1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “2021’de 10 milyon 700 bin TL kâr”
“2021’de 10 milyon 700 bin TL kâr”

“2021’de 10 milyon 700 bin TL kâr”

Sigorta sektöründeki sıkıntıları da dile getiren Betmezoğlu, sigorta primlerinin derhal artırılmasını isteyerek, bunun da zam olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı.

A+A-

 

Şeker Sigorta Genel Müdürü Mehmet Betmezoğlu, son 3 yılda Şeker Sigorta’nın artan başarı grafiğini YENiDÜZEN’e anlattı

Fayka Arseven KİŞİ

Şeker Sigorta Genel Müdürü Mehmet Betmezoğlu, Şeker Sigorta’nın son 3 yılda elde ettiği başarıyı anlattı, “Bu tesadüfü bir başarı değildir” dedi.

Betmezoğlu, “2019 yılının sonunda şirket 5.5 milyon karla 34 şirket arasında 3’ncü sırada yer aldı. 1 yıl sonra bu rakam 7.5 milyona yükseldi. Şirket 1’nci sırada yer aldı. 2021 yılında da 10 milyon 700 bin TL kar etti” hatırlatmasını yaptı.

Ayrıca bankadaki mevduatı da 4.5 katına çıkardıklarını söyleyen Betmezoğlu, hem yönetimin hem de çalışanların büyük bir özveri ile Şeker Sigorta’nın başarısını artırdığını dile getirdi.

Sigorta sektöründeki sıkıntıları da dile getiren Betmezoğlu, sigorta primlerinin derhal artırılmasını isteyerek, bunun da zam olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı.

Betmezoğlu, “Örneğin zorunlu bir sigorta 2019’da 80 Euro iken şu an 30 Euro’ya düştü. Bundan kim mağdur olacak? Kaza yapan müşteriler. Süratle bu artışın yapılması lazım” derken, yüzde 70 -80 civarında zam beklendiğini açıkladı.

Bu hafta Şeker Sigorta Genel Müdürü Mehmet Betmezoğlu ile hem Şeker Sigorta’nın elde ettiği başarıyı hem de sektörde yaşanan sıkıntıları konuştuk.

 “2019 yılının sonunda şirket 5.5 milyon karla 34 şirket arasında 3’ncü sırada yer aldı. 1 yıl sonra bu rakam 7.5 milyona yükseldi. Şirket 1’nci sırada yer aldı. 2021 yılında da 10 milyon 700 bin TL kar etti. Bu da gösteriyor ki bunlar tesadüfi başarı değil.”

  • YENİDÜZEN: Şeker Sigorta’da yaşanan çok ciddi oranda bir başarı hikayesi var. Bu başarıya nasıl ulaştınız?
  • BETMEZOĞLU: Şeker Sigorta, Kıbrıslı Türklerin 1964 yılında kurduğu ilk sigorta şirketidir. Kooperatif Merkez Bankası ve o dönemin Türkiye’deki Şeker Sigorta yöneticileri tarafından kuruldu. Daha sonra kooperatif bütün hisselerini aldı ve şu anda yüzde yüz hissemiz Kooperatif Merkez Bankası’nda. Dolayısıyla Şeker Sigorta Kıbrıs Türk halkının öz kuruluşudur.
    Ben 2018 yılının sonunda Şeker Sigorta’ya atandım. O dönem şirkette bazı aksamalar gördüm. Gerek üretimde gerek tahsilatta. Bu nedenle şirket bazı zorluklar yaşıyordu. 2019 yılında süratle buna müdahale ettik. Öncellikle üretimi rahatlatmak için hamle başlattık. Tahsilat sorunu vardı. Süratle tahsilat yapmaya başladık. 2019 yılının sonunda şirket 5.5 milyon karla 34 şirket arasında 3’ncü sırada yer aldı. 1 yıl sonra bu rakam 7.5 milyona yükseldi. Şirket 1’nci sırada yer aldı. 2021 yılında da 10 milyon 700 bin TL kar etti. Bu da gösteriyor ki bunlar tesadüfi başarı değil.
    Bu başarıdaki en büyük şansımız gerek atandığım günden bugüne gerek şu an görevde olan bütün yöneticiler kendi alanında başarılı olmuş, liyakatli kişilerdir.   Şeker Sigorta’yı nasıl ileriye taşırızın dışında hiçbir gaileleri olmadı. Bu da benim büyük bir şansımdır.
    Ayrıca personelin tümü de alanlarında çok iyi bu da sigortayı ileriye doğru taşıdı.

