1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 4'lü koalisyon protokolü imzalandı...
4'lü koalisyon protokolü imzalandı...

4'lü koalisyon protokolü imzalandı...

CTP, HP, TDP ve DP 4'lü Koalisyon Protokolünü imzalandı

A+A-

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, kucaklayıcı, halkın hiçbir kesimini asla dışlamayan, ötekileştirmeyen ve uzlaşı kültürünü hakim kılan bir hükümet modelini kurma kararlılığında olduklarını ifade etti.

Tufan Erhürman, dört parti olarak birbirlerinin kararlılığına inanıp güvendiklerini, ilkeler üzerinde baştan itibaren hemfikir olduklarını söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonu’nda CTP-HP-TDP-DP Koalisyon Hükümeti Protokolü imza töreninde konuşan CTP Genel Başkanı Erhürman, Bakanlar Kurulu’nu yarın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunma hedefinde olduklarını da vurguladı.

CTP Genel Başkanı Erhürman’ın konuşmasının ardından CTP-HP-TDP-DP Koalisyon Hükümeti Protokolü, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, HP Genel Başkanı Kudret Özersay, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş tarafından imzalandı.  Genel başkanlar daha sonra basının sorularını yanıtladı.

İmza törenine CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, HP Genel Sekreteri Tolga Atakan, TDP Genel Sekreteri Asım İdris ve DP Genel Sekreteri Afet Özcafer de katıldı.

“PROTOKOLE SON HALİ VERİLDİ”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 4 parti olarak dün akşamüzeri yaptıkları çalışma sonucunda koalisyon protokolüne son halini verdiklerini ifade ederek, “Bugün de koalisyon protokolünü imzalamak için buradayız” dedi

“Yarın Bakanlar Kurulu’nu Cumhurbaşkanı’na sunma hedefimiz var” diyen Erhürman, son çalışmaların bugün yapılacağını, yarın olmazsa en kötü ihtimal sunumun bir gün sonraya kalabileceğini vurguladı.

Koalisyon hükümeti protokolünün 4 parti başkanının çalışmaları sonucunda son noktaya getirildiğini ifade eden Tufan Erhürman, komitelerin taslağı ortaya çıkardığını ve çıkan taslağa son halini dört parti genel başkanının verdiğini kaydetti.

Erhürman:  “Dört siyasi parti olarak bir süreden beridir çalışma yürütüyoruz. Dün akşam itibarıyla da protokole son şeklini verdik. Yarın itibarıyla Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı’na sunma hedefimiz bulunuyor. Olmadı en kötü ihtimali bir sonraki güne kalabilir. Komitelerin yaptığı çalışmalar taslağı ortaya çıkardı, dört parti başkanı da son şeklini verdi.
Koalisyon Protokolü çalışma ilkelerini ortaya koyar biliyorsunuz, çok kolay çalıştık.
Hedefimiz insan onuruna yaraşır kamu hizmetleri verecek bir yönetim…
Umudumuz bundan sonraki çalışmalarda da herhangi bir sorunla karşılaşırsak işbirliği ve güvenle aşmaktır. Aşabileceğimize de inanıyorum.
Halkımızın hiçbir kesimini dışlamadan, her kesimi ile birlikte ülkeyi yönetmeyi hedefliyoruz. Kucaklayıcı bir hükümet modelini ve uzlaşı kültürünü hakim kılan bir hükümet modelini ortaya koyma kararlılığındayız. Hukukun üstünlüğünde de hemfikiriz.
Bugün bu imzaları attıktan sona geriye Bakanlar Kurulu’nun Sayın Cumhurbaşkanı’na sunulması kalacak.
Bir hafta sonra da Hükümet Programı’nın okunması ve güven oylaması süreci başlayacak. En kısa sürede de Bütçe hedefimiz var. Ve bazı yasalarla ilgili de ön hazırlığımız tamamlanmıştır.
Partimizi değil ülkemizi ve halkımızı öncelikli düşünecek bir hükümet hedefindeyiz…”

