1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. 75 Öğretmen
Salih Sarpten

Salih Sarpten

75 Öğretmen

A+A-

Okulların zilleri çaldı. Yeni öğretim yılı başladı. En değerli varlıklarımız çocuklarımız, geleceğe hazırlanacak... Yeni bilgi, beceri ve tutumlar kazanacak… Bugün ve gelecekte karşılaşacakları bireysel, toplumsal ve küresel problemleri çözme yeterliliğini kazanmada bir adım daha ileri gidecekler… İşte bu nedenlerdir ki her anlamdaki eğitim-öğretim faaliyetinin merkezinde “öğrenci” olmalıdır…

Peki, ama öğrenci merkezde ise öğretmen nerededir? Bu sorunun yanıtı da tartışmasızdır: Öğretmen direksiyondadır…  En iyi ders kitabı, en iyi program ya da en iyi okul hiçbir şey için yeterli değildir…  Esas olan öğretmendir. Çünkü bütün bunlara yön veren öğretmendir.

Evet, okullarımız bugün açıldı. Ne yazık ki eğitim sisteminde bu denli önemli bir unsur olan 75 eksik öğretmenle açıldı. Eğitim sistemimizin; 26’sı ilköğretim, 49’u ise ortaöğretimde olmak üzere toplam 75 öğretmene ihtiyacı var.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Mustafa Arabacıoğlu hafta sonu gerçekleştirdiği basın toplantısında bu konuya geniş yer verdi. Sayın Arabacıoğlu, 75 öğretmenin Şubat ayına kadar geçici statüde alınacağını; KTÖS’le vardıkları mutabakat sonucunda belirlenen kriterlere göre ilköğretim için 26 kişilik listenin hazır olduğunu, ortaöğretimde ise genel bir geçici öğretmenlik sınavı yapılacağını ve bu sınav sonuçlarına göre görev verileceğini duyurdu. Sayın Arabacıoğlu’nun bugünün şartlarında alınabilecek en doğru kararı aldığını söyleyebilirim.

Son dört yılda yaşanan partizanlık, yandaş kayırma ve adamcılık en çok eğitim sistemimize zarar verdi… Bu anlayışların ve siyasi kaygılarla alınmış kararların neticesinde ortaya çıkan birçok sorunla birlikte eksik öğretmen sorununu da karşısında bulan Sayın Arabacıoğlu bu kararla hem Kamu Hizmeti Komisyonu’na, öğretmenlik sınavlarını yapabilmesi için zaman kazandırdı. Hem de geçici öğretmen alımlarını belirli kriterlere bağlamış oldu…

Ancak yine de; tamamlanamayan okul alt yapı inşaatlarından, eksik ders kitaplarından ve zamanında dersinin başında olmayacak eksik öğretmenden dolayı eğitim kayıpları yaşanacaktır. Bu noktadan sonra eğitim bakanlığına düşen görev; bu kayıpların hangi okullarda ve hangi derslerle ilgili olduğunu ortaya koyarak, eğitim kayıplarının giderilmesine yönelik yeni bir planlamayı ve programlamayı hayata geçirmek olmalıdır.
 

***

Buraya Dikkat

 

Yanıtlanması Gereken Sorular

Einstein öğrencilerini sınava almak üzere iken öğrencilerinden birisi sorar:
- Hocam sorular geçen sene çıkan sorularla aynı mı?
Einstein cevaplar:
- Evet, sorular aynı; ama beklediğim cevaplar farklı.
  
Einstein ile öğrencisi arasındaki bu diyalog; eski problemlere,  yeni yanıtların verilmesi gerektiğini anlatan güzel bir örnektir… Çünkü esas aranan, doğrular ya da yanlışlar değil; gerçekliktir. Dünün doğruları gerçekleri yansıtmıyorsa bugünün yanlışlarıdırlar…

Yeni eğitim yılı ile birlikte birçok eğitim sorunu da gündemimize girmeye başladı. İşte bu gündemde geçmişten gelen ancak artık yeni yanıtlar vermemiz gereken sorular var. İşte o sorular:


1. Ek bütünleme sınavları 24-26 Eylül tarihlerinde yapılacağı ve bu sınavlara 1,977 öğrencinin gireceği duyuruldu. Pek tabiî ki, bu sınavlar sonucunda başarı olan öğrenciler bir üst sınıfa, başarılı olamayanlar ise sınıf tekrarı yapacaklar. İyi de, 24 Eylül’e kadar bu çocuklar hangi sınıfa devam edecekler? Yoksa bu çocuklar için okullar 26 Eylül’den sonra mı açılmış olacak?

2. Beyarmudu Ortaokulu bu yıl eğitim hizmeti vermeyecek. Okulda 15 öğrenciye karşılık 16 öğretmen var. Özellikle öğretmen kadrosu açısından sorunlar yaşayan eğitim sistemimizin böylesi bir yapıyla Beyarmudu Ortaokulu’nun eğitim hizmeti vermesinin doğru olmayacağı bu yüzden burada eğitim hizmeti alan öğrencilerin Polatpaşa Lisesi’ne taşınarak orada eğitim görecekleri duyuruldu. Peki, ama hükümet programının eğitim başlığı altında bölge okulları açılacağı yazıyor. O halde bu hedefi gözden geçirmek gerekmiyor mu?

3. Hükümet programının eğitim başlığı altında bölge okulları açılacağı ifadesinin yer aldığı cümlede ilkokulların 6 yıla çıkartılması hedefi de vurgulandı. Bu hedefin gerçekleşmesine yönelik olarak atılacak adımlara paralel olarak gelecek yıllarda ilkokul öğretmenine ihtiyaç duyacağımız aşikardır… Bu durumda Atatürk Öğretmen Akademisi bu yıl öğrenci alacak mı?

***

Anlayana - Gülmece


Yeni Atanan Okul Müdürü

Yeni atanan okul müdürü, telaşlı vaziyette sınıfa girer ve hemen sorar;
- Müziğe yetenekli kimler var?
Sınıf içerisinden dört öğrenci el kaldırır... Müdür;
- Aferin... Siz dördünüz aşağıya inip piyanonun taşınmasına yardım edin...

Bu yazı toplam 2140 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar