1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 6 örgütten polise eleştiri
6 örgütten polise eleştiri

6 örgütten polise eleştiri

6 sivil toplum örgütü, 9 Temmuz 2020’de 30 mültecinin ülkeye tekneyle yanaştıkları sırada polis tarafından ateş açılması olayıyla ilgili adil bir soruşturma yapılmadığını ve ilgili polis memurunun da ödüllendirildiğini öne sürdü.

A+A-

Aralarında Mülteci Hakları Derneği’nin de bulunduğu 6 sivil toplum örgütü, 9 Temmuz 2020’de 30 mültecinin ülkeye tekneyle yanaştıkları sırada polis tarafından ateş açılması olayıyla ilgili adil bir soruşturma yapılmadığını ve ilgili polis memurunun da ödüllendirildiğini öne sürdü.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV), Kuir Kıbrıs Derneği, Mülteci Hakları Derneği (MHD), Sivil Toplum İnisiyatifi, Üçüncü Toplum Forumu konu hakkında ortak yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, olayla ilgili adil bir soruşturmanın yapılmamasının, hızla yayılan cezasızlık kültürünü daha da güçlendireceğini ve birçok benzeri olayın yaşanmasının önünü açacağı savunuldu.

Polisin bu kadar kolay şekilde, hiçbir hesap vermeksizin ve orantılılık ilkesini yok sayarak keyfi ateş etmesinin kabul edilemez olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Kamuoyu vicdanını bu kadar etkileyen bir olayda, meselenin kamuoyu önünde aydınlatılmaksızın ilgili polis memurunun ödüllendirilmesini kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Suriye’de 10 yıldır devam eden savaşın yıkıcı etkilerinden kaçıp, kendilerine güvenli bir yer bulma arayışıyla ülkeye gelen mültecilerin sığınma hakkının bulunduğunu ve kimsenin savaş ve zulme geri gönderilemeyeceğini vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Mültecilere ateş açılmasının gerekçesi o dönem polis tarafından ‘dur ihtarına uyulmaması’ şeklinde gösterilmişti. Olayın yaşandığı gün 5 örgüt olarak yaptığımız yazılı açıklamada Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasası md. 86 ve md. 87 tahtında polisin bir kişiye ateş etmesinin ancak bunun kişilerin tutuklanması için son çare olarak görülmesi şartı ile mümkün olduğunu belirtmiş ve olayla ilgili soruşturma yürütülmesini talep etmiştik.

Orantılılık ilkesi polisin faaliyet alanı çerçevesinde ciddi önem taşımakta ve mültecilerin durumunda olduğu gibi silahsız kişilere ancak karşı koymanın derecesine göre kuvvet kullanılması gerekmektedir.  Zulümden kaçıp ülkemize güvenli bir yaşam alanı bulabilmek için gelen mültecilerin cezalandırmama ilkesi gereği düzensiz girişlerinden ötürü alıkonmaları hukuk dışı bir uygulamadır. Bununla beraber, düzensiz girişleri esnasında hiçbir şiddet kullanmadıkları halde polisin attığı ateşle yaralanmaları kabul edilemezdir.”

Polis Genel Müdürlüğü’nün kamuoyunda tepki çeken böylesi bir olayın ardından demokratik değerler ve insan hakları ilkeleri gereği adil bir soruşturma sürdürüp bunun neticesini paylaşması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, “Bütün gelen tepkilere ve yapılan çağrılara rağmen, mültecilere ateş açan polis memurunun ödüllendirilmesi ve olayla ilgili teşkilat tarafından hiçbir açıklamanın yapılmaması insan hakları, hesap verilebilirlik ve insani değerlerimizin kamu kurumlarınca ne kadar önemsiz görüldüğünün bir göstergesidir” denildi.

Bu haber toplam 1566 defa okunmuştur