedeflenmektedir. Projeye yerel ve yabancı basının duyduğu ilgi de olayın sürdürülmesine ciddi katkı sağlamıştır. Okul müdürleri ve öğretmenleri, öğrenci velileri, KTÖS, Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği, Mehmetcik Belediyesi ve KITSAB (Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği) projeyi desteklemektedirler.

2016 FİNALİNDE

2014-2015 öğretim yılı içerisinde uygulanan projede; 8 İlkokul’da, 630 öğrencimiz ve 49 öğretmenimiz faydalanmıştır.
2016 (Ocak-Mayıs aylarında) yılında ise
23 ilkokul’da 1343 öğrenci ve 105 öğretmen faydalanmıştır.

VERİLEN EĞİTİMLER

Öğrenciler zeytin ağacının öyküsünden elde edilen ürünlere kadar aldıkları uygulamalı eğitimlerini Kıbrıs köy-çörek ekmeği yaparak devam ettirirler. Gün boyu süren eğitim ile gullurugya, el makarnası, dribidez, formada keyk yapımı, şeromlloda buğday öğüterek un çıkartma,  kamışta veya asma dalı ile yapılmış sütlü, güllü ve lemonaddalı dondurma tadımına kadar Kıbrıs mutfağı eğitimi alarak Kıbrıs Mutfağı ve Kültürü Elçiliği misyonunu da üstlendiler. Kıbrıs el sanatları ve geri dönüşüm ve kompost gibi çevre ile ilgili eğitimlerin yanısıra gerçek bir eko-agro turizmin ne anlam ifade ettiğini de öğrnemiş oldular.
Amaç, Kıbrıs kültürünü yaşatmak, Kıbrıs kültürünün eko-agro turizmde önemini, farkındalığını yaratmak ve gelişimini sağlamak. Avrupa’dan gelen turistler de projeye çok ilgi duydular ve Avrupa’da da böyle bir proje olmadığını dile getirdiler. Proje ve hizmetler yabancı turistlere ve Kıbrıslı ailelere de uygulanmaktadır.

Bu haber toplam 1535 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 269. Sayısı

Adres Kıbrıs 269. Sayısı