1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 8 hafta kurs gördü!
8 hafta kurs gördü!

8 hafta kurs gördü!

Kamerunlu K.V.C.’nin, İnternational Business Management School isimli meslek okulunda 8 hafta eğitim gördüğü ortaya çıktı.

A+A-

Mağusa’da çalıştığı iş yerinden maaşını alamadığı için olay çıkardığı ve 1 Eylül itibariyle ikametgah izni bittiği gerekçesiyle 15 günlüğüne merkezi cezaevine gönderilen Kamerunlu K.V.C.’nin, İnternational Business Management School isimli meslek okulunda 8 hafta eğitim gördüğü ortaya çıktı.

Didem MENTEŞ

Mağusa’da çalıştığı iş yerinden maaşını alamadığı için olay çıkardığı ve 1 Eylül itibariyle ikametgah izni bittiği gerekçesiyle 15 günlüğüne merkezi cezaevine gönderilen Kamerunlu K.V.C.’nin, İnternational Business Management School isimli meslek okulunda bir dönem eğitim gördüğü ortaya çıktı. Yükseköğrenim Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler’in “yükseköğrenimde kaydı yok. Bir eğitim merkezinde kaydı yapılmış, daha sonra devam etmemiş ve kaydı yenilememiştir”’ açıklaması ardından”, kadın K.V.C.’nin İşletme Yönetim Okulu’nda kısa süre kurs aldığı öğrenildi.

Kamerunlu K.V.C.’nin , 8 hafta boyunca İnternational Business Management eğitim gördüğü, okul Direktörü Bülent Çetinkaya tarafından YENİDÜZEN’e doğrulandı.  Çetinkaya, K.V.C.’nin Ocak 2017’e İşletme ve Yönetim Bölümü’ne kayıt yaptırdığını, 16 Haziran’da bahar döneminin tamamladığını daha sonra K.V.C.’nin devamsızlığı olduğu ve kaydını yenilemediğini açıkladı

Merkezi Başkent Lefkoşa’da bulunan, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Okullar ve Dershaneler Tüzüğü kapsamında 2011 yılından beri mesleki eğitim veren İnternational Business Management School’a Ocak 2017’de kayıt yaptırdığı öğrenilen K.V.C.’nin, sadece 8 hafta ders gördüğü ve daha sonra kaydını yenilemediği belirtildi.

İnternational Business Management School öğrencisiydi!

Kamerunlu K.V.C.’nin söz konusu İşletme Yönetim Okulu’nda 8 hafta boyunca eğitim gördüğü, İnternational Business Management School Direktörü Bülent Çetinkaya tarafından YENİDÜZEN’e doğrulandı.  Bülent Çetinkaya, Kamerunlu K.V.C.’nin Ocak 2017’e İşletme ve Yönetim Bölümü’ne kayıt yaptırdığını, 8 hafta boyunca kursa katıldığını söyledi.

Çetinkaya, 16 Haziran’da dönemin tamamladığını belirterek, Haziran ayı sonu itibariyle K.V.C’nin okulla ilişkisi kalmadığını kaydetti. Çetinkaya, K.V.C.’nin okula herhangi bir borcu bulunmadığını da aktararak, K.V.C.nin kaydını yenilemediği için kayıtlardan silindiğini ifade etti.

Bülent Çetinkaya, okul olarak kendilerinin meslek dallarıyla ilgili sertifika verdiklerini, kimlik, pasaport ve muhaceret belgeleri ibrazına göre kayıt işlemlerinin yapıldığını söyledi.

Çetinkaya, Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulun bir meslek okulu olup, kurslar düzenlediğini ve başarılı olanlara sertifika verildiğini vurguladı.

Sanıvar, Mahkemenin, ‘kaçak çalıştırma ve 4 aylık maaşın ödenmemesi’ nedeniyle Zizi Pizza isimli işyeriyle ilgili soruşturma başlatılması emri verdiğini, söz konusu iş yerine hukuk davası açılacağını da belirtti

Avukat Sanıvar: “İş yeri hakkında soruşturma başlatıldı”

YENİDÜZEN’e konuşan K.V.C.’nin avukatı Ramadan Sanıvar ise müvekkili K.V.C’nin Ekim 2016’da 30 günlük turist vizesiyle adaya giriş yaptığını, daha sonra İnternational Business Management School’a kayıt yaptırarak öğrenci olduğunu, öğrenci izniyle adada yaşadığını belirtti.

Sanıvar, K.V.C.’nin Ocak 2017’de Zizi Pizza’da çalışmaya başladığını, son 4 aylık maaşını alamadığını ve Eylül ayı itibariyle okul kaydını yenileyemediğinden dolayı 1 Eylül’de muhaceret iznin bittiğini, ülkede kaçak durumuna düştüğünü ifade etti. Sanıvar, mahkemenin ikametgah izni olmadığı için zanlı K.V.C’yi 15 gün süreyle merkezi cezaevine gönderdiğini aktararak, müvekkilinin yasal statüye sahip olabilmesi için sadece okul harcının ödenmesinin yeterli olacağını ifade etti.

Sanıvar, Mahkemenin, ‘kaçak çalıştırma ve 4 aylık maaşın ödenmemesi’ nedeniyle Zizi Pizza isimli işyeriyle ilgili soruşturma başlatılması emri verdiğini açıkladı.

Ayrıca Sanıvar, bir öğrencinin çalıştırılmasının ancak Muhaceret Dairesi’nin iznine tabi olduğunu belirterek, “öğrenci, adaya eğitim amaçlı oturma izniyle geldiği için eğer İçişleri Bakanlığı ve Muhaceret Dairesi onayı olmaksızın çalıştırılırsa kaçak durumuna düşer” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Genel Sekreteri Koral Aşam ise K.C.V.’nin angarya çalıştırılması, emek sömürüsünün sembolü haline gelmiş olmasının sendika açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, bu anlamda Çalışma Dairesi’ne başvurup soruşturma ve inceleme talep edeceklerini açıkladı.

Aşam: “Çalışma Dairesinden talepte bulunacağız”

Kaçak çalıştırma konusuyla Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Genel Sekreteri Koral Aşam, K.C.V.’nin angarya çalıştırılması, emek sömürüsünün sembolü haline gelmiş olmasının sendika açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, iş hayatındaki emek sömürüsüyle ilgili ellerinden gelenin fazlasını yapacaklarını,  bu anlamda Çalışma Dairesi’ne başvurup soruşturma ve inceleme talep edeceklerini açıkladı.

Bu arada konuyla ilgili Zizi Pizza işletmecisinin görüşü de alınması için birkaç kez arandı, ancak kendisine ulaşılamadı.

 


Koral Aşam: “Çalışma Dairesi’ne başvurup, soruşturma talep edeceğiz”  

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Genel Sekreteri Koral Aşam, K.C.V.’nin angarya çalıştırılması, emek sömürüsünün sembolü haline gelmiş olmasının sendika açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, iş hayatındaki emek sömürüsüyle ilgili ellerinden gelenin fazlasını yapacaklarını,  bu anlamda Çalışma Dairesi’ne başvurup soruşturma ve inceleme talep edeceklerini açıkladı. Kaçak çalıştırılan K.C.V.’nin mahkeme masraflarını üstleneceklerine dair, K.C.V.’nin avukatı Ramadan Sanıvar’a ulaştıklarını, bu konuda gönüllü olduklarını söylediklerini aktaran AŞam, Sanıvar’ın dava sürecinde hukuki desteğe ihtiyacı olmadığını, sendikanın avukatıyla işbirliği yapmayacağını söylediğini aktardı. Aşam, “Sendika ile iş birliği yapmayacağım, siz, sadece okul borcunu ve kaydını ödeyin, sıkıntı bir tek budur şeklinde bir çıkışı oldu. Hatta kızı cezaevinde ziyaret etmememizi aksi takdirde bizi Barolar Birliği’ne şikayet edeceğini söyledi. Israrla bizi görüştürmek istemiyor.  Israrla ilgiliyi okul harcına ve toplanması gereke para üstüne yoğunlaştırmaya çalıştı. Bu anlamda işveren de ödeyeceğini söyledi. Ama hemen akabinde Yüksek Öğrenim Dairesi Müdürü bir açıklama yaparak, K.C.V.’nin ülkede öğrencilikle ilgili bir borcu, kaydı ve ilişkisi olmadığını açıkladı. Bir dönem mesleki bir okula kayıt yaptırmış ondan sonra kayıt yenilememiş ve borcu olmadığını, kızın talebi de bulunmadığını belirtti. Ramadan Sanıvar ise ısrarla ilgiyi oraya çekmeye çalışır. Ne yapmaya çalıştığını biz anlamadık” dedi.


