1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Eğitimde müfredat değişiyor”
“Eğitimde müfredat değişiyor”

“Eğitimde müfredat değişiyor”

“9’uncu sınıflar düz lise kavramından çıkarılacak, öğrenciler 10’uncu sınıfta okumak istedikleri bölüme göre derslere tabi tutulacak”

A+A-

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu YENİDÜZEN’e konuşarak, yeni 2014- 2015 eğitim yılında uygulamaya konulacak olan yeni kararları açıkladı:
 
“Eğitimde müfredat değişiyor”

 

Didem MENTEŞ

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, 2014- 2015 eğitim öğretim yılında anaokulundan orta sona kadar olan tüm müfredatı içeren ders kitaplarının değişeceğini dile getirdi. Yeni eğitim döneminde DAÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi ve bakanlık destekli öğretmenlerin iş birliği içerisinde bir çalışma yürütüldüğünü söyleyen Arabacıoğlu, orta sona kadar olan ders kitaplarının 31 Aralık’a kadar yetiştirilmeye çalışacağını belirtti. Mustafa Arabacıoğlu, bu yıl yeni bir uygulama daha getirilerek, ağırlıklı derslerin bulunduğu 9’uncu sınıfların düz lise kavramından çıkartılarak, öğrencilerin 10’uncu sınıfta seçecekleri bölüme göre 9’uncu sınıfta gerekli dersleri göreceğini ve okulunu bu yönde tercih edeceğini vurguladı.  Okullardaki öğretmen, müdür ve müdür muavini eksikliği konusunda ise detaylı bir çalışma yürüttüklerini belirten Bakan Arabacıoğlu, ihtiyaçları içeren çalışma metnini gerekçeleriyle birlikte Maliye Bakanlığı’na gönderdiklerini ve bakanlıktan yetki beklediklerini ifade etti.
Müdürlük sınavıyla ilgili olarak Kamu Hizmeti Komisyonu’nun dördüncü kez müracaat tarihi belirlemesinin bir zafiyet olduğunu savunan Arabacıoğlu, bakanlık olarak son sınav müracaatını kabul etmediklerini söyledi.  Arabacıoğlu, hademe konusunda bu yıl itibariyle dıştan hizmet almaya başlayacaklarını da dile getirdi. Eğitim çok dinamik bir süreç, bugün istediğin yarın olmayabilir diyen Milli Eğiitm Bakanı Arabacaıoğlu, Eğitim Şurası’nda alınan bazı kararları sendikalarla iş birliği içerisinde hayata geçireceklerini dile getirdi.

-------------------------------------------------

“8’inci sınıfa kadar ders kitapları değişecek”

YENİDÜZEN: Yeni eğitim yılında Eğitim Bakanlığı olarak ne gibi proje ve uygulamalar hayata geçirilecek? Ders müfredatında herhangi bir değişim yapılacak mı?

M. ARABACIOĞLU: İlkokul ve orta eğitim müfredatlarıyla ilgili bir çalışmamız var. DAÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi uhdesinde bizim öğretmenlerimizin de destek verdiği, orta öğretimdeki 8’inci sınıfa kadar olan müfredatlara yönelik bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışma kitapların veya mevzuatın yeni baştan gözden geçirilmesiyle ilgilidir. Tüm ders müfredatından bahsediyorum. Lise müfredatı buna dâhil değil. Yani ilkokul ve ortaokulu kapsayan bir çalışmadır.  Bu çalışmayla ilgili 2 milyon 100 TL’lik kaynak Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanmıştır. Bu kaynakla hedeflenen 31 Aralık 2014 tarihine kadar yani kitapların yazılım aşamasına geleceği bir çalışmadır. Tabi 31 Aralık hedeflenir ancak hedeflenen noktaya gelinir mi göreceğiz. Ondan sonra zaten bu kitapların basım aşamasına gelinecek. Bu bilahare olacak olan bir olaydır bunu belirtmek isterim. Bu yıl yapacağımız uygulama olarak en büyük değişiklik budur.

YENİDÜZEN: Lise müfredatıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılıyor mu?

