1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “39 memur eksik olarak çalışıyoruz, 16 yıldır mühendis istihdam edilmedi”
“39 memur eksik olarak çalışıyoruz, 16 yıldır mühendis istihdam edilmedi”

“39 memur eksik olarak çalışıyoruz, 16 yıldır mühendis istihdam edilmedi”

Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, dairenin başlıca hedeflerini ve sıkıntılarını anlattı

A+A-

Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, sadece yaz sezonu için değil, tam zamanlı istihdam yapılması gerektiğini söyledi, “Personel açığımız var” dedi. 38 bin hektar ormanlık alanın son 40 senede 76 bine yükseldiğini belirten Poyraz, ‘yangın sezonu’ için çağrı yaptı: "Yurttaşlar duyarlı olmalı"

Dila ŞİMŞEK
Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, dairenin ihtiyaçlarını ve hedeflerini anlattı, personel eksikliği olduğunu söyledi.  Poyraz, “Geçtiğimiz günlerde sadece yaz sezonu için 125 kişilik istihdam yaptık. Ancak dairenin, hem yaz hem kış çalışacak personellere ihtiyacı var” dedi. Son 16 yıldan şimdiye kadar mühendis istihdamı yapılmadığını belirten Poyraz, bu yıl 4 kişilik münhal açtıklarını ve kadroya aldıklarını belirtti. “39 memur eksik olarak çalışıyoruz, bu da işlerimizin aksamasına ve yoğunluğa sebep oluyor” şeklinde konuştu.
Son 40 yılda, 38 bin hektar olan ağaçlık alanın 76 bine yükseldiğini ve bunun gurur verici olduğunu söyleyen Poyraz, özellikle ‘yangın sezonu olarak bilinen yaz aylarında’ daha duyarlı davranılması gerektiğine işaret etti. Kış aylarında ağaçlandırma ve bakım yapıldığını, yazda ise yangınla mücadele edildiğini anlatan Poyraz, müdahale ekiplerinin yaza hazırlık yaptığını kaydetti.
Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, Lefkoşa, Girne, Güzelyurt, Alevkayası ve Kantara olmak üzere beş ana yerde bölge şeflikleri olduğunu söyleyerek “12 bölgede de gözlem kulelerimiz bulunmaktadır. Ancak tabii ki tüm bunlar yeterli değildir. Yangının oluşmaması için de çabalamamız gerekir. Bu sebeple insanlarımızın da daha duyarlı ve dikkatli olmalı, yere izmarit atarken iki kere düşünmelidir” dedi.

İstihdam sorunu

Poyraz, bu sene aşırı yağışlardan dolayı fazla otlanma olduğunu ve bunun yanı sıra sel felaketinin meydana getirdiği orman yolundaki bozulmalar meydana geldiğini belirtti. Poyraz, ormanlara ulaşımın kolaylaştırılması için temizlik yapıldığı gibi kullanılan araç ve malzemelere de özen gösterdiklerini belirtti. Yaz aylarında çalışmaları için 125 kişinin istihdam edildiğini dile getiren Poyraz, “Mevsimsel olarak istihdam yapıyoruz. Ama birkaç ay sonrasında bu çalışanlar gidecekler. Daire olarak, kışta da çalışmaları için full-time istihdam yapılmasını istiyoruz” diye konuştu. “Yazın yazla mücadele, kışın da bakım ve fidan dikiminde, orman işlerinde görevlendirebiliriz. Her sene istihdamla alınan personeller farklı oluyor, bu sebeple tecrübesi olan kişilere ulaşamıyoruz” diyen Poyraz, tecrübeli personele duyulan ihtiyacı vurguladı. Yapılan son istihdamla Alo 177 Orman Yangını İhbar Hattına da üç kişinin atandığını kaydetti.
Son 16 yıldır şimdiye kadar mühendis istihdamı yapılmadığını söyleyen Poyraz “Teşkilat yasasına göre 15 mühendis alma hakkımız var. Ancak bu sene 4 kişilik münhal açtık ve kadroya aldık, ancak hâlâ personel sıkıntısı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Poyraz, bunun yanı sıra kadroda 39 memurun da eksik olduğunu ekledi, “Bu durum işlerimizi zorlaştırıyor. Personel eksikliği devam ettikçe gerekli bakım ve denetim sağlanamaz” dedi.

Orman kameraları

Bir süredir gündemde olan orman güvenlik kameralarına değinen Ercan Poyraz, “Çalışmamız devam etmektedir. TC Orman Genel Müdürlüğü’nden bağışlanan bir kamera var, biz de kendi imkanlarımızla bu sistemi kurmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Poyraz, 12 ayrı kulede gözlem yapıldığını ama kamera olmasının çok daha güvenli ve kolay haber alınabilecek bir sistem olduğunu kaydetti, “Bu sayede orman suçları da tespit edilir, kundaklama, kaçak ağaç veya yasak yerde piknik gibi vb. gibi diğer suçları da denetleyebiliriz” dedi.

Duyarlı vatandaş çoğaldı

Artık insanların eskiye göre daha çok bilinçlendiğini belirten Poyraz, Alo 177 ihbar hattına duyarlı vatandaşların çok fazla ihbar yaptığını söyledi. Bunun yanı sıra, son zamanlarda çoğu okullarda fidan ekimi gerçekleşmesini de takdir ettiğini ifade eden Poyraz “Fidan ekiminin bu kadar yaygınlaşması çok sevindirici. Adı üstünde, ağaç yaşken eğilir. Çocuklara doğa sevgisini küçükken aşılamak gerekir” dedi. Poyraz, artık çocukların neredeyse ailelerden daha bilinçli olduğunun, farkındalığın arttığının altını çizdi, “Çocuklarımız yere çöp atmıyor, çevreyi temiz tutmaya özen gösteriyor ve doğayı seviyor” diye ekledi. Orman yangınlarının olmaması için özellikle yaz sezonunda daha dikkatli olunmasına işaret eden Poyraz, “Halk olarak bu sorumluluğu benimsemeli ve yerine getirmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190417114001.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 3882 defa okunmuştur