 

“İLKELERDE HEMFİKİRİZ”

Erhürman, “Koalisyon protokolünün hazırlanması sırasında 4 partinin komiteleri ve genel başkanlarının çalışması çok kolay yürüdü. İlkeler düzeyinde, -ki biliyorsunuz koalisyon protokolleri ilkeleri ortaya koyar- ilkeler üzerinde dört parti de baştan itibaren hemfikir oldu. Son halinde de zaten hepimiz hemfikiriz ve imza aşamasına geldik” dedi.

“SORUNLARI KARŞILIKLI GÜVEN VE İYİ NİYETLE AŞMAK...”

Daha önce ayrı ayrı ve topluca yaptıkları açıklamalarda hedeflerini ortaya koyduklarına dikkat çeken Erhürman şöyle devam etti:

“Hedefimiz, insan hakları, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve halka, insanoğluna yakışır kamu hizmeti sunmayı temel ilke olarak kabul eden bir koalisyon ortaya koymak. Dörtlü koalisyon modeli daha önce ülkemizde denenmiş bir model değil ve ilk bakışta da dörtlü koalisyon modeli uygulanmasında birtakım güçlüklerle karşılaşılması beklentisi ve endişesi var ama biz yürüttüğümüz çalışmalarda bu konudaki sorunları hızla aşabileceğimizi gördük. Umudumuz bundan sonraki çalışmalarda da aynı şekilde herhangi bir sorunla karşılaşırsak bunları iş birliği, karşılıklı güven ve iyi niyetle hızla aşmaktır. Bunu yapabileceğimize inanıyoruz.”

 “KUCAKLAYICI, DIŞLAMAYAN, ÖTEKİLEŞTİRMEYEN…”

Bunun sadece dört partinin ülkeyi yönetmesiyle ilgili bir koalisyon protokolü olmadığını belirten Erhürman, “Dört partiyle birlikte halkın hiçbir kesimini dışlamadan, ötekileştirmeden dört partinin halkla birlikte ülkeyi yönetmesi esası üzerine kurulmuş bir hükümet protokolüdür. Bunu başarma çok önemli. Bu sadece dört parti için değil, halkın tamamı için önemli.  Çünkü toplumumuz, özellikle son dönemdeki gelişmelerle halkın içinde birtakım gruplaşmalar parçalaşma riskleri ortaya çıktığından endişe ediyor” ifadelerine yer verdi.

Erhürman, dört parti olarak kucaklayıcı, halkın hiçbir kesimini asla dışlamayan, ötekileştirmeyen ve uzlaşı kültürünü hakim kılan bir hükümet modelini kurma kararlılığında olduklarını vurguladı.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ...

“Hukukun üstünlüğü son derece önemli” diyen Erhürman, hukukun üstünlüğünü hakim kılmak konusunda da, dört parti, başta genel başkanları olmak üzere, tüm milletvekilleri ve parti yetkili organlarının hem fikir olduğunu söyledi.

Bugün imzaları attıktan sonra geriye Bakanlar Kurulu listesinin Cumhurbaşkanı’na sunulması, Meclis’te okunması ve devir teslimlerin kalacağını belirten Erhürman, Anayasaya göre, hükümet programının da bir hafta sonra Meclis’te okunarak güvenoyu prosedürünün başlayacağına dikkat çekti.

ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR…

Bu süreçleri hızla geçmek istediklerini vurgulayan Erhürman, ülkenin başta bütçe olmak üzere acil çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu, Maliye Bakanlığı’nın bunlar üzerinde çalışmakta olduğunu, bütçe sorununu en kısa sürede aşmayı hedeflediklerini söyledi.

Protokolde, kısa sürede geçmesini istedikleri yasalar da bulunduğunu ifade eden Erhürman, bunların ön çalışmalarını tamamladıklarını kaydetti.

