1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “52 yıl boyunca karanlık ve derin bir kuyuda kalan babamız artık köyünde…”
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“52 yıl boyunca karanlık ve derin bir kuyuda kalan babamız artık köyünde…”

A+A-

***  “Kayıp” Kemal Mehmet Emin, köyü Kufez’de (Çamlıca) defnedildi… Kemal Mehmet Emin’in oğlu cenaze töreninde konuştu:

11 Mayıs 1964’te çalıştığı işyeri olan Mağusa’da NAAFİ’den bazı silahlı Kıbrıslırumlar tarafından alınarak “kayıp” edilen Kemal Mehmet Emin’den geride kalanlar, dün Kufez’de (Çamlıca) düzenlenen askeri bir törenle sevgili eşi Ayşe Demiröz’ün yanında toprağa verildi. Kemal Mehmet Emin’den geride kalanlar Bir Kıbrıslırum okurumuzun bize, bizim de Kayıplar Komitesi yetkililerine Paralimni’de gösterdiğimiz bir kuyuda, iki “kayıp” Kıbrıslıtürk’le birlikte Kayıplar Komitesi kazılarında bulunmuştu.

“Kayıp” Kemal Mehmet Emin’in naaşı ilk önce Kufez Camisi’ne getirildi. Burada düzenlenen törende, “kayıp” Kemal Mehmet Emin’in oğlu Hasan Demiröz bir konuşma yaptı. Cenaze törenine askeri ve sivil yetkililer, bazı milletvekilleri, komşu köylerden belediye yetkilileri, Kemal Mehmet Emin’in sevgili ailesi ve yakınları katıldı. Biz de cenaze törenine, bize Paralimni’deki kuyuyu gösteren Kıbrıslırum okurumuzla aramızda iletişimi sağlayan, kendisi de bir “kayıp” yakını olan Hristina Pavlu Solomi Patça’yla birlikte katıldık. Hasan Demiröz konuşmasında bize ve Hristina’ya “kayıp” babasının gömü yerinin bulunmasında verdiğimiz emeklerden ötürü teşekkür etti.

Törende herkesi etkileyen bir konuşma yapan “kayıp” Kemal Mehmet Emin’in oğlu Hasan Demiröz şöyle dedi:
“Değerli kardeşlerim ve değerli konuklar,
Öncelikle bu zor günümüzde yanımızda olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum.
Değerli arkadaşlar, bundan 52 yıl önce ben henüz iki yaşında iken çocuklarına ekmek parası kazanmak için gittiği Mağusa’da NAAFİ’de EOKA’cı, eli kanlı katiller tarafından yakalanıp katledilen ve iki arkadaşıyla bir kuyuya atılan babamız, tam 52 yıl bu karanlık ve derin kuyuda iki arkadaşıyla kaderini paylaşmıştır.
Bu olayı 13 yaşında olan bir Rum çocuğu tesadüfen görüp yıllar sonra sevgili gazeteci Sevgül Uludağ’ı arayıp, Sevgül hanım da kayıpları bulma gönüllüsü olan Hristina ile birlikte oraya gitmiş, (bu Kıbrıslırum) kuyunun yerini kendilerine göstermiştir.
Bu vesile ile kayıplar bulunmuştur.
Kayıplarımızın bulunmasına sebep olan bu cesur yürekli insanlara buradan selamımı yolluyorum.
Değerli arkadaşlarım, soruyorum: Bu masum insanları öldürmekle elinize ne geçti? Fakat bu zihniyet sevinmesin. Bizler evlatları olarak kin ve nefretle değil, yurt sevgisi, insan sevgisi ile büyüdük, bununla da övünüyoruz.

Yüzleşmeden hep korktuğum bu olayla şimdi yüzyüzeyim. Bunu da yaşadığım için şükrediyorum.

Babamız artık köyüne geri döndü. O karanlık ve derin kuyudan kurtulup artık özgürlüğüne kavuşmuştur.

Ben artık babamın özgür olduğuna inanıyorum.
Ruhu köyün üzerinde gezip bir ışık olup köyünü, ovaları, dağları aydınlatacaktır.
Babamızı burada köylüleri, akrabaları, komşuları, annesi, babası, evlatları, torunları ve en önemlisi rahmetli anacığım onu beklemektedir.

Değerli kardeşlerim, burada bulunan Güvenlik Kuvvetleri personelimize, belediye başkanıma, sendika başkanıma ve çalışma arkadaşlarıma, Şehit ve Malul Gaziler Dernek Başkanı’ma, Kayıplar Komitesi’ne ve özellikle Zühre hanıma ve babamızın bulunmasına sebep olan ve insanlığa katkılarından dolayı şu an aramızda olan Sevgül Uludağ’a minnet ve şükranlarımı sunuyorum…
Sağolun, varolun…”

Kılınan cenaze namazının ardından Kemal Mehmet Emin’in naaşı Çamlıca Mezarlığı’na götürüldü ve 2006’da hayatını kaybeden eşi Ayşe Kemal Demiröz’ün yanına askeri törenle defnedildi.
Kemal. Mehmet Emin’in tabutuna sarılan KKTC bayrağı ve cenaze töreninde taşınan fotoğrafı oğlu Hasan Demiröz’e teslim edildi. Cenaze töreni, din görevlisinin duasıyla tamamlandı.

Paralimni bölgesinde 3 kişiyle birlikte bir kuyuda bulunan, 1927 doğumlu Kemal Mehmet Emin, “kayıp” edildiğinde  37 yaşındaydı ve 5 çocuk babasıydı.
Yaslı ailesinin acısını paylaşıyoruz… (DEVAM EDECEK)

----------------------------------------

***  Kayıplar Komitesi yetkilileri, tüm taraflardan bilgi isteyecek…

Arşiv taraması yapılacak…

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin “kayıp” kalıntısı bulmakta her geçen gün artan güçlüklerle karşılaştığı ve yeni gömü yerlerinin tespitine katkıda bulunabilecek bilgilere ulaşmak için çabalarını artırma kararı aldığı açıklandı.
Komitenin kararı bu bağlamda 1963-64 ve 1974 olayları sırasında faaliyet gösteren uluslararası organizasyonlar, devlet organları ile yerel otoriterlerin arşivlerinin gözden geçirilmesini de içeriyor.

“BİLGİYE ULAŞMAYA FIRSAT VERİN”
Kayıp Şahıslar Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, komite üyeleri bu hassas konuyla ilgili uzun tartışmalar neticesinde tüm ilgili taraflardan bilgiye ulaşmalarına fırsat verilmesi ricasında bulunma kararı aldı.
Açıklamada, komitenin arşiv taraması yapacak bir takım oluşturma konusunda fikri birliğine vardığı ve bu takımın yurt içi ve yurt dışındaki arşivleri tarafsız şekilde araştıracak araştırmacılar da içereceği ifade edildi.
Komite bu çabaların yeni gömü yerlerine ulaşılmasına yardımcı olacak ve adadaki kayıp ailelerinin beklentilerine yanıt verecek bilgilere ulaşılmasını sağlaması temennisinde de bulundu.
(TAK Ajansı Haber Bülteni’nden – 28.7.2016)

Bu yazı toplam 2473 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar