1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “40 asgari ücret cezayı araya girerek 1’e indirdi, karşılığında indirimli ev aldı"
“40 asgari ücret cezayı araya girerek 1’e indirdi, karşılığında indirimli ev aldı"

“40 asgari ücret cezayı araya girerek 1’e indirdi, karşılığında indirimli ev aldı"

“Görevini kötüye kullanma” ve “rüşvet” suçlamalarıyla tutuklu bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Oğuz Köse, 3 gün daha poliste tutuklu kalacak.

A+A-

Serap ŞAHİN

“Suç gelirlerinin önlenmesi yasasına aykırı hareket”, “Görevini kötüye kullanma” ve “rüşvet” suçlarından tutuklanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Oğuz Köse tekrardan mahkemeye çıkarıldı.

Mahkemede detayları aktaran Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’ne görevli Polis Çavuşu Yahya Suiçmez,28 Mart 2024 tarihinde tutukluluk duruşmasına çıkarılan Serdinç Maypa'nın iddiaları ve tasarrufunda ele geçirilen belgelerle ilgili mahkemenin verdiği soruşturma emri gereği yapılan araştırma sonucu Köse’ye ulaştıklarını hatırlattı.

Polis, 3 gün önce tutuklanan zanlıyla ilgili Çalışma Bakanlığına işlemler için başvuran firmalardan hediyeler istediğini; istediği ürünlerin markalarının fotoğraflarını firmalara gönderdiğini, hediye vermeyenlere ise baskı yaptığına yönelik ifadeler temin ettiklerini belirtti.

Polis, Köse’nin, 31 Ekim 2023 tarihinde İskele’de faaliyet gösteren ve “bine” yakın yabancı işçi için ön izin ve çalışma izni başvurusunda bulunan bir şirketten, Bakanlık personelinin kullanacağını, işlemlerin daha hızlı yapılacağını söyleyerek, dizüstü bilgisayar talep ettiğini anımsattı. 

 

“Firmadan aldığı bilgisayarı kendi evine götürdü”

Polis, zanlının firmadan 1850 dolar değerindeki bilgisayarı aldığını, Bakanlığa değil, kendi evine götürdüğünü belirtti.

Zanlının, uzaktan erişimle Bakanlıktaki işlere baktığını ancak yapılan incelemede bilgisayarda sadece kişisel verilerinin tespit edildiğini kaydetti.

 

Faturayı 31 bin 650 dolar kestirdi

Polis, zanlının 29 Ocak 2024 tarihinde Kalkanlı Yaşam Evi'nde yapılacak işler için İskele'deki bir firmanın 31 bin 650 dolar teklif verdiğini, ancak firmanın bu işi bağış olarak 23 bin 500 dolara yapabileceğini söylediğini kaydetti.

Polis, daha sonra zanlının 31 bin 650 dolarlık teklifi ilgili firmadan aldığını, ödemeyi de 25 bin dolar olarak yaptırdığını, ancak faturayı 31 bin 650 dolara kestirmek istemesine şirketin karşı çıktığını söyledi.

Polis, zanlının tutuklanmasının ardından söz konusu şirketin şikayetçi olduğunu belirtti. 

Polis, zanlının emare alınan cep telefonunun şifresini hala vermediğini, ancak bilgisayarının incelendiğini kaydetti.

 

“33 adet 168 bin TL değerinde alkollü içecek ve 150 bin TL değerinde puro emare alındı”

Zanlının, iş takipçilerine alkollü içecek ve puro marka ve model fotoğrafları attığının tespit edildiğini belirten polis, 33 adet 168 bin TL değerinde alkollü içecek ve 150 bin TL değerinde 52 adet puro tespit edildiğini ve emare olarak alındığını açıkladı.

Zanlının kaldığı otelden kendisine hediye olarak 4 yastık verildiğini ve bunu da ne amaçla verildiğinin araştırılacağını belirten polis, toplamda 22 ifade alındığını söyledi.

Polis, soruşturma kapsamında zanlının 2 defa evinin arandığını söyledi.

Çok sayıda kişiye ulaşıldığını ve soruşturma yapıldığını mahkemeye aktaran polis, zanlının talep ettiği “hediyelerle” ilgili bir kişinin daha ifadesinin alınacağını ve Türkiye’den gelmesini beklediklerini belirtti.

 

“440 kesim işçisinin işlemlerini hızlandırarak, 50 bin sterlin aldı”

Polis, portakal kesimin yapmak için ülkeye getirilen 440 kesim işçisinin işlemlerini hızlandırarak, 50 bin sterlin aldığına dair bilgi edindiklerini, bu yönde de soruşturma yapacaklarını ifade etti.

Polis, zanlının 440 işçiyle ilgili iddia üzerine lehine olabilecek isimler verdiğini, bu kişilerden ifade alacaklarını söyledi.

 

“40 asgari ücret cezayı 1’e indirdi”

Polis, zanlının Çalışma Dairesi müfettişleriyle birlikte bir inşaata denetim yaptığını, müfettişlerin iş sağlığı ve güvenliğine aykırı unsurlar tespit ettiğini, 40 asgari ücret ceza kesileceğini ancak zanlının araya girmesiyle söz konusu firmaya sadece uyarıda bulunularak, bir asgari ücret ceza kesildiğinin tespit edildiğini mahkemeye aktardı.

Polis, zanlının bu yönde söz konusu firmadan 90 bin sterlin değerinde daireyi 50 bin sterline aldığına yönelik ifadeler olduğunu kaydetti.

Soruşturmanın genişleyerek devam ettiğini kaydeden polis, aranan 1 şahıs daha olduğunu söyledi, 3 gün daha tutukluluk talep etti.

Yargıç Jale Ergüden, zanlının 3 gün tutuklu kalmasına emir verdi.

Bu haber toplam 7857 defa okunmuştur