Erhürman, “Partilerimizi değil, halkımızı ve ülkemizi öncelikli düşünecek bir hükümeti hayata geçireceğiz. Dört parti olarak birbirimizin kararlılığına inanıyoruz, güveniyoruz. Bu güvenle bu imzaları attıktan sonra yola çıkacağız” ifadelerini kullandı.

 

İmza töreni ardından parti başkanları gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 
 

YENİ MÜŞAVİR YARATILMAYACAK 
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, müşavirler konusunda bir yasa çıkarılacağını ve bunun çok kısa bir sürede çıkarılacağına işaret ederek, hükümetleri döneminde 3’lü kararnameyle yapılacak atamalar sonrasında yeni müşavir yaratılmayacağını kaydetti. 
Yapılacak atamalar sonrasında, atanan kişilerin görevleri sonlandığında müşavir olmayacaklarını söyleyen Erhürman, eski müşavirlerden atama yapılırsa, onlar zaten müşavirlik hakkını elde ettikleri için görevleri sona erdiğinde o haklarının devam edeceğini belirtti. 
Yasayı çok hızlı geçirmek istediklerini, çünkü bu yasa geçmeden önce birilerini görevden alırlarsa, görevden alınan kişilere müşavirlik hakkı tanınacağını ifade eden Erhürman, yasa geçmeden atama yapılması halinde, atanan kişilerin de görevden alınmaları halinde müşavir olma hakkının doğacağını anlattı. 
 

TEMEL HEDEF KAMU REFORMUNU GEÇİRMEK 
Erhürman, şöyle devam etti: 
“Temel hedefimiz, Kamu Reformunu en kısa süre içerisinde Meclisten geçirmektir. Çünkü o konuda özellikle Serdar Denktaş’ın yürüttüğü çalışmalar sonucunda Kamu Reformu son aşamasına gelmişti. En önemli hedef bir an önce onu geçirmek.” 
Yolsuzluklar ve yeni vatandaşlıklar konusunda izlenilecek yolun sorulması üzerine ise CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, yolsuzluklarla ilgili 4 partinin de üzerinde uzlaştığı konunun, herhangi bir dönem veya herhangi bir siyasi partiye mensup kişilerle sınırlı bir araştırma olmayacağını kaydetti. 
Hangi döneme ve hangi siyasi partiye ilişkin olursa olsun yolsuzluk ve suç isnadı belli bir noktaya ulaşan tüm araştırmaların, polise ve savcılığa iletileceğini, gerekli görülen durumlarda özel soruşturma memuru da tayin edilebileceğini anlatan Erhürman, kendilerinin bir döneme veya bir siyasi partiye ilişkin özel bir takıntıları olmadığını söyledi. 
 

HUKUKA AYKIRI VATANDAŞLIKLAR İPTAL EDİLECEK 
Vatandaşlıklar konusunda ise, hukuka aykırı şekilde verilen vatandaşlık varsa sadece onların iptalinin söz konusu olabileceğini, hukuka uygun olarak bir işlemin iptalinin ise yeni bir hukuka aykırılık yaratacağını ifade eden Erhürman, “biz hukukun üstünlüğünü temel ilke olarak benimsemiş dört parti olarak böyle bir şey yapmak durumunda olamayız” dedi. 
“Geçmiş koalisyon hükümetleri döneminde her partinin kendi içinde bir hükümet olduğu, bunun aşılması için ne tür adımlar atılacağının” sorulması üzerine ise Erhürman, ortak görüşlerinin hükümetteki her bakanlıktan, bakanın hangi partiden olduğuna bakılmaksızın, 4 partinin, 4’ünün de sorumlu olması ve her icraatın bakanlar kurulu önüne getirilerek, orada uzlaşma sağlandıktan sonra hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. 
“Kararlılık oldu mu hizmetleri daha hızlı bir şekilde geçirmek mümkündür” diyen Erhürman, tüm bakanlıkların sorumluluğundan, tüm bakanlıkların ortak bir pay alacaklarını kaydetti. 
Erhürman şöyle devam etti: 
“Biz bir hükümet kurduk, biz feodal beylikler ortaklığı kurmadık. Bir hükümetin Anayasa’daki tanımı tektir. Hükümet bir bütün olarak yetki sahibidir. Hükümeti bu anlayışla sürdüreceğimize inancımız tamdır.” 
 

EKONOMİK PROTOKOL…DENKTAŞ: “İKİNCİ GÖZLEM RAPORU ÇIKTI” 
Ekonomik protokolün sorulması üzerine ise DP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, ekonomik protokolün 2018 sonu itibarıyla sona ereceğini ifade ederek, ikinci gözlem raporunun ise çıktığını, yapılmış ve yapılmak üzere olan tüm başlıkların orda belirlendiğini aktardı. 
Kendilerinin daha önce, TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile bazı tadilatlar yapılması gerektiği üzerinde mutabakata vardıklarını anımsatan Denktaş, bu görüşmelerin devam edeceğini, yapılmak üzere olan başlıkları da hızla, hükümetin bir bütün olarak ele alacağını belirtti.
Denktaş, 2018 sonunda ise yeni bir protokol hazırlığı olması gerektiğini, bunun için ise Haziran yani yerel seçimlerden itibaren kendi içlerinde hazırlığa başlayacaklarını kaydetti.  
 

ERHÜRMAN 
Bir gazetecinin, ülkedeki yabancı öğrencilerin durumunu ve önceki gün Gazimağusa’da bir Nijeryalı öğrencinin dövülerek öldürülmesini sorması üzerine ise CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, şöyle konuştu: 
“4 parti adına ve kurmayı planladığımız hükümet adına Nijeryalı öğrencinin kaybından çok büyük üzüntü duyuyoruz. Ailesine başsağlığı, yakınlarına sabır diliyoruz.  Ülkemizde bulunan, hangi uyruktan, nerede doğmuş, vatandaşımız olup olmadığına bakılmaksızın, ülkede bulunan her insan bizim ülkemize, devletimize emanettir. Bu insanların hayatlarını, insan onuruna yaraşır bir şekilde devam ettirmesi ve bu tür suçların mağduru olmamaları bizim hükümetimizin görevidir. Bu konuda son derece üzgünüz.”
Ülkede oluşan çok kültürlü yapı göz önünde bulundurularak, bu farklı kültürlere saygı meselesi üzerinde özellikle eğitim alanındaki faaliyetlerde çok ciddi çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Erhürman, hiç kimsenin ırkından, renginden, vatandaşlığından, doğum yerinden herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmamasını sağlayacak bir yaygın ve örgün eğitim çalışması ortaya konulması gerektiğine dikkat çekti. 
 

SUÇLARLA MÜCADELE 
Suçlarla mücadelenin de son derece önemli olduğuna vurgu yapan Tufan Erhürman, bu konuda yeniden yapılanmaya gidileceğini, polisin bu konudaki kadro, altyapı ve teçhizat ihtiyacının tespit edilerek, hızla giderileceğini söyledi. 
Bu konuda üniversitelerle işbirliği içinde, özellikle vatandaş olmayan öğrencilerin sorunlarıyla ilgili harekete geçilmesi konusunda da bir çalışma yapılacağını anlatan Erhürman, bunlara öncülük ve koordineye öncülük edeceklerini de kaydetti. 
Hükümetin 27 sayısıyla kurulması ve Kıbrıs konusundaki tavrı ile Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami’nin görevine devam etmesi konusunda bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağının sorulması üzerine ise Tufan Erhürman, henüz bakanların listesinin Cumhurbaşkanına sunulmadığını, dolayısıyla herhangi bir kişinin ismi üzerinden bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını söyledi. 
Erhürman, Özdil Nami’nin geçmişte müzakereci olduğu dönemde de milletvekili olduğunu ve bir sıkıntı yaşanmadığını, dolayısıyla sayı açısından hükümette bir problem olmayacağını vurguladı. 
 

