1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 4 damar, 4 saat
4 damar, 4 saat

4 damar, 4 saat

YENİDÜZEN ekibi bir açık kalp ameliyatını izledi, başından sonuna neler yaşandığına tanıklık etti… Binlerce hastaya hayat veren Lefkoşa Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Çağın Zaim, 4 saatlik süren açık kalp ameliyatını anlattı

A+A-

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz hafta yaklaşık üç saat süren açık kalp ameliyatında 55 yaşındaki kadın hastanın vücut ısısı 32 dereceye kadar düşürülerek kalbi ve akciğeri makineye bağlandı.

Operatör Doktor Çağın Zaim’in yaptığı başarılı operasyonla hastanın 4 damarı değiştirildi ona yeni bir hayat verildi.

Aile saatlerce bekledi…  Hastanın yakınları ameliyata girmeden doktordan bilgi aldı. Üç saat süren ameliyat boyunca aile yoğun bakım kapısı önünde doktordan iyi bir haber almak için bekledi, operasyonunu başarılı bir şekilde gerçekleştiren Zaim, aileyi bilgilendirdi.  

 

Devrim DEMİR 

Lefkoşa Devlet Hastanesi genç ve başarılı doktorlarından biri olan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Çağın Zaim, yüzlerce hastasını yaptığı başarılı ameliyatları ile yeni bir hayatla buluşturuyor.

YENİDÜZEN, 'Ameliyat Günlükleri Yazı Dizisi'nde geçtiğimiz hafta Koroner Bypas ameliyatını başından sonuna izledi, hasta ile görüştü birlikte ameliyata girdi.

55 yaşındaki Hülya Küçük, ameliyata girmeden önce duygularını paylaştı.

Göğüs ağrısı şikâyeti ile doktora başvuran Küçük’ün ameliyat olması gerektiğini hastaya ve ailesine açıklayan Doktor Çağın Zaim’e güvenen Küçük ailesi ameliyat için gün istedi ve geçtiğimiz hafta sabah hastanede hazır oldular.

 

Ameliyat öncesi yaşananlar… Duran kalbi ve akciğeri yöneten makine yedeği ile birlikte hazır

Tedirgin gözlerle hastanın hazırlanışını izleyen ailenin ise duygu dolu dakikalar yaşadığı gözlemlendi.

Ameliyat olacağı günler sabahın erken saatlerinde Kalp ve Damar Cerrahi bölümünde bir hareketlilik söz konusu.

Ameliyata girecek olan ameliyathane sorumlu hemşiresi, anestezi doktoru, hemşireler iyi bir şekilde organize olarak işe başlıyor.

Odasından alınan hasta tekerlekli sandalye ile ameliyathaneye getiriliyor ve ameliyat için hazırlanmaya başlıyor.

Açık kalp ameliyatında duran kalbi ve akciğeri yöneten makine yedeği ile birlikte hazır bekliyor. Bu makineyi ameliyat boyunca yöneten 2 perfüzyonist de hazır bekledi.

 


 

Ameliyat edilen Hülya Küçük ameliyat öncesi duygularını paylaştı:

 

“Heyecanlıyım, doktoruma güveniyorum”

 

hulya-kucuk.gif

 

Açık kalp ameliyatına girmeden önce duygularını YENİDÜZEN ile paylaşan 55 yaşındaki Hülya Küçük, göğüs ağrısı şikâyeti ile hastaneye başvurduğunu Aralık ayının 25’inde anjiyo olduğunu ve damarlarının açılmadığını anlattı. Küçük, doktoru Çağın Zaim ile süreci konuştuklarını ameliyat olmaya karar verince bilgi aldığını söyledi.

“Üç çocuk annesiyim ve hayatımda hiç sigara içmedim. Göğüs ağrısı şikâyeti ile geldim anjiyo yaptılar damarlarım açılmadı. Doktorum Çağın Bey beni bilgilendirdi ve ameliyat olmam için bana yol gösterdi. Doktorumuzdan çok memnunuz, hastane doktoru deyip geçmek çok yanlış olur burada herkes bizimle çok güzel ilgileniyor. Heyecanlıyım, Çağın beye güveniyorum ve her şeyin çok güzel olacağına inanıyorum” dedi.

 

kucuk-tekerlekli-sandalye.gif

 

 


 

DAKİKA DAKİKA AMELİYAT…

 

Ameliyat başlıyor… Hasta önce sterilize ediliyor

 

ammeeliyat.gif

 

Lefkoşa Devlet Hastanesi, ameliyathane bölümüne alınan hasta gerekli tedbirler alındıktan sonra görevli hemşireler tarafından sterilize edilerek, narkoz doktoru tarafından işlem başlıyor.

