7 NİSAN`DA SEÇİM OYBİRLİĞİYLE YASALAŞTI
Meclis Genel Kurulu, Lefkoşa Belediye Başkanlığı ve boş olan Meclis üyelikleri için 7 Nisan’da ara seçim yapılmasına olanak veren Seçim Özel Yasası’nı oybirliğiyle kabul etti.
Meclis Genel Kurulu, Lefkoşa Belediye Başkanlığı ve boş olan Meclis üyelikleri için 7 Nisan’da ara seçim yapılmasına olanak veren Seçim Özel Yasası’nı oybirliğiyle kabul etti.
ÇALUDA ÖZÜR DİLEDİ
TDP Milletvekili Mustafa Emiroğluları ile UBP Milletvekili Ahmet Çaluda arasında yaşanan gerginlik nedeniyle verilen aranın ardından Meclis Genel Kurulu, Seçim Özel Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam etti.
Meclis Başkan Vekili Mustafa Yektaoğlu, milletvekillerinden kürsüde konuşurken veya dinlerken hakaret içeren kelimeler kullanmamalarını istedi.
Saat 14.05’de toplanan Genel Kurul’da kürsüde kaldığı yerden konuşmasına devam eden Emiroğluları, istenmeyen bir olay yaşandığını, kendisine ve partisine söylenenleri söyleyene iade ettiğini söyledi.
Kimse ile kişisel sorunu bulunmadığını kaydeden Emiroğluları, konuların toplumsal olduğunu, biri cevap verecekse kürsüye çıkması gerektiğini belirtti.
İmzalanan protokole rağmen 350 istihdam yapılmasına Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın nasıl onay verdiğini soran Emiroğluları, istihdam yapılırken kadrolu ve ihtiyaca göre yapılması gerektiğini söyledi.
Emiroğluları, hükümete geldiklerinde siyasi ve ihtiyaca göre yapılmayan istihdamları gözden geçireceklerini ifade etti.
Yerel yönetimlerin iyi yönetilmediğini, yerel yönetimlerle ilgili yasaların gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Emiroğluları, tasarıya oylarının olumlu olacağını da söyledi.
ÇALUDA
UBP Milletvekili Ahmet Çaluda da söz alarak, Emiroğluları’nın birkaç günden beri kendisiyle ilgili ifadeler kullandığını, partisinin gazetesinde de benzer yayınlar yapıldığını belirtti ve gerçekleşen olay için özür diledi.
ÇAVUŞOĞLU
Ardından tasarının görüşülmesine devam edildi.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tasarının oybirliği ile meclise geldiğine dikkat çekti ve Lefkoşa halkının rahat etmesi için bir an önce seçim yapılıp başkente hizmet verilmesini istediklerini kaydetti.
LTB’de görevde 8 meclis üyesi bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, yarın sabah toplanacaklarını ve istifa ettiği söylenen üyenin oylanacağını, ancak oylanırsa üyeliğinin düşeceğini ifade etti.
Seçimde UBP’nin alacağı oy oranı ile meclis üyelerinde fazla olacağının düşüncesinin belirtildiğini kaydeden Çavuşoğlu, belediye başkanlığında da iddialı olduklarını, bu yüzden sorun yaşanacağını düşünmediklerini söyledi.
Çavuşoğlu, Mağusa limanındaki eylemle ilgili olarak da, sürecin bekletilmesinin sebebinin boruları taşıyacak aparatların olmasından kaynaklandığını anlattı. Dün sabahtan itibaren de boruların taşınmaya başlandığını anlatan Çavuşoğlu, ülkede taşımacılık konusunda sıkıntılar olduğunu da ifade etti.
Çavuşoğlu, “yurt dışında kaybolan kimlikler” konusunda da Özgürgün ile birlikte gerekli araştırmaları yaptıklarını da ifade etti.
ADEM
CTP-BG Milletvekili Sonay Adem de tekrar söz alarak, UBP’li LTB Belediye meclis üyelerinin CTP-BG’li belediye meclis üyelerini toplantılara katılmamakla suçladığını anlattı. Adem, CTP’li, üyelerin, limit üstü borçlanmalara imkan vermemek için katılmadıklarını söyledi.
UBP’nin belediye başkanlığına iddialı olmasını istediklerini ifade eden Adem, konuların tartışılması gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından tasarı madde madde görüşülerek bütünü oybirliği ile kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü toplantısında ikinci olarak, CTP, TDP ve DP tarafından sunulan “istifaların onay gerekmeden yürürlüğe girmesini” içeren Belediyeler Değişiklik Yasa Önerisi’ni görüştü.
Oybirliğiyle kabul edilen yasa önerisiyle, Belediyeler Yasası’nın 43. maddesi değiştirildi ve meclis üyelerinin kendi istekleriyle üyelikten çekilmeleri halinde meclis kararı gerekmeden istifalarının yürürlüğe girmesi sağlanmış oldu.
Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Mehmet Tancer’in öneri hakkındaki komite raporunu okumasının ardından, söz alan olmadığı için madde madde görüşmeye geçildi. Öneri oy birliği ile onaylandı.