1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. 17 MAYIS DÜNYA HOMOFOBİ, BİFOBİ VE TRANSFOBİ KARŞITLIĞI GÜNÜ
17 MAYIS DÜNYA HOMOFOBİ, BİFOBİ VE TRANSFOBİ KARŞITLIĞI GÜNÜ

17 MAYIS DÜNYA HOMOFOBİ, BİFOBİ VE TRANSFOBİ KARŞITLIĞI GÜNÜ

Yasal zemindeki değişiklik ve gelişmelere rağmen, ülkemizde LGBTİ bireylere yönelik ayrımclılık ve şiddet devam etmekte.

A+A-

Feminist Atölye - FEMA
[email protected]

 

17 Mayıs Dünya Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı günü dolayısıyla Kuir Kıbrıs’ın çağrısı ile bir araya gelen örgüt ve aktivislter bu yıl da başta homofobi olmak üzere cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin ayrımcılık ile mücadele alanını genişletmek ve toplumda bilinçlendirme yaratmak amacıyla 13 Mayısta ‘Hade Gene Yürüyelim!’ temalı Onur Yürüyüşü düzenliyor. Ancak onur yürüyüşü öncesi ve sonrasında konuya ilişki çeşitli aktivitelerin yer aldığı bir de etkinlik takvimi var.

17 Mayıs 1990 tarihi  Dünya Sağlık Örgütü’nün homoseksüelliği bir hastalık olmaktan çıkardığı gün olması sebebiyle tüm dünyada homofobi, bifobi ve transfobi karşıtlığı gün olarak kutlanmaktadır. Kıbrıs’ın kuzeyinde de Fasıl 154 Ceza Yasasında 27 Ocak 2014 tarihinde yapılan değişiklikler ile eşcinsel birliktelik suç olmaktan çıkarılmıştı. Şu andaki ceza yasası değişiklik önerileri arasında cinsiyete ve cinsel yönelime dayalı nefret söyleminin de suç olarak düzenlenmesi gündemde. Yasal zemindeki değişiklik ve gelişmelere rağmen, ülkemizde LGBTİ bireylere yönelik ayrımclılık ve şiddet devam etmekte. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl farkındalık amaçlı ülkenin çeşitli yerlerine asılan billboardlar yakılmış ve yırtılmıştı.

Son bir aydır da Çeçenistan’da gey erkeklerin toplanıp işkenceye maruz bırakıldığı ile ilgili haberler medyada yer almakta. Bunlar bize zihinlerin değişmesi için sistemin değişmesi gerektiğini hatırlatan bazı örnekler.

 Eşitlik mücadelesi, erkek egemen düzen sona erene kadar sürecek!

talep-001.jpg


Malumat-ı Nisvan

Dünyanın 77 ülkesinde eşcinsellik hala bir suç. (https://76crimes.com/76-countries-where-homosexuality-is-illegal/)

 


Mor Kitaplık

book.jpg

Eşcinselliğin Doğal Tarihi -  Francis Mark Mondimore- Sarmal Yayınevi / Bilim Kitaplığı
Orjinal isim: A Natural History Of Homosexuality

Eşcinselliğin Doğal Tarihi, karmaşık ve tartışmalı bir konu üzerine yazılmış kolay anlaşılır, tartışmaya yer vermeyen bir giriş kitabıdır. Yapıt bir "doğal" tarihtir; çünkü eşcinselliğin biyolojik, genetik ve psikolojik sorunlarına yanıt aramaktadır: Bireyin kendisini eşcinsel olarak görmesine yol açan süreç nedir? Eşcinsel kişiler cinsel kimliklerin nasıl kabullenir ve açığa vururlar? Ve neden bazıları bunu yapamaz? Diğer kültürlerde de süreç hep aynı mı olmuştur? Eşcinsellik üzerine düşüncemizi biçimlendiren tarihsel olaylar nelerdir? Biseksüellik bu tablonun neresinde yer almaktadır? Erkek bedeninde tutsak kadın veya tersini hissetme olarak nitelendirilebilecek travestiliği nasıl anlamalıyız? Bütün bunların eşcinsellikle bir ilgisi var mıdır?


Cadı Süpürgesi

Grev kırıcılığı yapanları ve bunlara çanak tutanları tüm eşitlik ve adalet mücadelesine vurmuş oldukları darbeden dolayı süpürgemizle süpürüyoruz!


Biraz da gülelim

gul-001.jpg

Bu haber toplam 8925 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Gaile 418. Sayısı

Gaile 418. Sayısı