1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 2009-2013… Neler yaşadık neler? [5]
2009-2013… Neler yaşadık neler? [5]

2009-2013… Neler yaşadık neler? [5]

Paket uygulamada, toplum ayaktaydı

A+A-


Mert ÖZDAĞ


2009-2013 arasında yaşananları irdelemeye devam ediyoruz… Bugün, 2010 yılının bahar aylarını izliyoruz… Bu dönemde Derviş Eroğlu Cumhurbaşkanı olmuş, UBP mecliste azınlığa düşmüştü… Lefkoşa Belediyesi ilk kez borçları ile kamuoyu gündemine gelirken, ekonomik paket iddiaları tavan yapmıştı… Derken paketin detayları ortaya çıkmıştı… “Kemer sıkma dönemi” olarak adlandırılan dönem de başlamış, sivil toplum hareketlenmişti… UBP’de ise yerel seçim bile tartışmaya neden oluyordu… UBP iç karışıklığa sürüklenirken memleket de paketi tartışıyordu… Küçük, Eroğlu’nun imzaladığı paketi uygulamakla yükümlüydü… Toplum ise gergin…


NİSAN 2010…
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu’nun 18 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte UBP’de başkanlık için kazanlar kaynamaya başladı. İrsen Küçük mü, Ahmet Kaşif mi, Ersin Tatar mı, Hüseyin Özgürgün mü, Hasan Taçoy mu?.. Tartışma başladı… İrsen Küçük ilerleyen süreçte Eroğlu’nun desteğiyle UBP’de başkan oldu.

26 NİSAN 2010… UBP’DE İLK ÇATLAK…
Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinde sonra Hükümet’in düşmesi, UBP’nin de ‘başkansız’ kalması, parti içinde ‘rekabeti’ artırdı. Partideki huzursuzluk dünkü meclis birleşimine de yansıdı. Meclis toplantısında sık sık bir araya gelen UBP’li bölge milletvekilleri fısıldayarak toplantı yaptı... Olası başkan adaylarının tavırları dikkat çekti...

27 NİSAN 2010… YURTTAŞLIK KUYRUKLARI BAŞLADI….
İçişleri Bakanlığı dün ‘yurttaşlık müracaatı’ akınına uğradı. Muhaceret Dairesi’nin ‘yurttaşlık’ bölümünde uzayan kuyruklar gün boyu azalmadı... Seçim yasaklarının son gününde sabah saatlerinde başlayan yoğunluk daire yetkililerinin ‘ek mesaisi’ ile gece karanlıklarına kadar sürdü...

2 MAYIS 2010… “LTB BATABİLİR” UYARISI
Lefkoşa Belediyesi’nin mali krizde olduğu ortaya çıktı. Trilyonlarca borcu olduğu kamuoyu tarafından bilinen Lefkoşa Türk Belediyesi’nin borcu çeşitli rakamlar telaffuz edildi. Lefkoşa Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları, borcun 21 trilyon olduğunu söylerken, belediye meclis üyeleri ise borç miktarı hakkında farklı rakam veriyor. Bu tarihten itibaren LTB borçları ile gündeme geldi.

3 MAYIS 2010… MECLİSTE KAVGA…
“Anaysa değişikliği referandumunun ertelenmesi” önerisi gündemiyle toplanan Meclis Genel Kurulu toplantısında gerginlik yaşandı. Muhalefet partileri ile UBP-DP milletvekilleri arasında çıkan tartışma nedeniyle toplantıya ara verildi. TDP lideri Çakıcı ile Meclis Başkanı Bozer arasında sert  tartışma yaşandı. Çakıcı, Bozer’e “yalancı” dedi, Bozer ise lafını esirgemedi: Ahlâksız herif

4 MAYIS 2010… UBP’DE YEREL SEÇİM TARTIŞMASI…
UBP, 27 Haziran’da yapılacak yerel seçimlerde Lefkoşa Belediye Başkanı adayının Cemal Bulutoğluları olduğunu açıkladı. UBP Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan bu açıklama üzerine UBP karıştı! Olası başkan adayları duruma tepki gösterdi.

MAYIS 2010… KÜÇÜK “ORTAK” ARADI, BULAMADI…
Eroğlu, Cumhurbaşkanı seçilince UBP mecliste azınlığa düştü, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından hükümet kurmakla görevlendirilen UBP Genel Başkan İrsen Küçük ile partisinin hükümet kurma çalışmaları başladı. Ancak koalisyonu kuramadı, vekil transferini, düşünmeye başladı.

12 MAYIS 2010… “PAKET” ORTAYA ÇIKTI…
Hükümeti kurmakla görevlendirilen UBP Genel Başkanı İrsen Küçük’ün ‘kemer sıkma, fedarlık yapma dönemi’ olarak açıkladığı ve “acı reçete uygulanacak” dediği  2010 – 2012 paketini YENİDÜZEN açıkladı. Tüm toplum yeni paketi YENİDÜZEN’den öğrendi.
Protokole göre “cari bütçe açığı”nın tümü artık Türkiye’den karşılanmayacak, bu açığa yönelik gelecek katkı “azalarak” devam edecek. Buna göre hükümet, KKTC’nin cari bütçe açığını 2010 yılında 450 milyon TL, 2011 yılında 350 milyon TL 2012 yılında ise 320 milyon TL’te indirmeyi taahhüt etti. Bunu başaramazsa, ek kaynak yok!
Bu taahhüde ulaşmak için çok ciddi bir ‘kemer sıkma’ politikası uygulanacak. Kamudaki personel giderleri düşürülecek,  maaş artışları enflasyon oranını aşmayacak, KİT’ler özelleştirilecek. Devlette istihdam neredeyse hiç yapılmayacak, çok katı bir “sınırlama” olacak.

YARIN: 2010 yaz ayları…

Bu haber toplam 2107 defa okunmuştur