1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 40 günde 1.823’ü yerel 2 bin 240 vaka
40 günde 1.823’ü yerel  2 bin 240 vaka

40 günde 1.823’ü yerel 2 bin 240 vaka

1 Haziran-11 Temmuz tarihleri arasında toplam 2 bin 240 vaka tespiti yapılırken, bunların bin 823’nün ‘yerel’ olması endişeyi arttırdı.

A+A-

Devrim DEMİR

1 Haziran- 11 Temmuz arası, ilçelere göre ‘yerel’ vaka dağılımı:

Lefkoşa: 583 - Girne: 846 - İskele: 29 - Mağusa: 237 - Lefke: 68 - Güzelyurt: 53

Covid-19’da ürküten tablo… 40 günde vakalar katlandı, hekimler ‘önlem alınmazsa, Ağustos daha da kötü olur’ dedi.

1 Haziran-11 Temmuz tarihleri arasında toplam 2 bin 240 vaka tespiti yapılırken, bunların bin 823’nün ‘yerel’ olması endişeyi arttırdı.

1 Haziran- 11 Temmuz tarihleri arasında 2 bin 240 vakanın sadece 59’u yurt dışından.

Vaka sayılarında Girne’nin ilk sırada olması dikkati çekti.

Vakaların azalması ile kısa bir süre nefes alan hekimler son günlerde vaka sayılarının 100 ve üzeri bandına çıkması ile yeniden alarma geçti.

Şu anda yoğun bakımda tedavi gören bir kişi olsa da, Covid-19 kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 36’ya yükseldi.

Acil Durum Hastanesi’nde 64 yatılı hastanın bir kısmı otellere sevk edilirken, bir kısmı da taburcu oldu. Hastanede dün itibarı ile 52 hastanın normal serviste tedavileri devam ederken, 1 hastanın tedavisi yoğun bakımda sürüyor.

YENİDÜZEN’e konuşan hekimler kontrolsüz bir şekilde artan vakalar nedeniyle endişelerini dile getirdi. Rakamların çok tedirgin edici olduğuna dikkati çeken hekimler, “Bayramda erken tedbirler alınmazsa, Ağustos ayı çok kötü geçecek” dedi. 

 

Girne’de ürküten artış…

Özellikle eğlence mekânlarının bulunduğu Girne Bölgesi’nde son 1 aydaki tespit edilen vaka sayılarındaki artış da dikkat çekiyor.

Haziran ayının ilk 15 gününde Girne bölgesinde vaka sayıları 20 ile 30 arasında seyrettiği gözlemlenirken, Haziran ortalarından itibaren tırmanışa geçti.

1 Haziran-11 Temmuz tarihleri arasında Girne’de 846 vaka tespit edildi. Temmuz ayının ilk 11 gününde 298 vaka kayıtlara geçti.


Acil Durum Hastanesi Başhekimi Dr.Erol Uçaner:

“Agresif bir bulaş tespiti var”

Acil Durum Hastanesi Başhekimi Doktor Erol Uçaner, vaka artışı ile ilgili son gelişmeleri YENİDÜZEN’e değerlendirdi, “bulaşın agresif” olduğunu söyledi.

Uçaner, hastanede 53 kişinin tedavi gördüğünü belirtirken, sayının 7 Temmuz’da 64 olduğunu, bir kısmının taburcu edilirken, bir kısmının ise otellere sevk edildiğini kaydetti.

Yoğun bakımda hasta sayısının 1’e düştüğünü kaydeden Dr. Uçaner, yurttaşların çok temkinli davranması gerektiğini ifade etti.

Doktor Erol Uçaner, tespit edilen pozitif vakaların arasında genç insanların ağırlıklı olduğuna dikkati çekti. Hastalar arasında aşılı, aşısız, çift dozlu olanların da bulunduğuna değinen Uçaner, “İnsanlar kendi önlemlerini alsınlar, eğlence mekânları, insanların toplu olarak bulunduğu yerler daha sık denetlensin. Agresif bir bulaş tespiti var. DELTA PLUS olabilir” dedi.

 

“Her gün 100 kişi muayeneye geliyor”

Her gün 100 hasta muayene edilmeye başlandığını kaydeden Uçaner, “Herkes perişan, bu yükü azaltmak gerekiyor. Bireysel önlemler çok önemli, önümüzde bayram var ve tedbirleri daha sıkı tutmalıyız. Tespiti yapılan vakaların temaslılarının sonuçları 14 gün içinde belirecek, ortaya çıkacak olan tablo ne olur bilemeyiz. Bayram ziyaretleri çekirdek aile ile yapılsın” dedi.


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Selin Bardak Özcem:

“Vaka sayıları, kısıtlamalara gidilmesi gerektiğini gösteriyor, bayramda sıkı tedbirler alınmalı”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Selin Bardak Özcem, vaka artışının beklenen bir durum olduğunu ifade ederek, toplu yerlerde hiçbir kuralın uygulanmadığını söyledi. Özellikle, düğünler ve açık alanlardaki partilerde hiçbir kuralın olmadığını kaydeden Dr. Selin Bardak Özcem, “Son bir ayda özellikle hasta yaş oranı 20 ile 40 arasında. Bu gruplar aşılanmanın çok az olduğu grup” dedi.

Kısıtlama kararları alınmasının şart olduğuna dikkati çeken Özcem, özellikle sokağa çıkma yasağı saatlerinde mutlaka değişikliğe gidilmesi görüşünde olduğunu söyledi. Vakaların bu hızla devam etmesi halinde toplu alanların bulaşın hız kesinceye kadar kapatılması gerektiğine değinen Özcem, “Önümüz bayram ve bir takım kısıtlamaların getirilmesi şart. Yerel vaka sayıları da dikkate alınarak tedbirlerin arttırılmaması durumunda, Ağustos ayı çok daha kötü geçecek” ifadelerini kullandı.

Vakaların seyrinin oldukça yüksek olduğuna da vurgu yapan Doktor Selin Bardak Özcem, çocukların 1 yıl daha kaybedebileceğine değinerek, “Çok geç olmadan önlemleri arttırın. Toplu alanlardaki kişi sayısını azaltın, düğünler bulaşın bir parçası haline gelirken denetimleri sıklaştırın. Maske, mesafenin tamamen unutulduğu günlerden geçerken bazı engellemelerin konulması şart oldu. Bir grup dikkatli ve hassas davranırken bir grup çok sıkılarak tüm kuralları görmezden geliyor. Bu yapılan dikkatsizlik çocuk ve yaşlılara büyük haksızlık” dedi.


Enfeksiyon Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar:

“DELTA varyantı ülkede artık ithal... Eylül ve Ekim aylarına hazır olmalıyız”

Enfeksiyon uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, vaka artışlarındaki en büyük nedenin karantina korkusu ile kişilerin temaslılarını saklaması ve denetimlerde motivasyon kaybı olduğunu söyledi. DELTA varyantının ülkede ithal olduğunu kaydeden Bayraktar, “Temaslılar kendini halen saklamaya devam ediyor. Pozitifler de neredeyse karantina koşulları nedeniyle kendini saklayacak duruma geldi” dedi.

Doktor Nesil Bayraktar, yurttaşların rehavete kapıldığını, kuralların hiç birinin uygulanmadığını ifade ederek, “Karantina kuralları konusunda şu an dünyada en katı kurallar uygulayan tek ülkeyiz. Semptom göstermeyen hastalar dünyanın her yerinde tedavi sürecini evinde atlatırken biz halen karantinaya gönderiyoruz. Semptom göstermeyen hastalar, evlerinde izole olabilir” dedi.

Vaka artışının en büyük nedenlerinin başında denetimsizlik geldiğinden yakınan Bayraktar, tedbirlerin arttırılması gerektiğine vurgu yaparak Sağlık Üst Kurulu’nun da kararların mutlaka uygulanması için toplanması gerektiğine dikkati çekti.

Önümüzdeki hafta Bayram olduğunu da hatırlatan Bayraktar, “Gerçekten çift aşılı PCR’ı negatif olan kişiler bayramlaşsın. Bu süreç çok önemli, denetimler yapılacaksa kurallar getirilsin uyumlu çözümler yapılsın. Herkes aşılansın, Eylül -Ekim aylarına hazır olmalıyız” dedi.  


Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Emre Vudalı:

“Aşılanma şart… Aşının etkisini artış gösteren vakalarda görüyoruz ölüm oranı ve yatış düştü”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Emre Vudalı, tüm dünyada genel bir vaka artışının gözlemlendiğine işaret etti.

İnsanların sosyalleşmesi, aşılanmanın yeteri kadar olmaması ve özellikle bireysel tedbirlerin uygulanmaması sebebiyle vakalarda artış olduğunu ifade eden Doktor Vudalı, “Bireysel önlemlere çok dikkat etmeliyiz. Sosyal mesafe, maske ve özellikle aşılanma konusunda daha duyarlı davranmalıyız” dedi. 

Aşılanmanın etkisinin özellikle yaşanan vaka artışlarında hissedildiğini kaydeden Vudalı, yoğun bakıma yatış ve ölüm oranlarında ciddi bir düşüş gözlemlendiğini ifade etti.

Yaşlı tablosunun aşılandığını gençlerin de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde daha yavaş aşılandığını kaydeden Dr. Emre Vudalı, “Herkes mutlaka aşılansın. Aşılanma oranı ne kadar yükselirse, eski yaşantımıza dönerek bu hastalığı yenmek o kadar kolay olacak. Şikâyet varsa, temaslı öyküsü varsa mutlaka PCR testleri düzenli yapılsın” şeklinde konuştu.

Haftaya Bayram olduğunu ve burada da topluma büyük görevler düştüğünü ifade eden Doktor Emre Vudalı, halkı duyarlı ve tedbirli olmaya çağırdı. Bireylerin çekirdek ailesi ile bayramı geçirmeye çalışması gerektiğine değinen Vudalı, “Aşılanmayı da göz ardı etmeyelim. Vaka artışı var ancak hastaneye ve yoğun bakıma yatış sayımız az. Aşının bunda etkisi çok büyük, bu vaka sayıları ile ölüm tablomuz daha ağır olabilirdi” dedi.

Bu haber toplam 3597 defa okunmuştur
Etiketler : ,