M. ARABACIOĞLU: Yıllardır 9’ncu sınıflar hazırlık sınıfı olarak kullanılmaktaydı. Bildiğiniz gibi ilkokul 5’den sonra bir sınav yapardık, sınavdan sonra öğrencilerin bir kısmı koleje girerdi. 8’nci sınıftan sonra yine bir sınav daha yapardık ve öğrencilerin bir kısmı Fen Lisesi’ne bir kısmı da Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’ne diğer kısmı da Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne giderdi. Bunun dışında da öğrenciler düz lise dediğimiz liselere kayıt olurdu. 9’ncu sınıf bittikten sonrada istediği bölüme göre yani mesleki tekniği seçecekse mesleki tekniğe, diğer düz liseye devam edecekse devam ederdi. 9’ncu  sınıfların müfredatlarına baktığımız zaman aşırı şekilde ders sayıları vardır fakat ağırlıklı dersler de mevcuttur. Örneğin; bir öğrenci mesleki teknikte motor bölümünü seçecekse belli dersleri okumasına gerek yok yani fazla bilgi pompalamanın anlamı yoktu.  Biz bu yıl bir değişiklik yaparak öğrencilerin aynı müfredat altında aynı saatte eğitim görecekleri fakat seçtiği bölüme göre eğitim alacakları bir uygulama getiriyoruz. Böylelikle 9’ncu sınıfları düz lise kapsamından çıkarmış olduk. Dedik ki; ‘seçeceğiniz mesleki teknik veya düz lise bölümüne göre hangi bölümü seçerseniz o bölümle ilgili müfredata tabi tutulacaksınız.’ Bu yıl itibariyle 9’ncu sınıfları tercih edeceği okulun bünyesine alacağız. Yani bir öğrenci 9’uncu sınıfta grafik tasarım okumak isterse Atatürk Meslek Lisesine gidecek ve ders müfredatını ona göre alacak. Düz lisede ise sosyal bilgileri tercih edecek öğrenci sosyal bilgilerle ilgili ders müfredatına tabi tutulacak. Yani böyle bir düzenleme yaptık çünkü 9’ncu sınıflarda % 70 e yakın öğrenci kalıyor. Bu yıl böyle bir düzenleme uygulanacak.

YENİDÜZEN: Sendikalarla bu uygulamaları görüştünüz mü?

ARABACIOĞLU: Tabi ki görüştük.  Günün sonunda istatistiki veriler alınarak ve başarı durumları değerlendirilerek müfredatta verilen ders programları alındı. Dediğim gibi eğitim şurası yapıldı, eğitim şurasında çıkan kararlar göz önünde bulundu, sendikalarla temas kuruldu. Bunu yaptığımız zaman sıkışıklık olup olmayacağına bakacağız ama bazı yerlerde sıkışıklık olabilir. Çünkü mesleki tekniğe tercih artmaya başladı. Ancak bu yıl itibariyle mesleki teknikte de alt yapı sıkıntısı yaşabileceğimizi belirtmek isterim. İlk yıl itibariyle sıkıntı yaşayabiliriz ama bunları da aşmaya çalışıyoruz.

------------------------------------------------------------------------

“Kadrolarla ilgili çalışmamızı Maliye Bakanlığı’na gönderdik”

YENİDÜZEN: Her yıl yeni eğitim dönemine başlamadan önce sendikalar da birçok kez bazı okullardaki öğretmen müdür ve müdür muavini eksikliğini vurguluyor. Bu yıl bu tür sorunlar yine yaşanacak mı?

ARABACIOĞLU: Özellikle ilkokullarda öğretmenler sınıf öğretmenidir. Bir öğretmen müdür de olsa müdür muavini olsa da değişmez, okuldaki her dersi verebilir. Ancak orta eğitimde durum böyle değildir. Bakanlık ihtiyaç belirlerken öğretmen nakilleri göz önüne alınır. Ayrıca müdür ve müdür muavini ataması yaptığımız zaman hangi branştan olduğunu belirlememiz lazım çünkü otomatikman o öğretmenin bulunduğu okulda ders açığı olacaktır. Ya da müdür ya da müdür muavini olan öğretmenlerin o okulda verdikleri ders saatleri sınırlanır. Ben şimdi münhal beklerken, o kadar müdür ve müdür muavinini kadrosu açtığım zaman onları ben boş kadro olarak gösteririm. Ama boş kadroların hangi branşlara verileceğiyle ilgili şuan benim değerlendirme yapma şansım %100 değildir. Hangi branştan müdür ve müdür muavini olacağını bilmediğim için ben sadece kadro sayısını belirlerim. Ama o kadroyu dolduracak öğretmenin niteliğini bilemem. