1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 5 bin yıllık toprağı uyandırıyorlar
5 bin yıllık toprağı uyandırıyorlar

5 bin yıllık toprağı uyandırıyorlar

Çatalköy'de sıfırdan yaratılmaya çalışılan bir tarih, efsane bir proje "Vounous"

A+A-

Fehime ALASYA

Tarih ile günümüz arasında köprü kuran, 5 bin yıllık geçmişi günümüze uyarlayarak yeniden canlandıran Seramik Sanatçısı Rauf Ersenal, 1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu ile Kıbrıs tarihine eşsiz bir güzellik kazandırıyor.

Kıbrıs’tan kaçırılarak, yurt dışına çıkarılan, oradaki müzelerde sergilenen ve Çatalköy’deki Vounous’a ait olan 5 bin yıllık tarihi eserlerin benzerlerinin yapılacağı ve sergileneceği sempozyum ile 5 bin yıllık bir tarih uyanacak.

Ersenal, bölge turizmine de katkı sağlayacak olan proje ile ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir sempozyum gerçekleştirileceğini anlattı. 

Akdeniz Dünyasının en kapsamlı uluslar arası deneysel seramik sempozyumu Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu ilk kez Çatalköy’de…

v1-001.jpg

7 Eylül Perşembe günü saat 18.30'da yapılacak olan resmi açılıştaki görsel ışık şöleni ve seslerin büyüleyici olacağını anlatan Ersenal, “O gece burada yaşanacakların bir daha tekrarı olmayacak. Bunu sakın kaçırmayın” diyerek 16 Eylül’e dek sürecek olan sempozyumun, özellikle ilk gece ziyaret edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Yalnız başına çıktığı yolda, bölge belediyesinden güç aldı, projesini anlattı, yüzlerce gönüllü ile gecelerdir çalışıyor, tek hedefi 5 bin yılık toprağı uyandırmak, ülke tarihine bir iz bırakmak…

Kaçırılan sanat eserlerimiz projenin ilham kaynağı…

Gazetemizin sorularını yanıtlayan Ersenal, kil ile tanıştığı ilkokul yıllarının ardından tüm eğitim hayatı boyunca arkeolojiye olan ilgisi sürmüş. Farklı dallarda eğitimini ve yaşamını yönlendirse de 2000’li yıllarda yeniden buluştuğu kil ile bugünlere dek gelmiş. “O yıllardan sonra çamuru hiç bırakmadım” diyen Ersenal, Kıbrıs’tan kaçırılarak, dünyanın çeşitli ünlü müzelerinde sergilenen tarihi eserlerin kendisini çok etkilediğini ve bu projede onu tetikleyen en büyük etken olduğunu ifade ederek söze başlıyor.   

İlk paylaşımının Akdeniz köyünde gerçekleştirdiği Akdeniz Uluslararası pişmiş toprak Sempozyumu olduğunu anlatan Ersenal, bu tarz etkinliklerle, sempozyumu ziyaret edenlerin köyü bu sayede gerçek kimliği ile tanıdığına dikkat çekiyor.

Çatalköy’de yer alan ve beş bin yıl öncesi birçok eseri barındıran ‘Vounous’ sanatçı Rauf Ersenal sayesinde, 1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu ile günümüze uyarlanıyor.

100’e yakın sanatçı eseri ile, 100’lerce insan emeği ile katkı koyuyor…

Sempozyumlarına birçok sanatçıyı da dahil eden Ersenal, bu sayede büyük bir dalga oluşturarak, projesini daha geniş kitlelere ulaştırıyor.  Sempozyuma katılan sanatçıların yanı sıra, hazırlık aşamasında yardımda bulunan birçok gönüllünün de projeye kendiliğinden katkı sağlaması, bu dalganın evrensel boyutlara ulaşmasına vesile oluyor.

Yardıma koşanlar arasında kimi bölge sakinleri, kimi eski arkeologlar, kimi ressamlar, kimi fotoğrafçılar yer alırken, çevreye ve doğaya, tarihe gönül veren saygı duyan pek çok duyarlı kişinin her geceki çalışma alanı oldu.

Ersenal, eserlerini sergilemekle kalmayan Ersenal, seçtiği tarihi alana özgü çalışmalar yapıyor, kendi çalışmalarının yanında birçok sanatçıyı da o çalışmaları yapması için teşvik ediyor. 100’e yakın sanatçının 7 Eylül’den 16 Eylül’e dek orada seramik çalışması yaparak 5 bin yıl önceki dönem eserlerine benzer çalışmalar üreteceğini anlatan Ersenal, sempozyumda önceden yapılmış hazır eserlerin de sergileneceğini anlattı.

