1. HABERLER

  2. YEREL YÖNETİM

  3. 2. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu başlıyor
2. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu başlıyor

2. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu başlıyor

Çatalköy Belediyesi tarafından birincisi geçen yıl gerçekleştirilen ve adından çok söz ettiren Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun ikincisi bu yıl 3- 14 Eylül tarihleri arasında yapılıyor.

A+A-

 Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda, Slovakya, Letonya, Tunus, Libya, Türkiye, Güney Kıbrıs ve KKTC olmak üzere bu yıl 9 ülkeden toplam 93 sanatçının ve bilim insanının katılacağı sempozyumda Erken ve Orta Tunç Çağında  Vounous’ta kullanılan üretim teknikleri kullanılarak seramik ve metal döküm çalışmaları yanında bir çok aktiviteye yer verilecek. Tamamen ilkel teknik ve malzemeler kullanılarak üretilecek eserler yanında, Vounous dahil, Göbeklitepe Akdeniz Neolitiği ve Kıbrıs, Terra Sigillata ve Tarih Öncesinden Milenyum Çağına Çocuk konulu bilimsel sunumlar gerçekleştirilecek. 

Tunç Çağı’ndaki okçuluk canlandırılacak

Tunç Çağında yaygın olan Okçuluk da Okçuluk Federasyonu’nun düzenleyeceği Okçuluk Yarışları ile canlandırılacak. Vounous pişmiş toprak eserleri üzerinde yer alan geyik, yaban domuzu gibi kabartmalardan esinlenilerek yapay hedeflere ok atışları yapılacak. Ayrıca, 6-11 yaş grubu çocuklara yönelik uzman arkeologlar gözetiminde yapay kazı çalışmalarının yer alacağı Parkeoloji eğitimleri ile Kıbrıslı sanatçıların vereceği konserler de sempozyuma damgasını vuracak etkinlikler olarak göze çarpmakta.

Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı

Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından da oy birliği ile onaylanan Vounous projesi ile ilgili olarak bir açıklama yapan Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, “Geçen yıl çoğunluğu KKTC’den olmak üzere çeşitli ülkelerden 80 sanatçının katkı koyduğu sempozyumun etkilerinin hala daha devam ettiğini görmekten büyük memnuniyet duymaktayız. Oldukça büyük ses getiren ve halkımız tarafından büyük beğeni ile karşılanan böylesi önemli bir organizasyonu bir defaya mahsus değil sürekli olarak her yıl gerçekleştireceğimizin müjdesini vermek istiyorum” dedi.

“Yaşananlar bizi motive etti”

5 bin yıl önce bu topraklarda yaşamış insanların bizlere sundukları eşsiz kültür mirasımızın dünyanın birçok müzesine dağıldığını görmek bizleri fazlasıyla üzmektedir diyen Başkan Hulusioğlu “Bu toprakların kültürel değerlerimizden yoksun hale getirilmesi, Vounous’un unutulmasını sağlayamamıştır. Tam tersine geçmişte yaşananlar bu değerlerimize ve Vounous’a sahip çıkmamız için bizleri daha da motive etmiştir. Vounous gibi zengin bir kültürel mirasımızın yanı başımızda yıllardır sessiz, terk edilmiş ve unutulmuş halde durmasına ve zaman içerisinde yok olup gitmesine gönlümüz razı değildir. Bu nedenle bu önemli yere dört elle sarıldık ve burayı yaşayabilir bir hale getirdik. Bir zamanlar kaçak çöplerin döküldüğü bir mekan olan bu yer gördüğünüz gibi insanların ziyaret edebildiği pırıl pırıl bir yere dönüştürülmüştür.” dedi.

“Cazibe merkezi olacak”

Başkan Hulusioğlu sözlerini “Eski eserler ve Müzeler Dairesi ile istişare ve işbirliği içerisinde ileride burası çok daha önemli bir cazibe merkezi haline dönüştürülecektir. Sempozyuma tüm halkımız davetlidir. Gelsinler ve bu topraklarda ne kadar anlamlı ve değerli çalışmaların yapıldığına şahit olsunlar. Vounous’u bir dünya markası haline getirmek için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” diyerek bitirdi.

Ersenal “Büyük onur duymaktayız”

Proje Başkanı Rauf Ersenal ise yaptığı açıklamada, yok olan kültür mirasına yeniden sahip çıkmak adına Akdeniz dünyasının en büyük ve kapsamlı sempozyumunu gerçekleştirmekten büyük onur duyduklarını belirterek “Yüzlerce Kıbrıslı sanatçının ve gönüllünün hiçbir karşılık beklemeden Vounous için emek vermesi ve üretmesi, Vounous’un ne anlam ifade ettiğini zaten bizlere göstermektedir. Yurt dışından da çok büyük bir ilgi gösterilen sempozyuma katılmak için kendi imkanları ile gelecek birçok sanatçının varlığını görmek bizlerin ne denli doğru bir iş yaptığımızın göstergesidir diye düşünüyorum. Vounous için aylardır gece gündüz demeden emek vermekteyiz. Çok güzel eserler yaratıldı. Burayı ziyaret edecek insanlarımız karşılaşacakları manzara karşısında kesinlikle mutlu olacaklardır” dedi.

Atik “Çatalköy ve ülke tanıtımı açısından büyük önem taşıyor”

Çatalköy Belediyesi Kültür Sanat Koordinatörü Derman Atik de, sempozyumla 5 bin yıllık tarihin yeniden hayat bulduğunu belirterek, projeyi hayata geçiren herkese teşekkür etti. Sempozyumla, hafızalardan kaybolma aşamasına gelen Vounous’un dünyada yeniden tanınmaya başladığını kaydeden Atik, projenin Çatalköy ve ülke tanıtımı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Amaçlarının Vounous Köyünü, yıl boyunca üretim yapılacak bir merkez haline getirmek olduğunu dile getiren Atik, devlet yetkililerinin de Vounous Projesine sahip çıkmasının büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

3-14 Eylül tarihlerindeki sempozyuma herkes davetli

Sempozyumun ilk günü olan 3 Eylül Pazartesi saat 17.00’de çalışmalara başlanacak olup, saat 20.00’de Kıbrıslı sanatçı Bikem Tunar’ın müzik dinletisi eşliğinde odun fırınlarında ilk seramik pişirimleri gerçekleştirilecek. Resmi açılışı 7 Eylül Cuma akşamı saat 18.30’da Cumhurbaşkanı sn. Mustafa Akıncı tarafından gerçekleştirilecek. 7 Eylül akşamı 87 ışıklı ok atışı yanında 87 kandil ile aydınlatılacak alanda 5 bin yıl öncesine ait canlandırmalar yapılacak. Geçen yıl çok büyük ilgi gören sempozyuma bu yıl ilginin daha da fazla olacağı yetkililer tarafından ifade edilmiştir. 2. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu 3- 14 Eylül tarihleri arasında halkımız tarafından ziyaret edilebilecek ve isteyenler seramik üretimine katılabileceklerdir.

 

Bu haber toplam 3372 defa okunmuştur