1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “45 yılda, 3 arpa-buğday deposu  yapamadık”
“45 yılda, 3 arpa-buğday deposu  yapamadık”

“45 yılda, 3 arpa-buğday deposu  yapamadık”

Birçok üretici ülkede fazla arpanın barındıracağı depolar olmamasından dert yandı, ürünlerinin ziyan olduğunu, hem üreticinin, hem de devletin zarara uğradığını anlattı.

A+A-

Mesarya bölgesindeki üreticiler, geçen yılın bereketli geçtiğini anımsatarak bu yıl da rekoltenin yüksek olacağı öngörüsünde bulundu. Birçok üretici ülkede fazla arpanın barındıracağı depolar olmamasından dert yandı, ürünlerinin ziyan olduğunu, hem üreticinin, hem de devletin zarara uğradığını anlattı.

Fehime ALASYA

Geçen yılki verimden memnuniyet dile getiren Mesarya bölgesindeki tarım üreticileri bu yılın da bereketli geleceği öngörüsünde bulundu. Ürünün fazla olduğu yıllarda Toprak Ürünleri Kurumu’na (TÜK) verilen arpanın tarlalarda ziyan edildiğini dile getiren üreticiler, “45 yılda, her yıl 1 arpa deposu yapsaydık şimdiye 45 depomuz olurdu” diyerek dert yandı.
Geçen yılın veriminden memnun olan üreticiler, özel bir banka üzerinden yapılan devlet ödemelerini anımsatarak, bu yıl böyle bir uygulamaya maruz kalmak istemediğini aktardı. 
Yağışların geçen yıl çok fazla ve zamanlı oluşunu dile getiren üreticiler, bu yılki gidişatın da benzer yönde olduğunu kaydetti.

Bölge göleti yıllardır kullanılmıyor, sulu ziraat üreticileri çok dertli

Geçitkale’de sulu ziraat da yaptığını anlatan bazı üreticiler, bölgedeki göledin kullanılmadığını ifade ederek tepki gösterdi. “Göletteki su dururken biz ton başına 5 TL’ye su satın alıp üretim yapmaya çalışıyoruz, hayvancılar da aynı şekilde. Bu haksızlık” diyen üreticiler, 10 yıldır hiçbir hükümetin bu konuya eğilmediğini anlattık. Filtre vazifesi gören kazanların çürüdüğü gerekçesiyle çalışmadığı ve göletteki sudan yararlanmak için yenilenmesi gerektiğini belirten üreticiler, bunun için 80 bin TL gibi bir paraya ihtiyaç duyduklarını anlattı.

 

MESARYA BÖLGESİNDEKİ ÜRETİCİLERİN YEM DEPOSU İSYANI…

u2-024.jpg

Mehmet Salih Çeto: “45 yılda 3 tane arpa-buğday deposu yapamadık”

“Bu yıl üreticinin yüzü yine gülecek gibi görünüyor. Her şeye rağmen Mart ayı sonu, Nisan ayı başı gibi yağmur olmazsa çok iyi bitmez ama umudumuz geçen yılki gibi olacağı yönünde. Geçen yıl da çok ama çok güzeldi. Kurak geçen onca yılın ardından yüzümüz güldü. Bu yıl da öyle olacak gibi görünüyor. Devlet bu yıl bu arpaları ihraç edemezse işimiz zor. Bu saatten sonra hayvancı artık yem kullanımını en aza düşürecek. Hayvanını otlatacak. Devletin elinde olanları ne yapacaklar bilmem. 45 yıldır bu devlet arpamızı tarlalarda zay eder. 45 yılda 3 tane arpa-buğday deposu yapamadık. Bol ürün döneminde harcadık, zay zuy ettik.”