 “Şu an bankadaki mevduatlarımızı 4.5 katına çıkardık.  Bu da şirkete büyük mali güç kattı. Şimdi ne tür hasar olursa olsun Şeker Sigorta bunları karşılayabilecek duruma geldi.”

  • YENİDÜZEN: Tarihi boyunca 3 dönem dışında şirket bu oranda yüksek kar elde etti mi?
  • BETMEZOĞLU: Zarar ve kar ettiği dönemler oldu. Örneğin; şirketin birikimi vardı biz geldiğimizde şu an bankadaki mevduatlarımızı 4.5 katına çıkardık.  Bu da şirkete büyük mali güç kattı. Şimdi ne tür hasar olursa olsun Şeker Sigorta bunları karşılayabilecek duruma geldi. Bildiğiniz gibi sigortacılık, bankacılık gibi riskli bir kuruluştur. Nasıl ki bir banka dara düştüğü zaman ilk mağdur olan çalışanlar değil, oraya para yatıran kişilerdir. Eğer bir sigorta şirketi dara düşerse ilk bundan etkilenecek olan bize canını, malını sigortalayan müşterilerimiz olacaktır. Sadece çalışanlar değil. Bu bilinçle çalışıyoruz.
    Kamuoyunda bir algı var sanki Şeker Sigorta bir devlet kurumudur. Bildiğiniz gibi yönetim kurulunu siyasiler atıyor. Ama yapı olarak limited şirkettir. Bugün biz 34 şirket ile rekabet halindeyiz. Buna rağmen bizim çalışanlarımızda olan haklar Kıbrıs Sigorta dışında hiçbir şirkette yoktur. Personelin tümü sendikalıdır. 13’ncü maaş ve HP de maaşlara yansıtılmaktadır. Devlete karşı yükümlülüklerimiz de günü gününe ödenmektedir.
    Piyasada Şeker Sigorta’nın var olması piyasaya çok olumlu yansımaktadır. Ayda yaklaşık 2 milyon TL ödeme yapıyoruz. Parça tedarikçileri, kaportacılar, idari giderlerimiz için çalıştığımız firmalara ödeme yapıyoruz. Piyasaya verilen bu paralar maliyeye de katlanarak geri dönüyor.
     
  • YENİDÜZEN: Araç sigortası en fazla yapılan sigortadır herhalde nedir rakamlar?
  • BETMEZOĞLU: Kıbrıs’taki bütün sektörlerde genelde yüzde 70 sigorta araç sigortasından oluşmaktadır. Aracın dışındaki branşların gelişebilmesi için halkın sigortalar hakkında bilinçlenmesi gerekir. Birçok insan bugün evine halen daha sigorta yapmıyor.
     
  • YENİDÜZEN: Araç sigortası yasal bir zorunluluk olduğu için mi yüksek?
  • BETMEZOĞLU: Aracı sigortasız yola çıkaramazsınız. Diğer sigorta çeşitlerinde de rakamlar günden güne artıyor. Araç dışı sigortaların lehine olduğu şirketiz. Her türlü sigorta bizde mevcuttur.
    Avrupa’da fert başına düşen sigorta primi ile ülkemizde bir kişinin ödediği sigorta primi arasında dağlar kadar fark var. Bu da bilinçten kaynaklıdır. Bunun zaman içerisinde düzeleceğini görüyorum.
    Ben meslekte 30’ncu yılımı doldurdum. Bir eskiyi düşündüğümde bu yönde bir iyileşme var.
     
  • YENİDÜZEN: Ancak sigortaların doğal afetlerde oluşan hasarları karşılamadığına yönelik de eleştiriler var. Sizin bu konudaki açıklamanız nedir?
  • BETMEZOĞLU: Bazı muafiyet dediğimiz konular vardır. Bunlar uluslararası reasüranslarında uyguladığı muafiyetlerdir. ‘Deprem anında yüzde 20’si sigortalının uhdesinde kalacak’ der. Bu dünya çapında böyledir. Sel de aynı durum vardır. Tabi insanlar bunu hasar olduktan sonra anlamakta zorluk çeker. Oysa ta başından müşteri de bazı şeyleri mutlaka sigortasına sormalıdır.
     
  • YENİDÜZEN: Güney ve Kuzey geçiş noktalarında sigorta çıkarılıyor. Bu konu ortak bir pratik payda içinde çözülemez mi?
  • BETMEZOĞLU: Bana göre sigorta iki tarafta da geçerli olmalıdır. Biz kaskolu müşterilerimize o tarafta da hasar yapmaları halinde sigortasını kapsam içerisine aldık. Ama halen daha oradan sigorta çıkarmak zorundadır. Neden? Karşıya zarar verdiği zaman bizim poliçemiz onu kapsamıyor. Bunlar daha çok Kıbrıs sorunun çözümüyle çözülecek konulardır diye düşünürüm.

