1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. '4 AYLIK RANT' ENDİŞESİ!
'4 AYLIK RANT' ENDİŞESİ!

'4 AYLIK RANT' ENDİŞESİ!

Yasallaşması için en az 4 aya ihtiyaç duyulan ‘Girne-Çatalköy İmar Planı Tasarısı’ açıklandı, endişeler bitmedi

A+A-

Girne’de yeni üniversite ile birlikte 4 ve 5 yıldızlı otel iznini kaldıracak, şehir merkezlerindeki kat sınırlarını 5’e indirecek ‘Girne-Çatalköy İmar Planı Tasarısı’ , tartışmaları da beraberinde getirdi. Dün itibariyle başlayan ve Kasım ayına kadar da devam edecek sürede şu an yürürlükte olan Emirname’ye göre yapı izinlerinin verilecek olması endişe yarattı.

Ayşe GÜLER

Girne’de yeni üniversite ile birlikte 4 ve 5 yıldızlı otel iznini kaldıracak, şehir merkezlerindeki kat sınırlarını 5’e indirecek ‘Girne-Çatalköy İmar Planı Tasarısı’ , tartışmaları da beraberinde getirdi.
42 gün askıda kalacak olan tasarının en iyi ihtimalle 4 ay sonra hayata geçeceği öngörüsü, tepki topladı.
Dün itibariyle başlayan ve Kasım ayına kadar da devam edecek sürede şu an yürürlükte olan Emirname’ye göre yapı izinlerinin verilecek olması endişe yarattı.
YENİDÜZEN, imar planı tasarısına ilişkin ilgili kesimlerle görüştü, nabız yokladı.
İlgili taraflar, imar planı hayata geçene kadar Girne’deki izinlerle ilgili Şehir Planlama Dairesi’nde ciddi yığılmalar olacağını savundu,  “Bu konuda rant kapısı açılacak, endişeliyiz” dedi.
Birçok isim Kasım ayına kadar çok acil, kamu faydası olmayan bütün izinlerin durdurulması gerektiğine işaret ederken, bazıları da hazırlanan imar planı ile Girne’nin daha da çarpık yapıya kavuşacağını dile getirdi.
İmar çalışmasına özellikle emlak ve inşaat sektöründen ciddi eleştiri gelirken, bazı isimler ara emri alınması gerektiğine de işaret etti.

En büyük endişe: 4 aylık sürede ne olacağı!

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, ‘Girne-Çatalköy İmar Planı Tasarısı’na ilişkin taslak çalışmanın yürürlüğe girmesi için en az 4 aya ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, bu sürede ‘RANT KAPISI’ açılacağına yönelik endişe taşıdığını vurguladı.
Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu ise Girne’de imar planının hayata geçmesinin 2018 yılına sarkabileceğini ifade ederek, bu süre içerisinde Şehir Planlama Dairesi’ne birçok projenin sunulacağını belirtti.
Eski Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da imar planı tasarısı hayata geçene kadar çok acil, kamu faydası olmayan noktalarda bütün izinlerin durdurulması gerektiğine dikkat çekti.
Öte yandan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Asbaşkanı, Esquare Emlak Direktörü Ahmet Davman, İmar planı çalışmasının ara emri alınıp, durdurulması gerektiğini söyledi.
Era H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi ise Girne için yeni bir kaosun gündemde olduğunu vurguladı, bu durumun çarpık yapılaşmayı daha da artacağını dile getirdi.
Son olarak Nurel İnşaat Direktörü Redif Nurel ise, tasarı ortaya çıkarken izlenmesi gereken yolların gizli, üzeri örtülerek yapıldığını söyledi, “İmar Planı tasarısı fiyaskodur” dedi.


İLGİLİ TARAFLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

 

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe:
“4 aylık sürenin rant kapısı açacağından endişeliyim”

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, ‘Girne-Çatalköy İmar Planı Tasarısı’na ilişkin taslak çalışmanın yürürlüğe girmesi için en az 4 aya ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, bu sürenin önemli olduğunu, ‘RANT KAPISI’ açacağına yönelik endişe taşıdığını vurguladı.
Özdenefe, imar planı hayata geçene kadar taslak çalışmada öngörülen çerçevenin dışına çıkılmaması gerektiğini, aksi halde ‘Şimdi izin alanının yanına kalır’ algısının oluşacağını da belirtti.
Çalışmada 4 ve 5 yıldızlı oteller, yurtlar, üniversiteler ile ilgili düzenlemeler olduğuna değinen Özdenefe, bu yapılarla ilgili yeni izinlerin verilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

