1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 2007’den bu yana bin 503 Bypass
2007’den bu yana bin 503 Bypass

2007’den bu yana bin 503 Bypass

Her geçen yıl Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde açık kalp ameliyatı olanların sayısı hızla artıyor…

A+A-

Devrim DEMİR

Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Hastanesi, sadece eksikleri, yetersizlikleri ile sürekli gündeme gelmeyi hak etmediğini ispat edercesine her geçen yıl daha da zorlu operasyonları, daha da başarı ile gerçekleştiriyor.

Geçtiğimiz günlerde YENİDÜZEN ekibi olarak girdiğimiz açık kalp ameliyatının ayrıntılarını, bir de Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Klinik Şefi, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Ozan Emiroğlu’ndan dinledik.

Açık kalp ameliyatının ilk kez 2007 yılı Temmuz ayında Devlet Hastanesi’nde gerçekleştiğini ifade eden Emiroğlu, halkta güven oluştukça sayının her yıl arttığını ve bu verilen güvenle işlerine daha sıkı sarıldıklarını anlatıyor.

 

 Ölümün yaşamın bir parçası olduğunu kaydeden Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Klinik Şefi, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Ozan Emiroğlu, dünyanın en riskli ameliyatlardan birini yaptıklarını ve istenmeyen olayların yaşanması durumunda aileleri ile birlikte kendilerinin de tarifsiz acılar yaşadıklarını söyledi. 

 

Personel eksikliği en büyük sıkıntı

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Ozan Emiroğlu, açık kalp ameliyatlarının haftada 5 yapılması gerekirken, personel eksikliği nedeniyle 3 gün yapabildiklerini ifade etti. Doktordan ziyade, hemşire yetersizliği nedeniyle ameliyat günlerinin daha az olduğunu kaydeden Emiroğlu, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde 7 oda bulunduğunu, yoğun bakım servisinin 5 yataklı olduğunu söyledi.

Emiroğlu: Ortam çok önemli

h2-041.jpg

13 senelik Kalp ve Damar Cerrahi uzmanı olan Doktor Ozan Emiroğlu, kalp bölümünün diğer ameliyatlar gibi çok özel olduğunu, hastanın sağlığı için bulunduğu ortamın çok steril ve yoğun bakımın apayrı bir bölüm olması gerektiğini vurguladı. Yoğun bakım yatak sayısının çok az olduğuna değinen Emiroğlu, yatakların doluluğundan çoğu zaman sevklerin yapıldığını söyledi.

SAYI GİDEREK KATLANIYOR… Kalp ve Damar Uzmanı Doktor Ozan Emiroğlu, insanların güveni ile 2007 yılından itibaren hastanede yapılan açık kalp ameliyatlarının her yıl katlanarak arttığının altını çizdi. Emiroğlu, insanların memnuniyeti ile işlerine daha sıkı sarıldıklarını da ifade etti…

 

Her yaş grubundan ameliyat olan var

Açık kalp ameliyatının dünyadaki en riskli ameliyatlardan biri olduğunu ifade eden Emiroğlu, rutin seyrinde giden bir açık kalp ameliyatının 3-4 saat arasında değiştiğini, bu ameliyatların 7 ile 8 saate kadar yayılabileceğini vurguladı. “Açık kalp ameliyatlarında,  40 ve 90 yaşa kadar ameliyat olanlar” var diyen Emiroğlu, bu ameliyat sırasında kalbin özel ilaçlarla durdurulduğunu ve kalbin üzerinde işlemler yapıldığını kaydetti.   

Dört uzman harikalar yaratıyor

YENİDÜZEN’e Kalp ve Damar bölümü ile ilgili bilgi veren Emiroğlu, devlet hastanesinde açık kalp ameliyatını yapan dört uzman doktorun olduğunu ifade etti. Emiroğlu kendisiyle beraber, uzman Doktor Mehmet Arıkbuba, Başhekim yardımcısı Hasan Birtan ve Çağın Zaim ile birlikte çalıştıklarını her gece bir uzman doktorun nöbetçi olarak hastanede görevinin devam ettiğini kaydetti.