Avukat Sanıvar:  “İş yeri için şikayette bulunduk, soruşturma başlatıldı. Hukuk davası da açacağız”

YENİDÜZEN’e konuşan K.V.C.’nin avukatı Ramadan Sanıvar ise müvekkili K.V.C’nin Ekim 2016’da 30 günlük turist vizesiyle adaya giriş yaptığını, daha sonra İnternational Business Management School’a kayıt yaptırarak öğrenci olduğunu, öğrenci izniyle adada yaşadığını belirtti.

Sanıvar, K.V.C.’nin Ocak 2017’de Zizi Pizza’da çalışmaya başladığını, son 4 aylık maaşını alamadığını ve Eylül ayı itibariyle okul kaydını yenileyemediğinden dolayı 1 Eylül’de muhaceret iznin bittiğini, ülkede kaçak durumuna düştüğünü ifade etti. Sanıvar, mahkemenin ikametgah izni olmadığı için zanlı K.V.C’yi 15 gün süreyle merkezi cezaevine gönderdiğini aktararak, müvekkilinin yasal statüye sahip olabilmesi için sadece okul harcının ödenmesinin yeterli olacağını ifade etti.

Sanıvar, bir öğrencinin çalıştırılmasının ancak Muhaceret Dairesi ‘nin iznine tabi olduğunu belirterek, “öğrenci adaya eğitim amaçlı oturma izniyle geldiği için eğer İçişleri Bakanlığı ve Muhaceret Dairesi onayı olmaksızın çalıştırılırsa kaçak durumuna düşer” dedi.

YENİDÜZEN’e konuşan K.V.C.’nin avukatı Ramadan Sanıvar ise müvekkilinin Ekim 2016’da 30 günlük turist vizesiyle adaya giriş yaptığını, daha sonra İnternational Business Management School’a kayıt yaptırdığını söyledi. Ocak 2017’de ise Zizi Pizza’da çalışmaya başladığını, son 4 aylık maaşını alamadığını ve Eylül ayı itibariyle okul kaydını yenileyemediği nedeniyle 1 Eylül’de muhaceret iznin bittiğini aktardı.

“İddialar asılsız”

Bu arada Ramadan Sanıvar, kendisinin Afrika Öğrenciler Birliği’nin gönüllü avukatı olduğunu, bu yüzden üç kez ödüllendirildiğini dolayısıyla zanlı K.V.C.’nin de savunmasını onun yapmasını istediğini belirterek, Dev-İş sendikasının hakkında yaptığı ithamların doğru olmadığını savundu. Sanıvar, “öncelikle Dev-İş Sendikasının gerek görsel gerekse yazılı basında yapmış olduğu açıklamaların doğru olmadığını Zizi Pizza isimli işyeri sahibinin beni bu davada yetkilendirmediğini ve/veya yönlendirmediğini ve/veya Avukat olarak kesinlikle tutmadığını belirtmek isterim” dedi.