“Ön imar planının sınırlarının çizilmeli”

Özdenefe, ön imar planının sınırlarının çizilmesiyle ilgili yasal prosedürün zor veya komplike olmadığına da işaret ederek, “Haftaya İyi İdare Yasası altında bölge halkı toplantı çağrılabilir, durum izah edilir, görüş alınır ve derhal yasal çerçevede adımlar atılır” dedi.
Bu konuda adım atılmaması halinde Şehir Planlama Dairesi’nin önünün yeni müracaat dosyalarıyla dolacağını da kaydeden Özdenefe, aksi halde imar planının Girne’yi kurtarmaya yönelik değil, rant potansiyeli artırmaya yönelik olacağına vurgu yaptı.

“İmar planları çok önemli”

İmar planlarının çok önemli olduğunu, bu konuda her türlü eleştiriyi yapacaklarını söyleyen Özdenefe, bu eleştirilerin imar planının gerekliliği ihtiyacını ortadan kaldırmadığını dile getirdi.
Özdenefe, “Girne için İmar Planı çalışmasını çok gecikmeli de olsa olumlu olarak değerlendiriyorum. Bu çalışma, Girne bu duruma gelmeden önce yapılsaydı çok iyi olurdu. Ancak ama bu saatten sonra önümüze bakmalıyız” dedi.

“Görüş ve eleştirileceğimizi söyleyeceğiz”

İmar planı çalışmasının askıda kalacağı 42 günlük süre içerisinde görüş paylaşımı ve eleştirilerini yapacaklarını ifade eden Özdenefe, taslakta kritik sayılabilecek bazı noktaların bulunduğuna işaret etti.
Özdenefe, Girne Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi’nin ifade ettiği nüfus bilgileriyle ilgili karışıklık yaşandığını dile getirdi, “Girne talep yönünde mi büyüyecek? Bizim Girne ile ilgili plan, öngörümüz olmayacak mı?” diye sordu.


Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu:
“Taslak çalışma yasallaşana kadar geçecek süreyle ilgili en hızlı şekilde tedbirler alınmalı”

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, Girne’de imar planına yönelik çalışma için büyük emek harcandığını ancak bazı noktalarda görüş ayrılıkları yaşadıklarını söyledi.
Refikoğlu, imar planının hayata geçmesinin 2018 yılına sarkabileceğini ifade ederek, bu süre içerisinde Şehir Planlama Dairesi’ne birçok projenin sunulacağını belirtti.
Taslak çalışma yasallaşana kadar geçecek süreyle ilgili en hızlı şekilde tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapan Refikoğlu, “Şu anki emirname, yüksek katlı binalara izin veriyor. Eğer önlem alınmazsa imar planı hayata geçene kadar Girne daha da kötü hale gidecek” dedi.
Refikoğlu, yakın zamanda Şehir Planlama Dairesi tarafından hazırlanan ve yargıdan dönen Girne Emirnamesi’ne de değinerek, “İmar Planı çalışması ile Emirname’de yapılacak değişiklikler arasında ciddi fark var. Aslında çalışmanın doğru olmadığı da ortaya çıktı” şeklinde konuştu.


Eski Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu:
“İmar planı tasarısı hayata geçene kadar çok acil, kamu faydası olmayan bütün izinler durdurulmalı”

 

Eski Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, imar planı tasarısı hayata geçene kadar çok acil, kamu faydası olmayan noktalarda bütün izinlerin durdurulması gerektiğine dikkat çekti.
“Bugün sabah itibariyle herkes saldırdı. Tasarının şekil değiştirip, bazı kesimleri daha korumacı şekle dönüşmesinden korkuyorum” diyen Aşkıoğlu, “Tasarıya yüz üzerinden 80 veriyorum. Yüzde 20’lik tarafı kayırma var, üniversiteleri kayırdı” dedi.
Aşıkoğlu, Girne’nin turistik destinasyon olarak varlığını sürdüremez pozisyonda olduğunu da söyleyerek, 5-10 yıl sonra bölgenin kendine has özelliklerinin hepsini kaybedeceğini savundu.
Girne’de rant cephesi oluştuğunu vurgulayan Aşıkoğlu, “Halkın kendisi rant peşinde koşuyor. Maksimum değeri elde etmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar herkes ne istediyse yaptı, bundan sonra herkes her istediği şeyi yapamayacak. Kabullenecekler” dedi.
Aşıkoğlu,  imar planı çıkmazsa Girne’nin yok olacağını belirterek, “Önlem alınmazsa, yatırım yapan insanların yatırım değeri düşecek…” şeklinde konuştu.


Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Asbaşkanı, Esquare Emlak Direktörü Ahmet Davman:
“Girne için katliam, çalışma ara emri ile durdurulmalı”

Öte yandan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Asbaşkanı, Esquare Emlak Direktörü Ahmet Davman, imar planı taslağını ‘geçmemesi gereken bir imar planı’ olarak yorumladı.
İmar planı taslak çalışmasına ilişkin sivil toplum örgütlerinden görüş alınmamasını da eleştiren Davman, “Girne için katliam olacak, bu çalışma eskiyi aratacak” dedi.
Davman, Girne şehir merkezinde yoğunluk olduğu söylenmesine rağmen yurtların bu bölgeye çekildiğini dile getirdi.
Bölgede yeni üniversite izni verilmeyeceğini açıklandığını ancak mevcut üniversitelerin  imar haklarının yüzde 20’den yüzde 75’e yükseltildiğini kaydeden Davman, kararlar arasında çelişki yaşandığını savundu.
Davman, deniz bölgelerine 5 kata kadar izin verildiği, bu bölgenin arkasında kalan noktalara ise kat sınırının 4 olduğunu söyleyerek, “Girne için katliamdır. Çatalköy’e doğru imarın artırıldığı görünür” dedi.
İmar planı çalışmasının ara emri alınıp, durdurulması gerektiğini de ifade eden Davman, sözlerini şöyle tamamladı: “Ciddi çalışma yapılması gerekiyor. Ada ülkesiyiz. Yeşili ne kadar korursak... Daha farklı çalışma yapılmalıdır. Ya bölge seçerek, katlar yukarıya çekilecek… Ya da tam teşekküllü imar planı çıkartacaklar… Alan olarak yayıldığımız takdirde yeşili katledeceğiz, yukarıya çıkmamız gerekiyor.


 

Era H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi:
“Çarpıklaşma artacak, yeni kaos gündemde”

Era H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi, Girne için yeni bir kaosun gündemde olduğunu vurguladı.
İmar planı hayata geçene kadar birçok kişinin izin alabilmek için çaba göstereceğini söyleyen Sadeghi, bu durumun Girne’deki çarpıklaşmayı daha da artacağını dile getirdi.
İmar planının hazırlık aşaması sürecinde sektör temsilcilerini bilgilendirilmesini kaydeden Sadeghi, birçok bölgede belirsizlikler yaşandığını, çalışmaların net olarak açıklanmadığını söyledi.
Sadeghi, vatandaşlar arasında ciddi bilgi kirliliğinin de yaşandığını ifade ederek, ortaya konan planların açıklayıcı olmadığını dile getirdi.
Mal sahiplerinin arazi fiyatlarını düşürmeyeceğini,2+1 konut fiyatlarının da  120-130 bin sterlin çıkacağını belirten Sadeghi, bu durumun yatırımcıyı kurtarmayacağını ifade etti.
Sadeghi, “Boğaz bölgesini dikey olarak seçme şansı varken Doğanköy gibi villalık bölgeleri imara açıyoruz. Anayollarda iki kat sınırı 3 kata çıkıyor. Bu durum arkada kalan parselleri mağdur edecek” dedi.


Nurel İnşaat Direktörü Redif Nurel:
“İmar Planı tasarısı fiyaskodur

Nurel İnşaat Direktörü Redif Nurel ise, tasarı ortaya çıkarken izlenmesi gereken yolların gizli, üzeri örtülerek yapıldığını söyledi, “İmar Planı tasarısı fiyaskodur” dedi.
Girne’nin şu anda 2037 için hedeflenen nüfustan fazla olduğunu belirten Nurel, toplanan veriler ile ortaya çıkan imar planının birbiriyle örtüşmediğini söyledi.
Nurel, Girne’deki nüfusun her geçen gün arttığından bahsedildiğini ancak şu anda 11 bin olan yatak kapasitesinin, izinli otellerle 12 bin daha yükselerek, 23 bine ulaşacağını dile getirdi.
Bununla birlikte izinleri alınmış 3 üniversitenin bulunduğunu, bölgedeki öğrenci sayısının ciddi şekilde artacağına işaret eden Nurel, konut sayısının azaltılacağından bahsedildiğini artan nüfusa karşı konut sayısının da artması gerektiğini vurguladı.

 

 

Bu haber toplam 3023 defa okunmuştur
İlgili Haberler