1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 474 öğrencimiz Türkiye üniversitelerinde
474 öğrencimiz Türkiye üniversitelerinde

474 öğrencimiz Türkiye üniversitelerinde

KKTC’de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üzerinden 1069 öğrenci Türkiye üniversitelerini tercih etme hakkı elde etti, ilk aşamada 474 öğrenci yerleşti

A+A-

Kuzey Kıbrıs’tan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üzerinden 1069 öğrenci, Türkiye’deki üniversiteleri “tercih etme” hakkı elde ederken, ilk aşamada 474 öğrenci bu üniversitelere yerleştirildi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Dr. Ziya Öztürkler, YKS sınavına KKTC’den 1414 öğrencinin katıldığını, bu öğrencilerin 743’ünün 4 yıllık programları, 326’sının da ön lisans programlarını tercih etme hakkı elde ettiğini belirterek, bu hakkı kullanan 474 öğrencinin Türkiye üniversitelerine yerleştirme aldığını aktardı

Öztürkler, birkaç hafta içerisinde ek yerleştirme ve A-Level ile GCE yoluyla yabancı uyruklu kontenjanlarının da yerleştirmelerinin yapılarak, Türkiye’ye giden öğrenci sayılarının tam olarak netleşeceğini söyledi.

 

Didem MENTEŞ

Kuzey Kıbrıs’tan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üzerinden 1069 öğrenci Türkiye’deki üniversiteleri tercih etme hakkı elde ederken, 474 öğrenci bu üniversitelere yerleştirildi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Dr. Ziya Öztürkler, YKS sınavına KKTC liselerinden mezun 1414 öğrencinin katıldığını, bu öğrencilerden 743’ünün 4 yıllık programları, 326’sının da ön lisans programlarını tercih etme hakkı elde ettiğini açıkladı. Öztürkler, tercih hakkını kullanan öğrencilerden ise 474’ünün Türkiye üniversitelerine yerleştiğini belirtti.

Birkaç hafta içerisinde “ek yerleştirme” ve A-Level ile GCE yoluyla yabancı uyruklu kontenjanlarının da yerleştirmelerinin yapılacağını vurgulayan Öztürkler, Ekim ayında hem Türkiye’ye hem de KKTC üniversitelerine toplam kaç öğrencinin gittiğinin netleşeceğini ifade etti.

 

Öztürkler: “1414 öğrenci katıldı, 1069’u tercih hakkı aldı”

 

1-030.gif

 

Ziya Öztürkler, bu yıl Türkiye’de yeni sınav sistemini ilk kez denendiğini, öğrencilerin önce Temel Yeterlilik Sınavı (TYS)’ye ardından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavlarına girdiğini söyledi. Toplamda YKS sınavına KKTC liselerinde mezun 1414 öğrencinin katıldığını aktaran Öztürkler, statiksel verilere göre 1414 öğrenciden 743 öğrencinin 4 yıllık programları, 326 öğrencinin ise ön lisans programlarını tercih etme hakkı elde ettiğini açıkladı.

 

“Ek yerleştirmeler olacak”

4 yıllık lisans programını tercih edebilmek için 180 puanın üzerinde puan alınması gerektiğini anımsatan Öztürkler, 150 ila 180 puan arasında puan alan öğrencilerin de ön lisans veya açık öğretim programlarına yerleşme hakkına sahip olabildiklerini ifade etti. Sonuçların sonucunda kaç kişinin nerelere tercih hakkını kullandığını Eğitim Bakanlığı’nın bilmediğini, öğrencilerin bilgisinde olduğunu söyleyen Öztürkler, tercih hakkını kullanan öğrencilerden ise 474’ünün Türkiye üniversitelerine yerleştirme aldıklarının bilindiğini aktardı.

Yaklaşık 2 hafta sonra ÖSYM’in ek bir yerleştirme yapacağına işaret eden Öztürkler, bu ek yerleştirmeden tercih hakkını kullanmayan veya bir programa yerleşmeyen öğrencilerin tekrardan tercih hakkına sahip olacaklarını ifade etti. Bu sayıların da netleştikten sonra Türkiye’ye kaç tane öğrencinin yerleşme aldığı kesin olarak netleşeceğini aktardı.

 

“A-Level ve GCE yoluyla da gidecek olanlar var”

Öztürkler, şuna dikkat çekti: Ülkemizden yüksek öğrenime geçişte farklı farklı yöntemler vardır. Bilindiği gibi öğrencilerimiz KKTC üniversitelerinin kendi yaptıkları sınavlarla gidebiliyorlar, Türkiye’deki üniversitelere ise 3 yolla gidebiliyorlar. Bir tanesi ÖSYM’nin yapmış olduğu YKS sınav sistemi üzerinden gitmektedir. Bir de önemli bir kapımız da kolejlerde okuyan çocuklarımızın bir çoğundan GCE ve A-Level sonuçlarına göre yabancı uyruklu kontenjanlarına başvurarak Türkiye’ye gitmektedir. A-Level ve GCE yoluyla giden ve kabul hakkı elde eden gençlerimiz vardır”

Son birkaç hafta içerisinde ek yerleştirme ve yabancı uyruklu kontenjanlarının da yerleşmelerinin yapılmakta olduğunu aktaran Öztürkler, “hem ÖSYM yoluyla hem A-Level ile GCE yoluyla Türkiye’ye giden hem de KKTC üniversitelerine kaç öğrencinin gittiği ile ilgili statiksel veriler Ekim ayında belirlenecek” dedi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-835.jpg

Bu haber toplam 3986 defa okunmuştur