Hilmi Ersözler: “Köydeki gölet devreye sokulmalı, yıllardır kimse ilgilenmiyor, kayıp çok büyük…”

“Eskiler 7 senede 1 bu bolluk olur derdi, geçen yılın ardından bu yıl verimli olmayacak diye düşündüm ama aldandım. Bu yıl da çok güzel bir veril alınacağa benziyor. Ne geçen yıldan ne de bu yıldan bence kimse şikâyet edemez. Daha doğru yaptırımlarla sektör 50 yıldır ileriye taşınmadı. Her yıl ürün verimli geldi mi arpalar tarlalarda atıl vaziyette durur. Bu büyük bir kayıptır, hem üretici hem de devlet için…
Senelerdir bir ambar yapamadılar. Ya da yapılan yeterli değil.
10 yıldır bölgemizdeki göledi kullanamıyoruz. Ben sulu ziraat da yapıyorum, enginar, molehiya, meyve sebze ekiyordum artık çok az şey ekiyorum. Göletteki su dururken biz ton başına 5 TL’ye su satın alıp üretim yapmaya çalışıyoruz, hayvancılar da aynı şekilde. Bu haksızlık. 10 yıldır kimse ilgilenmedi. Ana borular çürüdü, yeniledik, filtre vazifesi gören kazanlar çürüdü artık tamir edilemez, kullanamıyoruz, değişmesi için 80 bin TL gibi bir paraya ihtiyaç var. Yıllardır tüm kapıları aşındırdık ama yine de çözüm bulamadık. Randevu bile alıp yetkililerle görüşemedik. Tüm hükümetler ilgisiz. Bu kazanlar değişse, hayvancı ve sulu ziraat yapan üretici suyun tonunu 5 TL yerine 1 TL’ye alacak. Ama kimse ilgilenmiyor.”

Şerifali Şeref: “Geçen yıl ‘Altın araba, gümüş tekerlek yağdı”

1944’ten beridir çiftçilik yaptım, birkaç yıl önce çocuklarıma devrettim. Geçen yılki üretimi, bolluk ve bereketi anlatacak olursam, eskilerin de değimiyle diyebilirim ki “Altın araba, gümüş tekerlek yağdı.” 
Böyle güzel bir yıl yıllardır hatırlamıyoruz. Bu yıl da çok iyi görünüyor. Mart ayı bir yağış daha olursa geçen yılki gibi çok güzel verim alınacak.”

u1-030.jpg

İbrahim Derviş: “Yıllardır 1 arpa deposu yapılmadı”

“Geçen yılın bereketi anlatılmaz, çok güzel bir yıldı. Bu yıl da çok güzel geçeceğe benziyor. Geçen sene 7-8 yıldan sonra çok bereketli bir yıl geçirdik, çok verimliydi. Ödemelerde bazı sıkıntılar oldu. Fazla ürünleri TÜK alıyor, olgun senelerde tarlalarda örtüp bekletiyor. Bu yıl da öyle oldu, yıllardır 1 arpa deposu yapılmadı, yapılan da yetersiz kaldı.”

İbrahim Çavuş: “Devlet ürünlerimizi tarlalara döküp üzerini örtüyor, hem devlet hem üretici zarar ediyor”

“Sezona henüz 2 ay var fakat geçen yılki gibi güzel olacağını düşünüyoruz. Birkaç yağmur daha yağsa çok güzel olacak. Geçen yıl son 100 yılın en güzel dönemini yaşamıştık, umarım bu yıl da güzel olur. Mart sonu gibi bu durum netleşecek. Geçen yıl ödemelerde sıkıntı yaşandı, bunun yanında devlet ve biz, üretimimizi sokağa atıyoruz. Hem devlet hem üretici zarar ediyor. Topladığımız arpayı devlete veriyoruz, bir silosu bile yok, tarlalara döküp üzerini örtüyor.”

Salih Tuğralı: “Bu yıl umarım ödemeler özel banka üzerinden yapılmaz, üretici rahatsız

“Köylü kazanırsa devlet de tüccar da vatandaş da kazanır. Tümü bir birine bağlıdır. Bu yıl da geçen seneki gibi çok verimli geçeceğe benziyor. Geçen yıl devlet ödemelerinde özel bir banka ile çalışıldı, insanlarda güvensizlik doğmuştu, zor gelmişti. Bu yıl umarım ödemeler böyle olmaz. Üretici bu durumdan çok rahatsızdı.”

 

 

Bu haber toplam 2651 defa okunmuştur
Etiketler : , , , ,