MÜZAKERELER…ÖZERSAY: “GÖRÜŞ BİRLİĞİ OLMAYAN NOKTALARDA HER PARTİ KENDİ GÖRÜŞÜNÜ SÖYLEYEBİLECEK”
Kıbrıs müzakereleri konusunda söz alan Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay da, koalisyon ortaklarının pek çok konuda görüş birliği içinde olabileceği kanaatinde olduklarına dikkat çekerek, görüş birliği olmayan noktalarda her bir siyasi partinin kendi görüşünü muhafaza edip, söyleyebileceğini kaydetti. 
Bunun ortak noktaların olmayacağı anlamına gelmediğini vurgulayan Özersay, Dışişleri Bakanlığı’nın tek yetki ve sorumluluk alanının Kıbrıs müzakereleri olmadığını, başlı başına uluslararası ilişkilerin olduğu bir ülke olduğunu, TC ile ilişkilerin de Dışişleri Bakanlığı’nın uhdesinde olduğunu, dış temsilcilikler, uluslararası örgütlere katılım ve benzeri konularda Dışişleri Bakanlığı’nın yerine getirmesi gereken görevleri olduğunu anlattı. 
 

“HÜKÜMETİN NİYETİ HALKIN YARARINA OLACAK BİR DURUŞ SERGİLEMEK”
Koalisyon protokolünde de, Kıbrıs sorunu ile bağlantılı olarak Cumhurbaşkanı ile hükümetin sağlıklı bir diyalog halinde olacağını kayıt altına aldıklarını ifade eden Özersay, “bu hükümetin niyeti halkın yararına olacak bir duruş sergilemektir. Cumhurbaşkanı ile bu istişare ve diyaloğun nasıl bir formatla ilerleyeceği meselesi bizim tek başımıza belirleyeceğimiz bir mesele değildir. Cumhurbaşkanı ile istişare edeceğiz.” 
Hükümetin, Kıbrıs sorunuyla ya da müzakere olasılığıyla, yönüyle, şekliyle veya oradaki tutumuyla ilgili görüş birliği olabileceği gibi, görüş birliği olmadığı durumların da olabileceğini ifade eden Özersay, bir görüş birliği yoksa her siyasi parti başkanın, bir bakan da olsa partisi adına açıklama yapabileceğini kaydetti.
Özersay, Cumhurbaşkanlığı ile sağlıklı ilişkiden kasıtlarının ise doğrudan diyalog yöntemi olduğuna vurgu yaptı. 
 

ERHÜRMAN 
Konu üzerine yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, oluşturulan hükümetin TC ile ilişkilerin en iyi düzeyde olması hedefinde olduğuna dikkat çekerek, “TC ile ilişkilerin en iyi, en doğru düzeyde kurulmasının bizim halkımızın, ülkemizin yararına olduğunun bilincini taşıyan bir 4’lü koalisyondur bu. Bu konuda herhangi bir sorun yaşamayacağımıza inanıyoruz, sorun yaşanmaması için de hepimiz azami gayret göstereceğiz” dedi. 
Sosyal medya konusunda sorulan bir soruyu da yanıtlayan Erhürman, her milletvekilinin sosyal medyada yazdığı şeyin hükümetin görüşü olarak algılanamayacağını vurguladı. 
Erhürman, bakanların hangi konularda nasıl konuşabileceğinin ise hükümet protokolünde belirlendiğini, bakanların söylediklerinin hükümet açısından önemli ve bağlayıcı olduğunu sözlerine ekledi.  

 

 

Fotoğraf Erol Uysal/ Görüntü Ayşe Güler

Bu haber toplam 6277 defa okunmuştur
Etiketler : ,