28 saat… Ya şimdi!..
28 saat sonra ara verildi.
Sosyal Sigortalar, İhtiyat Sandığı ve Muhaceret yasalarında yapılması istenen değişikliğe Meclis’te tepki koyan ve bu tasarıların geçmesini engellemek için 28 saattir meclis kürsüsünde konuşma yapan muhalefet milletvekill
28 saat sonra ara verildi.
Sosyal Sigortalar, İhtiyat Sandığı ve Muhaceret yasalarında yapılması istenen değişikliğe Meclis’te tepki koyan ve bu tasarıların geçmesini engellemek için 28 saattir meclis kürsüsünde konuşma yapan muhalefet milletvekillerinin bu tepkisi sonunda şimdilik hükümet tarafından görüldü ve Başbakan İrsen Küçük, kürsüye çıkarak görüşmelerin kaldığı yerden devam edecek şekilde 10 Kasım’a ertelenmesini istedi. Bunun da meclis grupları tarafından anlaşmaya varılarak yapıldığını söyledi.
Tabii ki bu tasarılara karşı tepki gösterme süreci çok önceden başlamıştı. Ancak bu haftaki süreç Pazartesi gün yapılan genel grev ve sendikal platforma üye sendika ve sivil toplum örgütleri, Platform dışındaki sendika ve sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla yapılan mitingle başlamıştı.
Miting kalabalığına bakıldığında, artık bıkmış, usanmış bir toplum ve çalışanların olduğu düşünüldüğünde çok da fena değildi ancak miting sırasındaki plansızlık ve programsızlık mitingi düzenleyenler için olumsuz bir puan olarak kaydedilebilir. Meclis önüne giden eylemcilerin dakikalarca ne olacağını bilmeden güneş altında beklemeleri hoş bir görüntü değildi. Genel grev ve geniş katılımlı miting için kurulması düşünülmeyen ses düzeni kalabalığın megafonla yapılan konuşmaları da duymamasına neden oldu.
Hatta uzun bir süre de konuşma yapılmadı. İnsanlar yavaş yavaş miting alanını terk etmeye başladıklarında bir konuşma duyuldu megafondan… Böyle olunca espriler de gelişti;
“Neden şimdi konuşuyor?
Meydanı boş buldu da ondan…”
Esprisi günün gerginliğini azaltan, gülümseten bir hoşluk oldu.
***
Meclis’in 28 saatlik maratondan sonra 10 Kasım’a ertelenen görüşmelerde tartışılan ve yasalaşması halinde Sosyal Sigorta ve Muhaceret Yasası’nda gerçekleşecek değişikliklerde şunlar var; Bu maddeleri daha geniş olarak YENİDÜZEN’in sayfalarında okuyabilirsiniz.
Sosyal Sigorta;
-İşsizlik ödeneği alabilme, toplam 1080 günü geçemeyecek.
- Asgari ücretle çalışanların sigortalardan emekli maaşı, eski yasaya göre asgari ücretin altında olamazken, şimdi 780 TL'ye kadar düşebilecek.
- Eşler arasında 30 yaş fark varsa dulluk maaşı, % 75'ten % 25'e gerileyecek.
-İşçiden kesilen prim artacak.
-Ev kadınlarında prim kesintisi % 14’ten % 16’ya yükseltilecek.
-% 15 Prim ödeyen işveren pozisyonundaki çalışanlar, % 17 Prim ödeyecek. (Esnaf, hayvancı, üretici)
-Emeklilik yaşı kademeli olarak 60’a kadar yükselecek.
-Emeklilik yaşının yükselmesi ve prim oranlarının artması sonucu, uzayan emeklilikten doğan büyük kayıplar olacak.
Muhaceret;
-Yurt dışına çıkamayan kaçak durumuna düşmüş kişiler, 650 TL ödeyerek yurt dışına çıkabilecek,
-650 TL ödeyip yurt dışına çıkan kaçaklar ‘ön izinsiz’ pasaportla Kuzey Kıbrıs’a dönebilecek, 90 gün ziyaretçi izinli olacak,
- Üç ay içinde bir aylık asgari ücreti, yani bin 300 TL’yi ödeyen kaçaklar, KKTC’den çıkış yapmadan yasal hale gelecek,
Gibi maddeler…
Bunlar gibi hiç de hoş olmayacak değişikliklerin gerçekleşmemesi için yapılacak tepkilerin de programsız miting gibi olmamasına dikkat edilmeli… 10 Kasım’da ve sonrasında daha neler olacak, bayram süresince başka tepkiler de programlanıp bayramdan sonra yaşama geçer mi göreceğiz. Sözkonusu tasarılara kendi tabanı da dahil toplumun bütün kesimleri karşı çıkıp, tepki gösterirken ‘umursuz’ UBP hükümetinin bu tepkileri dikkate almasının beklentisi ne kadar hayal olsa da tepkilerin artarak devamı olur ya! belki biraz umursatır!