1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. 2015’te 10 yeni kitap
 2015’te 10 yeni kitap

2015’te 10 yeni kitap

2015 yılında beşinci yaşını kutlayan Khora Yayınları, bir yıla 10 yeni kitap, bir ikinci baskı ve Arka Bahçe dergisinin altıncı sayısını sığdırdı.

A+A-

2015 yılında beşinci yaşını kutlayan Khora Yayınları, bir yıla 10 yeni kitap, bir ikinci baskı ve Arka Bahçe dergisinin altıncı sayısını sığdırdı. Yazar Aral Moral’ın kitabı Tavuri’nin ikinci baskısı yapılırken; yayınevi 2015 yılı boyunca dört şiir, iki anı, iki inceleme, bir sözlük ve bir de felsefe kitabına imza attı. Aynı zamanda Mağusa’ya şube açarak Mağusalı okurlarla da buluşan Khora için, 2015 üretken bir yıl oldu.

2016 yılında da Arka Bahçe kültür-sanat-edebiyat dergisinin yeni sayılarını basmayı ve teorik konuların tartılışacağı yeni bir derginin yayınlanmasını hedefleyen Khora’nın, halen yayın programına alınmış beş telif ve çeviri eseri basılmak için sırasını bekliyor.

Kıbrıslı Türk düşünsel yaşamına ve kültür-sanat dünyasına dinamik ve üretken katkılar sunmaya devam edecek olan yayınevi, aynı zamanda da okur ve yazarların buluşup sohbet edebileceği kitabevleri ile de 2016’ya hazırlanıyor.

Şiir-İnceleme

Şubat ayında Nikolas Stelya'nın yazdığı "İstenmeyen Bebeğin Ölümü" ile 2015'in ilk kitabını yayınlayan yayınevi, politik inceleme türündeki bu kitapla, Kıbrıs'ta 1960-1963 dönemini Masaya yatırdı. "İstenmeyen Bebeğin Ölümü"nün ardından yine Şubat ayında, ülkemiz şairlerinden Feriha Altıok'un "Uçurumlu Mavi Oda" adlı şiir kitabı yayınlandı. Aşktan, toplumsal konulara; savaştan, analık ve kadınlık hallerine değin çeşitli temalardaki şiirler, 80 sayfalık, boyutu küçük ama hacmi büyük ve duygusu ağır bir kitapta toplandı. Altıok'un şiir kitabının ardından yayınevi bu kez Mustafa Cemal Azizoğlu'nun mücadele, barış, doğa ve Akdeniz gibi temaları işleyen şiirlerinden oluşan "Direniş Günlüğünden” isimli şiir kitabını yayınladı.

"Sömürgeden Ulus Devlete Kıbrıs Cumhuriyeti"

Khora Yayınları’nın 37’nci kitabı olarak kitapçılarda yerini alan, Pınar Erkem Gülboy’un yazdığı “Sömürgeden Ulus Devlete Kıbrıs Cumhuriyeti” adlı politika-inceleme türündeki kitap, Kalkedon Yayınevi ile işbirliği yapılarak Türkiye ile aynı anda Kıbrıs’ta da 2015 yılında okurlarıyla buluştu. 

"Efsaneden Doğan Efsane: Mustafa Defteralı"

Öte yandan Khora Yayınları, Mayıs 2015'te Bülent Dizdarlı'nın kaleme aldığı "Efsaneden Doğan Efsane: Mustafa Defteralı" kitabını yayınlayarak, 38. kitabını okurlarıyla buluşturdu. Kitap, Futbol dünyamızın efsanesi olarak bilinen Çetinkaya Spor Kulübü’nün en önemli ismi Mustafa Defteralı’nın çocukluğunu, gençliğini, aşklarını, zenginlikten hızlı bir şekilde fakirliğe geçen trajik yaşam öyküsünü konu alıyor.

"Batmayan Uçak Gemisi"

Khora Yayınları beşinci yaşını kutladığı 2015 yılının Temmuz ayında, 39. kitabı  olan “Batmayan Uçak Gemisi: 1981’den 1990’a Kıbrıslı Türk Siyasetinde Dış Baskı ve Darbeler” kitabını okurlarıyla buluşturdu. Dönemi bizzat deneyimlemiş olan kitabın yazarı Fadıl Çağda’nın kişisel yaşanmışlıklarından yola çıkan kitapta; 1981-1990 tarihlerinde siyasette yaşanan dış baskılar ve darbeler ele alınıyor.

40. kitap: "Kıbrıs Söylevleri: Evagoras Nikokles'e, Nikokles ya da Kıbrıslılar"

Khora Kitaplığı’nın 40. Kitabı “Kıbrıs Söylevleri:Evagoras, Nikokles’e, Nikokles ya da Kıbrıslılar,  Yunanistan’da yaşadığı dönemin en ünlü söylevcilerinden olan Isokrates’in eseri ve Khora kitaplığının ilk felsefe kitabı olma özelliğini de taşıyor. Orijinal ismi de “Kıbrıs Söylevleri” olan Isokrates’in eseri, değişik tarihlerde yazılmış üç söylevden oluşuyor.

İki dilli Fikret Demirağ kitabı: "Tanrı Müziği Bir Sessizlikte"
Kıbrıslı Türk şiirinin en önemli değerlerinden Fikret Demirağ’ın “Tanrı Müziği Bir Sessizlikte” adlı şiir seçkisi, Ekim ayında iki dilli olarak Khora Yayınları’ndan çıktı. Yayınevinin 41. kitabı olan eser, şairin olgunluk dönemine denk düşen şiirlerinden oluşuyor. Şair ve yazar Tamer Öncül tarafından yayına hazırlanan “Tanrı Müziği Bir Sessizlikte”, Demirağ’ın, ölümünden sonra yayınlanan ikinci kitabı.

Bedia Balses'in ilk kitabı "Sızıntı", 2015'te Khora Yayınları'ndan çıktı
Khora Yayınları’nın 42. kitabı “Sızıntı”, yayınevinin 12. şiir kitabı olarak okurla buluştu. Kapak tasarımını Ümit İnatçı’nın yaptığı kitap, duygu ve düşünce belleğini harekete geçiren, ülkemizin ve dünyanın sosyo-politik gündeminden çağrışımlar yapan şiirler içermekte.

"Kıbrıs Tarihisel Sözlüğü"
Khora Kitaplığı’nın 43. Kitabı ve ilk sözlüğü olma özelliğini taşıyan “Kıbrıs Tarihsel Sözlüğü” Khora Yayınları'nın 2015 yılında yayınladığı son kitabı oldu. Farid Mirbagheri’nin yazdığı, Kıyal Ersen’in çevirisini yaptığı kitap, Kıbrıs’ın kuzeyinde yayınlanan ilk tarihsel sözlük niteliğini taşıyor. Diğer bütün tarihsel sözlüklerde olduğu gibi, “Kıbrıs Tarihsel Sözlüğü” kitabı da büyük ölçüde ülkenin tarihi, siyaseti, ekonomisi ve kültürü üzerine yüzlerce başlıktan oluşuyor.

Bu haber toplam 1689 defa okunmuştur