Ön hazırlıklar yaklaşık 40 dakika boyunca devam ediyor.

Etrafınızda yanıp sönen ve değişik sesler çıkaran bu cihazları gördüğünüzde kendinizi bir uzay gemisinde sanabilirsiniz.

Sadece cihazlar ve sesler değil, sürekli hızlı ve aynı anda hareket eden maskeli önlüklü hemşireler ve personeller ameliyat için hazırlanıyor. Anestezi ekibinin hastayı uyutması ile ameliyat başlıyor.

 

Küçük artık emin ellerde

Hastası uyutulup ameliyat için hazır beklerken, ameliyatı gerçekleştirecek olan Operatör Doktor Çağın Zaim, ameliyata girmeden önce yaklaşık 5 dakika boyunca kendini sterilize ederek işlem için hazır hale geliyor.

Binin üzerinde ameliyata girdiğini ifade eden genç doktor 55 yaşındaki Hülya Küçük’ün sağlığına yeniden kavuşması için işinin başına geçiyor.

Açık kalp ameliyatının en riskli ameliyatlardan biri olduğunu sözlerine ekleyen Zaim, meslekte belli bir tecrübeye ulaşmadan bu tarz ameliyatlara girmenin riskli olduğunu anlatıyor.

Ameliyatın süresinin 3 ve 8 saat arasında değişebileceğini kaydeden Zaim, ameliyata girecek olan her hasta ve ailesi ile artık bir aile gibi olduklarını süreci böyle götürdüklerini anlattı.

 

32 dereceye soğutularak “geçici ölüm” oluşturuldu

Ameliyat başladıktan yaklaşık 45 dakika sonra hastaya soğutma işlemi yapıldı.

Hastanın 36 buçuk olan vücut ısısı, 32 dereceye kadar soğutuldu.

Bu soğutma işlemi ameliyattan ameliyata fark ettiği için bazı hastalarda ısı 18 dereceye kadar düşebiliyor.

Kalp ve Damar Cerrahisinin daha konforlu iş yapabilmesi için ameliyatın en önemli parçası olan ‘ECMO’ isimli cihaz, Perfüzyonistin yönetiminde ameliyat boyunca hastanın kalbini ve akciğerini yönetiyor.

Dün yapılan açık kalp ameliyatında hastanın vücudu 32 dereceye kadar soğutularak “geçici ölüm” oluştu.

Soğutmanın nedeni de tüm organları korumak amaçlıdır. İşlem sonrası vücut ısısının yükseltilmesi ile birlikte hastada kan dolaşımı tekrar başladı ve yaşam fonksiyonları yeniden çalıştı.

 


 

Ameliyat 3 saat sürdü

 

q1-090.gif

 

55 yaşındaki hastanın ameliyatı dün sabah saat 09.15 sıralarında başladı. Büyük bir titizlikle başarılı bir şekilde kalbindeki 4 damarı değişen Hülya Küçük’ün ameliyatı saat 12.00 sıralarında başarı ile tamamlandı.

Yapılan genel kontrolünün ardından müşahede amaçlı yoğun bakım servisine alınan hasta, akşam saatlerinde kendine geldi.

Hastanın takibi doktoru tarafından sürekli izlendi.

 

Ve mutlu son

Açık kalp ameliyatını başarı ile sonlandıran hastasını yoğun bakım servisine çıkaran Operatör Doktor Çağın Zaim ve ekibinin mutluluğu görülmeye değerdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Zaim, hastane potansiyelinin yeterli olması halinde günde 4 ameliyat yapabileceklerini, ancak servisin ve ameliyathanenin yetersiz olması nedeniyle bunu yapamadıklarını ifade etti.

İşini yapmanın,  hastasını yeniden sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşayan Operatör Doktor Çağın Zaim, “Bir hayat daha kurtarmanın verdiği bu zevki hiç bir şeyle değişemem” dedi.

 


 

Doktor ameliyatı konuştu

 

“Riskleri de konuşulur, aileye ameliyat süreci anlatılır”

 

doktor.gif

 

2011 yılında uzman olduktan sonra mesleğine başlayan ve birçok başarılı ameliyata imza atan genç doktor, açık kalp ameliyatlarında hem hasta hem de ailesi ile diyalog içinde olarak süreci başından anlattıklarını söyledi.

Zaim, “Ameliyat olmaya karar veren hasta ve ailesi ile bu ameliyatın her türlü riski de konuşulur. Normal seyreden bir ameliyat 3-8 saat arası değişir. Hasta üzerinde işlem tamamlanınca, yoğun bakıma alınır, aileye ameliyat süreci anlatılır” dedi.

