“5 sene sonra bazı köylerde sandık kurmanıza gerek kalmayacak"
Yabancılara mülk satışıyla ilgili hazırlanan yasa tasarısını eleştiren CTP lideri Erhürman, düzenlemenin ilk haliyle son hali arasında ciddi fark olduğuna vurgu yaptı, "5 sene sonra bazı bölgelerde vatandaş bulamayacaksınız" dedi.
“Yabancıların, Kıbrıs’ın kuzeyinde taşınmaz mal edinmesindeki yasal sınırlamaya uymalarını sağlamak için bazı tedbirlerin alınması” ve “Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına, taşınmaz mal edinme konusunda bazı ayrıcalıklar tanınması" yönünde değişiklikler de barındıran “Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile ilgili Mecliste konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, tasarının ilk haliyle son hali arasında çok ciddi farklar oluştuğunu belirtti.
CTP’nin yaklaşık 3 yıldır, yabancılara mal satışı konusunda yasal değişiklik yapılmasını dile getirdiğini ancak söz konusu değişikliğin gündeme gelme nedeninin Türkiye ve batıdaki medyada çıkan “İsrailli, Rus ve Ukraynalı kişilerin mal edinmesi” şeklindeki haberlerden kaynaklandığını söyledi.
Tartışılmakta olan yasa tasarısının farklı bir noktadan başlayıp, bambaşka bir noktaya geldiğini söyleyen Erhürman, “Düzenlemede, geçmişe ve geleceğe dönük nüfus, toprak ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili hiçbir şey kalmadı” dedi.
Erhürman, “Bu düzenleme en iyi ihtimalle –ki hukuki açıdan soru işaretleri barındırıyor- istatistiki verilerimizi biraz daha iyi hale getirmeye yarayacak. Ama başka hiçbir işe yaramayacak bir metin var karşımızda. Bu metin mevcuttan da fazla yabancının mülk edinmesini amaçlayan bir metne dönüştü” ifadelerini kullandı.
Yasa tasarısının ilk haline ve gelinen noktaya ilişkin örnekler veren Erhürman, “İlk metinde, eğer bir konut projesi ortaya konacaksa, yüzde 50’sinin yabancılar, yüzde 50’sinin ise KKTC vatandaşları tarafından satın alınmasına ilişkin bir kota vardı. Bu önce yüzde 80’inin yabancılar, yüzde 20’sinin KKTC yurttaşları tarafından satın alınması noktasına geriledi. Daha sonra da söz konusu yüzde 20’nin, TC veya KKTC vatandaşları tarafından satın alınması noktasına getirildi. Burada sözünü ettiği TC vatandaşları, TC kökenli vatandaşlarımız değil. Hiç KKTC vatandaşı olmayan, sadece TC vatandaşı olan kişilerin satın almasıyla ilgili bir düzenleme yapıldı. Yani gelinen noktada 1000 daire yapılacaksa, 1000’inin de KKTC vatandaşı olmayan kişiler tarafından satın alınabileceği bir noktaya gelindi” şeklinde konuştu.
“KKTC vatandaşlarının alım gücü yükselen fiyatlardaki konutları daireleri almaya yetmiyor” diyen Erhürman, “Gelinen noktada yabancılar her projede 100’de 100’ü alabileceği için, konut fiyatlarının düşmesi noktasında düzenlemenin hiçbir manası kalmayacak. İster TC ister İngiliz; yabancı olup da buradan daire satın alabilecek birinin gelir düzeyi, teorik olarak bizim yurttaşlarımızdan daha yüksektir” dedi.
Tufan Erhürman, “Tasarıda gelinen noktanın sonucu ne olacak? Belli bölgelerin tamamı yabancı olacak. O bölgelerden mülk alan yatırımcıları vatandaş yapmak gibi bir sürece girmezseniz, 5 sene sonra bazı köylerde sandık kurmanıza, seçim çalışması yapmanıza gerek kalmayacak. Çünkü vatandaş bulamayacaksınız” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz:
“Adım atarken dengeleri gözetiyoruz”
Yanıt vermek üzere söz alan İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, yüzde 100 noktasına nasıl gelindiğini anlattı.
İlk önce pafta sistemi üzerinden ilerlendiğini ancak zorluklar yaşandığını söyleyen Oğuz, sektörle ilgili alınan önlemleri anımsattı ve yabancıya yap-satı yasakladıklarını kaydetti.
Adım atarken dengeleri gözettiklerini ve konunun hala tartışıldığını ifade eden Oğuz, muhalefetin görüşlerine önem verdiklerini söyledi.
Konuyu yeniden değerlendireceklerini kaydeden Oğuz, “Sektör sonsuz değil. Kaynak da sınırlı. Ülkenin tarım topraklarının korunmasıyla ilgili de hemfikiriz” diyerek, veri eksikliği nedeniyle hala tartışılan konular olsa da temel konularda aynı fikirde olduklarını belirtti.
“Toprak konusu, ülkenin bekasını ilgilendiren bir konu ve bu konuda hassasız” diyen Oğuz, konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirterek, CTP’nin önerilerinin de görüşüleceğini kaydetti.
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay:
“Ülkeye elçilik açan ve açmayan gibi bir ayrım yapılması gelecekte siyaseten sorun yaratabilir”
Oğuz’un konuşması sırasında yerinden söz alan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, "ülkeye elçilik açan" ve "açmayan" gibi bir ayrım yapılmasının gelecekte siyaseten sorun yaratabileceğini kaydetti. Uluçay ayrıca yüzde 30 KKTC vatandaşına satış yapılması maddesinin, bir kişinin bu yüzde 30’luk kısmın tamamını alabileceğini söyledi, bunun sıkıntı yaratacağını ifade etti.
CTP Milletvekili Ongun Talat:
“Neden bu kararı geçici bir karar olarak almıyoruz?”
CTP Milletvekili Ongun Talat da yerinden söz alarak, konut fiyatlarını aşağıya çekmek unsurunun hiçbir şekilde bu değişiklikte yer almadığını söyledi. Şu anda Türkiye yurttaşlarına 3 dairenin önü açılırsa daha sonra bu işler sarpa sardığında bunun iktidarın geri alamayacağı bir hale gelebileceğini ifade eden Talat, “Neden bu kararı geçici bir karar olarak almıyoruz?” diye sordu.
Oğuz ise hisseli satışların yarattığı mağdurlara işaret ederek, görülen anomalilerin tartışılabileceğini kaydetti.
Sektörlerden gelen talep doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ifade eden Oğuz, komitede tüm taleplerin görüşülebileceğini dile getirdi.