 “Sigorta primlerinin artırılmalı”

“Mutlaka sigorta primlerinin artırılması gerekiyor. Belki zamma karşı olabiliriz ama 2019 yılının başından beridir hiçbir şekilde sigorta fiyatları artmamıştır. Örneğin zorunlu bir sigorta 2019’da 80 Euro iken şu an 30 Euro’ya düştü. Bundan kim mağdur olacak? Kaza yapan müşteriler. Süratle bu artışın yapılması lazım ve bu zam olarak algılanmamalıdır.”

  • YENİDÜZEN: 34 sigorta firması arasındaki rekabet sizi nasıl tetikliyor?
  • BETMEZOĞLU: Mutlaka sigorta primlerinin artırılması gerekiyor. Belki zama karşı olabiliriz ama 2019 yılının başından beridir hiçbir şekilde sigorta fiyatları artmamıştır. Örneğin zorunlu bir sigorta 2019’da 80 Euro iken şu an 30 Euro’ya düştü. Bundan kim mağdur olacak? Kaza yapan müşteriler. Süratle bu artışın yapılması lazım ve bu zam olarak algılanmamalıdır.
    Şirketler eğer mali yapılarını koruyamazsa mali yükümlülüklerini de yerine getiremeyecekler. Buna bu açıdan bakılmalıdır. Derhal fiyat ayarlaması da yapılmalıdır.
    Kasko sigortada araçlar döviz üzerinden değerlendirildiği için pek bir kayıp olmuyor. Ama özellikle zorunlu sigortalar TL olduğu için 80 Euro’dan bugün 30 Euro’ya düştü.
     
  • YENİDÜZEN: Bu yönde bir fiyat ayarlamasına yönelik çalışma yapıldı mı?
  • BETMEZOĞLU: Bir mutabakat sağlandı diye biliyorum. Ancak Maliye Bakanlığı’nın değişmesinden dolayı süreç biraz uzadı. Ama yakında fiyat değişikliği olacaktır. Çünkü aklın yolu bir. Aksi halde vatandaş mağdur olacak.

“Yüzde 70-80 civarı zam öngörülüyor. Biz 5 liraya mal ettiğimiz bir ürünü şimdi 3 liraya satıyoruz. Bu Şeker Sigorta’nın dayanabileceği bir durum olabilir ama mali yönden daha zayıf şirketler var.”

  • YENİDÜZEN: Ne kadarlık bir artış öngörülüyor?
  • BETMEZOĞLU: Yüzde70-80 civarı. Biz 5 liraya mal ettiğimiz bir ürünü şimdi 3 liraya satıyoruz. Bu Şeker Sigorta’nın dayanabileceği bir durum olabilir ama mali yönden daha zayıf şirketler var. Onları çok etkileyecek bu defa vatandaş mağdur olacak. Süratle buna el atılması gerekir.

 “Sigorta çiftçinin, köylünün yani babamızın malıdır”

  • Şeker Sigorta’nın bu yıl sonuna hedefi nedir?
  • BETMEZOĞLU: Şu an yıl iyi başlamadı. Nedeni de fiyat ayarlamasının yapılmamasından dolayı. Ama biz elimizden gelen her şeyi görev süremiz el verdiği sürece her şeyi yapacağız. Bizim bakış açımız nasıl bu şirketi daha da ileriye taşırız. Çünkü ben bu şirketi biraz da babamın malı gibi görürüm. Ben Mesarya’da yetişen bir hayvancı çocuğuyum. Babam yıllarca hayvancılık yaptı, biz mandıralarda büyüdük. Ben Orta 1 iken hayvan sağmayı öğrendim. Biz o ürünümüzü toplar, köyün kooperatifine verirdik. O kooperatifler Merkez Bankası’nı kurdu ve o da Şeker Sigorta’yı. Dolayısıyla bu çiftçinin, köylünün yani babamızın malıdır. Biz bu açıdan bakarak burada var olduğumuz sürece hep Şeker Sigorta’yı zirvede tutmaya elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yöneticilerimiz de bu konuda gayet olumlu, liyakat sahibi arkadaşlardır. 

 

 

yd-destek-gorseli-2-711.jpg

Bu haber toplam 3587 defa okunmuştur