Sanıvar, müvekkili K.V.C.’nin talimatı doğrultusunda Zizi Pizza isimli işyeri sahibi C.A. hakkında, müvekkilinin çalıştırılıp maaşlarının ödenmediği aylar için de hukuk davası ikame edeceğini ve mahkeme emriyle başlatılan soruşturma gereği C.A. aleyhine, poliste müvekkiline ifade vermesinde de yardımcı olduğunu dile getirdi. Sanıvar, “C.A. ile uzaktan yakından bir ilişkim olmadığı gibi, teminat duruşmasında Mağusa Kaza Mahkemesi avlusunda kendisine niye müvekkilimin maaşını ödemedin sorusunu bile yöneltmiş biriyim” dedi.

“Kendi avukatlarını devreye sokmak etik değildir”

Sanıvar, Dev-İş sendikasının iddialarının asılsız olduğunu savunarak, şunları söyledi: “Dev-İş sendikasının iddialarının asılsız olduğu gibi mesleğime ve onuruma hakaret ve saldırı niteliğindedir.

Bu açıklamaların beni rencide ettiğini ve itibarımı sarsmaya yönelik olduğunu, ilgili davada gönüllü olarak herhangi bir avukat ücreti ve/veya savunma masrafı almadan temsil edeceğimi de kayıtlı bulunduğum Barolar Birliği’ne aktarmış bulunmaktayım. Şunu söylemek isterim ki bu sendikanın açıklaması politiktir, siyasi bir amaç gütmektedir. Belki de hükümeti protesto etmek için medyaya yansıyan bu olayı kullanmaya çalışmaktadır. Dev-İş Sendikası eğer gerçekten yardımcı olmak isteseydi bu tür polemiklere girmez, profesyonelce davranırdı. Mağdur durumdaki müvekkilim üzerinden prim yapmaya, oyunlar oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Dünkü (geçtiğimiz gün) açıklamamda savunma masraflarının ödenmesine gerek olmadığını herhangi bir sendika ve/veya kurum kuruluşun yardımcı olmak istiyorsa okul masrafları konusunda destek olabileceğini de dile getirdim. “Savunmasını üstleniyorum” diyerek hale hazırda avukatı olan müvekkilime sırf kendi sendikasından övgü dolu sözler paylaşılsın, gündeme gelsin, tabiri caizse show yapsın diye kendi avukatını devreye sokmaya çalışmak hiçbir şekilde etik değildir. Bu kadar senedir Dev-İş Sendikası neredeydi? Bugüne kadar otellerde işyerlerinde 10 liraya kaçak çalıştırılan yüzlerce öğrenci Mahkemelerde yargılanıp sınır dışı edildi, medyaya yansımadı. Bugüne kadar Dev-İş sendikası niye avukatını böylesi meselelerde görevlendirmedi ya da Merkezi Cezaevine gidip ziyaret etme gereği duymadı? Şimdi bu sendika emek sömürüsü medya tarafından gündeme taşındığı için sırf medyada yer almak amacıyla sadece polemiğe girmeyi tercih ederek kendini ispatlamaya, halkın gözünde güçlü olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Yine tekrar etmek istiyorum bu polemikler profesyonellikten uzaktır. Müvekkilimin yasal statüye sahip olabilmesi, cezaevinden kurtulabilmesi için sadece okul masraflarının ödenmesi yeterlidir”

Sanıvar, bu konuya son noktayı Umay Group Direktörü Hüseyin Umay’ın koyduğunu ifade ederek, K.V.C.’nin şirket olarak okul masraflarının tamamını karşılayabileceklerini, olayın insani boyutunun tartışılamayacak derecede dramatik olduğunu, cezaevinden çıktıktan sonra da şirketinin bünyesindeki mağazalarda yarı zamanlı iş imkanı sağlayabileceklerini kendisine aktardığını dile getirdi.

 

 

Bu haber toplam 5524 defa okunmuştur
İlgili Haberler