1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. 2. Mesarya Tiyatro Şöleni başlıyor
2. Mesarya Tiyatro Şöleni başlıyor

2. Mesarya Tiyatro Şöleni başlıyor

Beyarmudu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, yurtiçi ve yurtdışından 12 tiyatro oyununun sahneleneceği 2. Mesarya Tiyatro Şöleni 27 Nisan-16 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

A+A-

Beyarmudu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, yurtiçi ve yurtdışından 12 tiyatro oyununun sahneleneceği 2. Mesarya Tiyatro Şöleni 27 Nisan-16 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

4 orta oyununun köy meydanlarında ücretsiz oynanacağı ve Türkiye ile Güney Kıbrıs’tan da oyunların yer alacağı şölende 2 çocuk oyunu ve 1 karagöz oyunu da ücretsiz sahnelenecek.

Beyarmudu Belediyesi Güney Mesarya Halk Tiyatrosu’nun “Papaz Nikahı” ile başlayıp, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun “Ev” oyunuyla sona erecek şölenin programı bugün Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

 

Basın toplantısında Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ve Şölen Koordinatörü İzel Seylani konuşma yaptı. Festivalde sahnelenecek oyunların yönetmen ve oyuncularının söz aldığı toplantıda yönetmenler Yaşar Ersoy, Aliye Ummanel, Hatice Tezcan, Girne Belediyesi Tiyatro Stüdyosu (GİBETSU) ve Çatalköy Belediye Tiyatro Su adına Derman Atik ve Kıbrıslı Rum tiyatro oyuncuları Marios Stilyanu ile Kostas Kazakas tiyatro şöleni konusundaki düşüncelerini paylaştı.

EDİP

İlk sözü alan Beyarmudu Belediye Başkanı Edip, “Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz festivalde halktan, yurtiçindeki ve yurtdışındaki tiyatro ekiplerinden büyük destek gördük, bundan onur duyduk” dedi.

Festivalle ilgili geçen yıl yaptıkları ziyaretlere işaret eden ve insanların kendilerine “kırsalda tiyatro olur mu?” gibi önyargılarla yaklaştığını ifade eden Edip, “Biz bu bakış açısını yıktık” dedi.

İlker Edip, bölge ve ülke insanının şölene katılmasını beklediklerini söyledi.

SEYLANİ

Şölen Koordinatörü İzel Seylani, geçen yılki festivalde sayısı 8 olan tiyatro oyununu bu yıl 12’ye çıkardıklarını kaydederek, şölenin içeriğinin de zenginleştirildiğini belirtti.

Seylani, “Kırsalda sanatın gelişemeyeceği ya da olamayacağı yönündeki ön yargılara inat birlikte  nitelikli sanat üretip, bunu halka paylaşmak için yola çıktık. Yanımızda olduğunuz için teşekkür ederim” dedi.

ERSOY

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Lefkoşa Belediye Orkestrası işbirliğinde ülkede ilk kez yapılan Bozan Oratoryosu’nun yönetmeni Yaşar Ersoy da basın toplantısında kısa bir konuşma yaptı.

Şiirin, müziğin ve tiyatronun buluştuğu oratoryonun Lefkoşa’dan sonra Mesarya’da sahneleneceğini söyleyen Ersoy, “Sapla samanın birbirine karıştığı, festivalle köy panayırının birbirine girdiği dönemde inatla bir festivali yaşatmak, ikincisine ulaştırmak önemli bir adım. Bizler yıllar önce bu sancıları çektik... ” dedi.

Bozan Oratoryosu’ndan da söz eden Ersoy, “Yüzleştirmek, sorgulatmak ve insanı değerleri hatırlatmak tiyatronun birinci görevi. Bizler de bu bozuk düzeni bozmak için Bozan Oratoryosu’nu sahneledik” şeklinde konuştu.

UMMANEL

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun  “Ev” oyununun yönetmeni Aliye Ummanel, basın toplantısındaki konuşmasında Lefkoşa’da oynan oyunların Mesarya halkıyla buluşmasına olanak sağlayanlara teşekkür etti.

Ummanel, şölenin de, ekibin de kendisini heyecanlandırdığını söyleyerek, buraya ikinci kez konuk olacaklarını kaydetti.

TEZCAN

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun “Soytarılar Okulu” oyunun yönetmeni Hatice Tezcan ise Mesarya’da çocuk seyircilerle buluşacaklarını kaydetti.

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun çocuk oyunuyla Limasol Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında binlerce çocuğa ulaştıklarını anımsatan Tezcan, “Bu yıl 23 Nisan’da yapılacak prömiyerin ardından Beyarmudu’nda olacağız” dedi.

ATİK

Girne Belediyesi Tiyatro Stüdyosu (GİBETSU) ve Çatalköy Belediye Tiyatro Su adına söz alan Derman Atik ise “Ülkede zerzevat festivallerinin olduğu bir süreçte tiyatro festivali organize etmek kolay değil” dedi.

GİBETSU ve Çatalköy Belediye Tiyatro SU’nun ortak projesi olan “Aşk Grevi” hakkında da kısa bir bilgi veren Atik, oyunun Türkiye’deki iki uluslararası tiyatro festivaline katılacağını söyledi.

Atik, Çatalköy’de böyle bir tiyatro festivali süreci başlattıklarını anımsatarak, buraya bir tiyatro salonu kazandırdıklarını anlattı.

BASIN TOPLANTISINDA KIBRISLI RUM OYUNCULAR DA VARDI

Kıbrıslı Rum Giorgos Neophytou’nun kaleme aldığı BUM! oyununun Kıbrıslı Rum tiyatro oyuncuları Kostas Kazakas ile Marios Stilyanu de basın toplantısında birer konuşma yaptı.

Kazakas, tiyatronun müzik ve diğer sanat dalları gibi insanları yakınlaştırdığına inanç belirterek, “Yeşil Hattın yakınlarında bir Kıbrıslı Türk ile Rum’un karşılaşmasını anlatan oyunun Kuzey’de, Mesarya’da sahnelenecek olması ve burada yer alması benim için önemli” dedi.

Marios Stilyanu ise konuşmasında, tiyatronun bir millet için değil, halk için olduğunu vurguladı.

Stilyanu, oyunun sadece Rumların ya da Türklerin değil farklı milletlerden insanların da algılayabileceği bir yapıda olduğunu belirtti.

Bu haber toplam 2091 defa okunmuştur