Ameliyatlarda her geçen yıl artış var

2007 yılında Devlet Hastanesinde yapılamaya başlanan açık kalp ameliyat sayılarının artmasının nedenlerinden birinin de insanların hastaneye olan güveninin artması olduğuna işaret eden Klinik Şefi Doktor Ozan Emiroğlu, 2007-2018 yılları arasında bin 503 açık kalp ameliyatı yapıldığına vurgu yaptı.

 

2019 YILI İLK 17 GÜNDE 12 AMELİYAT… Uzman Doktor Ozan Emiroğlu, 2019 yılında da insanların hastaneye olan güvenlerinde değişiklik olmadığını ifade ederek, ilk 17 günde 12 başarılı açık kalp ameliyatı yaptıklarını kaydetti.

 

2015 yılında rekor kırdı

Emiroğlu, gerek insanların güveni gerekse ilgili serviste görev yapan uzman Doktorların bilgisi sayesinde birçok kişiye yeniden hayat verdiklerini söyledi. Kalp-Damar hastalıklarının tüm dünyada en fazla görülen hastalık olduğuna da değinen Ozan Emiroğlu, kalp hastalarının hasta grubunun en yüksek olduğu bir hastalık olduğunu söyledi. Hastanede 2007 yılında 23 kişinin açık kalp ameliyatı olduğunu anımsatan Emiroğlu, 2008 yılında bu sayının 31’e çıktığını 2009 yılında 52. 2010 124, 2011 143, 2012 154, 2013 133, 2014 141, 2015 yılında sayının katlanarak 193 olduğunu kaydetti.
Emiroğlu, hasta sayısının 2016 yılında 152, 2017 yılında 171, 2018 yılında ise 186 olduğuna işaret etti.

2019 yılı ilk 17 günde 12 ameliyat yapıldı

Uzman Doktor Ozan Emiroğlu, 2019 yılında da insanların hastaneye olan güvenlerinde değişiklik olmadığını ifade ederek, ilk 17 günde 12 başarılı açık kalp ameliyatı yaptıklarını kaydetti.

Emiroğlu: “Unutamadıklarımız kaybettiklerimiz”

“İstenmeyen kayıplar mesleğimizin en zor yanı”

Ölümün yaşamın bir parçası olduğunu söyleyen Emiroğlu, dünyadaki en riskli ameliyatlardan birini yaptıklarını ifade etti. ‘Aort Damar’ yırtılmasının standartların üzerinde en risklisi olduğunu kaydeden Emiroğlu, ameliyatlara iki doktor, 2 hemşire, 1 anestezi doktoru, 2 tekniker anestezi ve 2 perfüzyonistin katıldığını anlattı.

Doktor Ozan Emiroğlu, hasta ve ailesi ile açıkça konuştuklarını riskleri anlattıklarını söyledi.

“Ameliyata girecek olan hasta ve ailesi ile oturup konuşuruz, sorularını cevaplarız. Her türlü riski de kaçınmadan anlatırız, bu mesleğimizin doğruluğu. Hastaların psikolojisi farklı olabiliyor. Ameliyata girmeden psikolojik destek alanlarda var. Hemşireler de süreç boyunca her türlü bilgi vermekten kaçınmaz. Mesleğimizin en zor yanı ise, istenmeyen kayıplarımız. Bunu asla yaşamak istemeyiz, dışarıda hasta yakınlarına bunu söylemek kelimelerle anlatılmayacak kadar güçtür” dedi.


Hastalar ne dedi?

h1-047.jpg

Lefkoşa Devlet Hastanesi Kalp ve Damar bölümünde ameliyat olan, olmak için servise yatan hastalar yaşadıkları duyguları YENİDÜZEN’e anlattı.