Su deposunu dahi tarihe uyarladılar

Bölgedeki betonarme su deposunu da boyatarak, üzerine muflon, geyik ve o döneme ait figür ve yazılar ile desenler çizen Ersenal ve ona yardımcı olan gönüllüler, alandaki her bir karışa hayat kazandırdı.

O döneme ait  barınma alanlarını kamış ve kerpiç gibi o döneme ait ham maddelerle inşa eden gönüllüler, seramik eserlerin aynı alanda pişirilmesi için erken, orta ve genç bronz dönemine ait üç de fırın inşa etti. 

 

“Biz yapıyoruz, ülke kazanıyor”

Karşılaştığı sıkıntıları sorduğumuz Ersenal, gönüllülük kapsamında olduğu için işlerin planlandığı zamanda bitemediğine değinerek, zamanla yarıştıklarını kaydetti.

Bölgede üç aydır her gün çalışma yaptıklarını anlatan Ersenal, “Biz yapıyoruz, ülke kazanıyor. Duyulmamış bir Vounous vardı, şimdi herkes duydu, daha da duyacak… Bir kayıp kültür canlandı. Ülkemizin turizm tanıtımlarında bizim kabullenemediğimiz tanıtımlardan öte tanıtım işte budur.” diyor… 

 

v2-001.jpg

 

“7 Eylül 18.30’u bir yere not edin, kaçırmayın!”

“Biz 5 bin yıllık bir toprağı uyandırıyoruz, toprak uyandırdığınız zaman size birçok şey sunar, biz onu uyandıracağız ve ülkemize çok şey sunacak.

Ülkemizdeki tarihi eserleri kaçırarak, köklerimizi adeta topraktan söküyorlardı. Bu beni çok etkilediği için bu projeye giriştim. Çatalköy 1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu’nda yaklaşık 100 sanatçı yer alıyor. Vounous bir mıknatıs haline döndü. Zaten Vounous’un özü barıştır, dağ anlamına geliyor.

Çok büyük bir özveri ile bugünlere geldik.

Yola çıkarken yalnızdık, Çatalköy Belediyesi buna sahip çıktı, insanlara duyurduk, ruhunu anlattık, hissettirdik, yüzlerce insan hiçbir katkı beklemeden koşup geldi.

Bu gelenler hiçbir karşılık beklemeden emek veriyor. Çatalköy, Lefkoşa, Girne gibi yerlerden çıkıp her gün gelen gönüllülerimiz var. Çeşitli dernekler, onların temsili yansıması, her yandan insanlar koşuyor.

En ince ayrıntısına kadar her detay düşünüldü. Gönüllülerimiz var fakat çoğu zaman planlandığı gibi gitmiyor, zamanla yarışıyoruz.

v4.jpg

“Takdir alıyoruz”

Türkiye’den bize ulaşıp,  ‘Hayatımda o kadar sempozyuma katıldım ama sizlerinki gibi detaylı ve ayrıntılı bir sempozyum görmedim’ diyen bilirkişiler var, bu çok onur verici bir durum, üstelik adamız için çok sevindirici…

“Ülkemizin turizm tanıtımlarında bizim kabullenemediğimiz tanıtımlardan öte  tanıtım işte budur…”

Çok büyük bir bütçe gerektirmez insanın ama bir şahsın bütçesini aşabilir. Bu projelere sahip çıkacak geniş vizyonlu, yardımcı belediyeler ve kuruluşlar olması çok sevindirici. Üç aydır her gün çalışmaya geliyoruz, biz yapıyoruz, ülke kazanıyor. Duyulmamış bir Vounous vardı, şimdi herkes duydu, daha da duyacak…

Bir kayıp kültür canlandı. Ülkemizin turizm tanıtımlarında bizim kabullenemediğimiz tanıtımlardan öte  tanıtım işte budur…

7 Eylül tarihini herkes not alsın, bir daha böyle bir gece yaşanmayacak, müthiş bir gösteri ve atmosfer olacak. Vounous’u daha iyi anlamak isteyenler, o gece burada bulundun.

v3.jpg

16 Eylül’den sonra da bölge canlı kalacak…

16 Eylül'de sempozyumun sona ermesi ile inşa edilen bu alan bölge turizmine kazandırılacak ve nefes alamaya devam edecek, hep var olacak… Turistlerin interaktif çalışabileceği, okulların ziyarete veya çalışmaya gelebileceği bir alan olarak kalacak.  Burası canlı ve sürekliliği olan bir mekanizma haline dönecek.

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 10910 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler