1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 50 ton üzüm imha edildi
50 ton üzüm imha edildi

50 ton üzüm imha edildi

Güzelyurt bölgesinde, 11 üreticiye ait 60 dönüm sultani üzüm için toplama kararı çıktı

A+A-

Yeşilyurt’ta 11 üreticinin üzüm bağlarında, limit üstü ilaç kalıntısının tespit edilmesinin ardından dün, yaklaşık 60 dönüm üzüm bağında, imha işlemi yapıldı.  Güzelyurt Kaza Tarım Dairesi ekiplerinin gerçekleştirdiği imha çalışmaları, sabah saat 10.30 sularında başladı. Geçtiğimiz gün üreticilerin resmi izin olmadan arazilerine almadığı Tarım Dairesi yetkilileri, bu kez resmi izin belgesi ile birlikte görevini gerçekleştirdi. Tarım Dairesi’ne bağlı 13 çalışanın görevini gerçekleştirdiği esnada, iki kişilik polis ekibi de ilgili arazilerde bekledi. Konu ile ilgili Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, YENİDÜZEN’in sorularını yanıtladı.
“Bir ay önce tespit edildi”
İlk ilaç tespitinin yaklaşık bir ay önce, Kardinal türü üzümlerde gerçekleştirildiğini dile getiren Ünsal, Kardinal üzümlerde ilaç tespit edilmesi ile derhal Sultani üzümlerde de inceleme yaptıklarını belirtti. Yapılan testler sonucunda, Sultanı üzümlerde de ilaç tespit edildiğinin altını çizen Ünsal, derhal üreticiye hasat yapmamaları yönünde bilgi verdiklerini ifade etti. Limit değerleri 0.05 olarak kabul edilen ilaç miktarının, Sultani üzümlerde zaman zaman 0.50’lere kadar çıktığının gözlemlendiğini açıklayan Ünsal, konu ile ilgili bir aylık bir gözlem süreci yaşadıklarını vurguladı.
“Değerlerin düşmesi ihtimaldir”
Bir aylık bekleyiş sırasında, hasadın durdurulmasını sağladıklarını ifade eden Ünsal, bu sayede üzümün piyasaya girişinin engellendiğini ve gözlem sürecinin başlatıldığını belirtti. İlaç değerlerinin zaman içerisinde, çeşitli şartlara dayanarak düşebileceğini ifade eden Ünsal, bu bir aylık sürede değerlerin düşmesi ümidi ile imha gerçekleştirmediklerini ancak; bir ay sonunda değerlerin limite ulaşmaması sebebi ile imha kararının alındığını vurguladı. Limanlardan giren ürünlerde bu tür gözlem süresi olmadığını ve direk imhaya gidildiğini kaydeden Ünsal, daldaki ürünler için ise belirli bir gözlem süresinin, hem üretici hem de piyasa açısından bir umut anlamına geldiğinin altını çizdi.


Tanju KONURALP’in haberi bugün gazeteniz YENİDÜZEN ve YENİDÜZEN e-gazetede

Bu haber toplam 2339 defa okunmuştur
Etiketler :