“Eşimin hayatını bağışladılar”

Ocak ayının ilk günlerinde tansiyonu yükselerek aort damarı yırtılan 56 yaşındaki Kamil Özuçar’ın eşi Mehtap Özuçar yaşadıkları korku dolu anları ve sonrasını anlattı. Göğüs ağrısı şikayeti ile köylerindeki sağlık ocağına giden ve oradan ambulansla hemen Mağusa Hastanesine sevk edilen Özuçar çifti, eşi Kamil Özuçar’ın ourt damarının yırtılması teşhisinin hemen ardından ambulansla Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

“Doktor hazır bekliyordu”

Mehtap Özuçar, “Lefkoşa’ya gelene kadar Doktor Ozan Emiroğlu acilde hazır bekliyordu. Acilen ameliyata alındı, başarılı geçen ameliyatın ardından, yoğun bakım ünitesine alındı eşim. Burada bize gereken ilgi fazlası ile gösterildi, neyle karşılaşacağımızı bilmeden geldik doktorumuz çok iyi büyük bir sabırla bizi anlayarak atlatmamıza yardımcı oldu. Çok memnunuz ve iyi ki doktorlarımız var.

“Doktoruma teşekkürler az kalır”

Aort damar yırtılması sonucu büyük bir ameliyat geçiren ve ailesine yeniden kavuşan 56 yaşındaki Kamil Özuçar ise, hastalık sürecinin köyden başladığını yapılan ileri tetkikler sonucu hemen hastaneye kaldırıldığını ifade ederek, “Maceram köyden başladı mutluyum çünkü hayatımı bağışladılar. Doktorumuza ne kadar teşekkür etsem azdır. Kalp hastalığı ameliyatı moral ister, sevgi ister bize burada günlerdir sevgi ve ilgi oldukça fazla gösterildi” dedi.

Fatma Çoktan: “Doktorumuzdan çok memnunuz

Başka bir rahatsızlıktan dolayı hastaneye giden ve açık kalp ameliyatı olması gerektiğini öğrenen 65 yaşındaki Fatma Çoktan, geçirdiği süreci anlattı. 5 çocuk, 6 torun sahibi olan Çoktan, “Uzun saatler süren bir ameliyat sonucu yeniden sağlığıma kavuştum. Bana her aşamada yardımcı olan doktorlarımıza çok teşekkür ederim, burada herkes çok ilgili ve memnun ayrılacağım. Hastaneden de doktorlardan korkmayın hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi. 

İsmail Dağ: “Tahlillerden sonra her şey belli olacak”

Eşi ile birlikte hastaneye gelerek doktorundan bilgi almak isteyen 70 yaşındaki İsmail Dağ’da duygularını paylaştı. Açık kalp ameliyatına girmesi gerektiğini öğrendiğini kaydeden Dağ, “Tahliller için geldik, ameliyat günümüz yapılacak olan tahliller sonucu belirlenecek. Heyecanlıyım ama doktoruma güveniyorum her şey güzel olacak” dedi.

Vural Şen: “Gayet güzel bakıldık”

Açık kalp ameliyatı olarak 2 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra normal odaya alınmayı bekleyen 63 yaşındaki Vural Şen’de geçirdiği süreci anlattı.

Şen, “Ameliyatım Doktor Hasan Birtan tarafından yapıldı. Genel durumumun iyi olduğunu bugün yine doktorum tarafından bilgilendirilerek öğrendim. Doktoruma ve ekibine çok teşekkür ederim. Her aşamada gayet güzel bakıldık, ilgileri ve sağlığımızı bize hediye etmeleri çok memnunuz hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.

İbrahim Tarihsever:”Herkesten çok memnunum”

Koroner damar hastası olan 49 yaşındaki İbrahim Tarihsever’de geçtiğimiz Perşembe günü ameliyat oldu. Yoğun bakım servisinden normal odaya alınmayı bekleyen Tarihsever, “Bakım ve ilgi konusunda doktor ve hemşirelerden çok memnunum. Burada bana çok iyi baktılar, dışarıda beni endişe ile bekleyen ailemi bilgilendirdiler. Doktorum Hasan Birtan ve ekibine ve bu bölümde emeğini esirgemeyen doktor ve hemşirelerimize çok teşekkürler iyi ki varlar” dedi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190121150800.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 4876 defa okunmuştur