 


 

Ameliyathanede sorumlu hemşire Mukaddes Akgür:

 

 “Yeni bir yaşam onu bekliyor”

 

akgur.gif

 

Ameliyathanede sorumlu hemşire Mukaddes Akgür, gerekli işlemler yapılırken YENİDÜZEN’e bilgi verdi. Yaklaşık 3 yıldır genel ameliyathane sorumlu hemşiresi olduğunu anlatan Akgür, her hastanın aynı olduğunu ve burada yeniden bir hayatın onlar için yeniden başladığını anlatıyor.

“Bizim için burada tek önemli nokta hastanın sağlığı. Bu bölümde ve bu ameliyatta hastanın damar sayısına göre işlem saati uzayabilir. Her ameliyat bizim için ilktir ve bu ciddiyetle işimizi senelerdir ekip olarak yapmaktayız. Hasta sterilize edilmiş ve ameliyat için ön hazırlıklarımız tamamlandı. Ameliyat ışıklarına ışık sapları steril olarak yerleştirilir. Kısacası burada her şey sterilize edilerek hasta yeni bir başlangıç yapmak üzere uyutuluyor” dedi.

 


 

Perfüzyonist Nihat Şencan ameliyat anını anlattı:

 

“Hastanın tüm vücudu soğutuluyor… Yoruldum deme şansımız yok”

 

nihat-sencan.gif

 

Kalp ve Damar Cerrahisi'nin daha konforlu iş yapabilmesi için ameliyatın en önemli parçası olan ‘ECMO’ isimli cihaz, Perfüzyonist 36 yaşındaki Nihat Şencan ameliyattaki rolünü anlattı.

Vücut dışı dolaşımı yöneten kişiye Perfüzyonist ismi verildiğini kaydeden Şencan, bu işi Meryem Canpolat ile birlikte yapıyor.

Sadece kalp ve büyük damar ameliyatlarında ender olarak da organ nakillerinde yoğun bakımda dolaşım gereken hastalara müdahalede yer aldıklarını ifade eden Şencan, “Açık kalp ameliyatlarında bu cihaz olmadan işlem başlamaz. Bu cihaz kalp ve akciğer makinesidir. Hastanın kalbi ve akciğeri durduktan sonra devreye giren bu cihaz, kalp yeniden çalıştırılana kadar işlemde olur. Cihazın maliyeti oldukça yüksektir ve her ameliyatta olası aksi bir duruma karşı mutlaka yedekte bekleyen bir makinemiz mevcuttur. Cihazın devreye girdiği anda kesinlikle bırakıp gitme şansın olmaz, ameliyat boyunca hastanın kalbi ve akciğeri makineye bağlı. 12 yıldır bu mesleği yapıyorum ve girdiğim ameliyat sayısı bin 500’ü aştı. Uzun saatler de burada kalabiliyoruz, ameliyatın seyrine bağlı değişebiliyor. Unutamadığım bir anım var, uzun saatler süren bir ameliyatımız vardı ve iftarımı ameliyathanede açtığımı hatırlıyorum. Bu işi yaparken yoruldum deme şansın yok” dedi.

 

“Hastanın tüm vücudu soğutuluyor”

 

ecmo.gif

 

Hastanın ameliyat esnasında vücut ısısının 32 dereceye, bazı hastalarda ise damar yırtıkları varsa 18 dereceye kadar düşürüldüğünü kaydeden Şencan, ameliyatın bitimine yakın hastanın vücut ısısının yeniden eski haline dönüştürüldüğünü kaydetti.

 


 

Anestezi Uzmanı Nurten Serger:

 

"Narkoz ölüm riski yok"

 

nurten-seger.gif

 

Kalp ve Damar ameliyatlarına giren anastezi uzmanı Nurten Serger, 2011 yılında uzman olduğunu ve Lefkoşa Devlet Hastanesinde göreve başladığını anlattı. Açık kalp ameliyatlarının her zaman riskli olduğunun altını çizen Serger, bu tarz ameliyatlarda her zaman sıkıntı yaşanabileceğini ameliyatın başından sonuna kadar takipte olduklarını söyledi.

Ameliyat tamamlandıktan sonra, yakın takipte olduklarını ifade eden Serger, artık Lefkoşa Devlet Hastanesinde cihazların gelişmiş olduğunu kalitesi yüksek olduğunu ifade ederek, narkoz ölüm riskinin olmadığını kaydetti.

 


 

Ameliyat sırasındaki görüntüler, hasta, hasta yakınları, ilgili doktorlar, Hastane Başhekimliği ve Sağlık Bakanlığı'nın izni ve onayı ile çekilmiştir

 

Fotoğraflar: Burçin AYBARS

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190120111756.jpg

Bu haber toplam 12258 defa okunmuştur