1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "4 yıl neyi beklediniz?"
"4 yıl neyi beklediniz?"

"4 yıl neyi beklediniz?"

30 Aralık 2019 tarihinde onaylanan "Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı" 4 yıl sonra yürürlüğe girdi, ilgili taraflar “çarpık yapılaşmaya 4 yıl boyunca neden müsamaha gösterildi?” sorusunu sordu.

A+A-

Serap ŞAHİN

30 Aralık 2019 tarihinde onaylanan "Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı" onlarca tartışmanın ardından, 4 yıl sonra; Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi, ilgili kişiler “Bunca zamandır akılları neredeydi? 4 yıl neden beklendi?” diye sordu.

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan İçişleri eski Bakanı Ayşegül Baybars, “4 yıl sonra bizim söylediğimiz noktaya gelip planı yayınlamaları, bizim doğru yaptığımızı gösterirken, 4 yıl boyunca da orada hem yatırımcıyı hem çevreyi, hem de insanı mağdur eden bir anlayışla adım attıklarını gösteren bir durum söz konusu. 4 yıl neden beklendi? 4 yıl içinde bunu niye hayata geçirmediler? 4 yıl boyunca orada ruhsatsız, kaçak ve plana hem emirnameye aykırı işlemlerin yapılmasına da müsamaha göstererek ülkeyi zarara uğrattılar” şeklinde konuştu.

Uzun süren görüşmeler sonucunda söz konusu imar planının yürürlüğe girdiğini belirten Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Plan yürürlüğe girdi, revizyon çalışması da eş zamanlı olarak başlıyor. Aslında Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın ötesinde ülkemizde plan eksikliği vardır” dedi.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Gizem Caner de, yürürlüğe giren plan ile önceden iletilen arasında bir fark olup olmadığını görmek için değerlendirme yaptıklarını ve herhangi bir değişiklik olmadığını kaydederek, “Bölge için de ülke için de bu planın geçmesi çok büyük bir kazanımdır” dedi.

Öte yandan söz konusu plan 27 yerleşim yerini kapsarken, Planlama onayı almış ancak, planlama onayı süresi bitmeden önce inşaata başlanmamış tasarı gelişmeler bu Plan kural ve koşullarına tabi olacak.

İçişleri Eski Bakanı Ayşegül Baybars:

“Bu kadar zamandır akılları neredeydi?”

İçişleri Eski Bakanı Ayşegül Baybars, söz konusu planın kendi dönemlerinde hazırlandığını ancak içerisinde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığını henüz incelemediğini belirterek, o dönemde şimdiki cumhurbaşkanının planı imzalamadığını ve bölgenin 4 yıl boyunca plansız gelişmesine, ruhsatsız yapılarla, çarpık bir yapılaşmaya doğru gitmesine müsamaha gösterdiğini kaydetti.

Baybars, “4 yıl sonra bizim söylediğimiz noktaya gelip planı yayınlamaları, bizim doğru yaptığımızı gösterirken, 4 yıl boyunca da orada hem yatırımcıyı hem çevreyi hem de insanı mağdur eden bir anlayışla adım attıklarını gösteren bir durum söz konusu. 4 yıl neden beklendi? 4 yıl içinde bunu niye hayata geçirmediler? 4 yıl boyunca orada ruhsatsız, kaçak ve plana hem emirnameye aykırı işlemlerin yapılmasına da müsamaha göstererek ülkeyi zarara uğrattılar. En önemli soru: bu kadar zamandır akılları neredeydi?” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer:

“Ülkemizde plan eksikliği vardır”

Uzun süren görüşmeler sonucunda söz konusu imar planının yürürlüğe girdiğini belirten Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Plan yürürlüğe girdi, revizyon çalışması da eş zamanlı olarak başlıyor. Amacımız aslında Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın ötesinde ülkemizde plan eksikliği vardır” dedi.

Ülkenin her tarafına inanılmaz bir talep olduğuna işaret eden Özcafer, “Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi aslında bizim birlikte çalışmamızın ve ülkenin ihtiyaçlarını birlikte karşılamamızın önünü açtığı için çok önemli. Bizim bir an önce çok hızlı bir biçimde tarımsal arazilerimizi ve köy dokularımızı koruyacak çalışmaya ihtiyacımız var. Bu çalışmayı da yapabilmemiz için bir uzlaşıya ihtiyacımız vardı onu da sağladık. Plan yürürlüğe girdi revizyon çalışması da başladı. O çalışmayla birlikte ülkenin bütününün planlanmasıyla ilgili çalışma da başladı. Bu olumlu bir gelişme” ifadelerine yer verdi.

“Plansız yapılaşma ülkenin bütününe sirayet edebilir”

“Plan yürürlüğe girdi ancak esas önemli olan plansız yapılaşmanın ülkenin bütününe sirayet etme tehlikesi vardır” diyen Gürcafer,  “Bir an önce bütün ülkeyi planlayacak çalışmayı da başlatmış bulunuyoruz. Başbakanlıkta yapılan toplantıda şehir planlama dairesinin dışarıdan hizmet satın alarak bütün bu planlamaları yapması hususunda bir uzlaşıya vardık. Hükümet tarafından buna kaynak ayrılması ile ilgili ve mobilizasyonla ilgili uzlaşıya vardık” dedi.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Gizem Caner:

“Planın geçmesi büyük kazanım”

Şehir Plancıları Odası Başkanı Gizem Caner, “Yapılan değişiklikle ilgili önceden bilgilendirilmiş, içeriğin teknik olarak uygun olduğunu iletmiş ve çeşitli önerilerde bulunmuştuk.” dedi.

Yürürlüğe giren plan ile önceden iletilen arasında bir fark olup olmadığını görmek için değerlendirme yaptıklarını ve herhangi bir değişiklik olmadığını kaydeden Caner, “Bölge için de ülke için de bu planın geçmesi çok büyük bir kazanımdır” dedi.

Plan 27 yerleşim yerini kapsıyor

Vizyonu, “Doğal, kültürel ve tarihi dokusunu sürdürülebilir ve yenilikçi bir anlayışla değerlendiren, gerek kırsal bölgelerde gerekse kentlerde nitelikli iş sahaları ve yerli istihdam olanakları yaratan kıyıları ile bütünleşik kaliteli yaşam merkezi" olarak belirlenen Plan; Gazimağusa, Mutluyaka, İskele, Ötüken, Kuzucuk, Aygün, Sınırüstü, Boğaziçi, Boğaztepe, Boğaz, Kalecik, Yarköy, Turnalar, Kurtuluş , Ergazi, Ardahan, Ağıllar, Altınova, Topçuköy, Yeniboğaziçi , Mormenekşe, Akova, Yıldırım, Alaniçi, Muratağa, Sandallar ve Atlılar yerleşimlerini kapsıyor.

İnşaata başlanmamış tasarı gelişmeler bu Plan kural ve koşullarına tabi

Planda yer alan “Kazanılmış Haklar”a göre, “Planın yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş bir planlama onayına istinaden inşaat izni almış gelişmeler, inşaat ruhsatı süresi içinde inşaata başlamış ve inşaat ruhsatı bitiş tarihinden sonra en geç 1 ay içinde Planlama Makamına Planlama Onayı için başvurulması halinde engellenemez. Ayrıca, Planın yürürlüğe giriş tarihinden önce planlama onayı almış ve planlama onayı süresi bitmeden önce inşaat izni alarak inşaata başlamış gelişmeler de engellenemez.

Planın yürürlüğe giriş tarihinden önce, yapılan ve henüz işlemleri sonuçlandırılıp planlama onayı verilmemiş başvurulara ise, Plan öncesi kural ve koşullara bağlı olarak bir yıl süre ile planlama onayı verilir. Planlama onayı ve buna uygun olarak inşaat izni almış, alınmış planlama onayı süresi bitmeden önce yerinde inşaata başlamış gelişmeler de engellenemez. Planlama onayı almış ancak, planlama onayı süresi bitmeden önce inşaata başlanmamış tasarı gelişmeler ise bu Plan kural ve koşullarına tabi olur.

 

Bu haber toplam 2643 defa okunmuştur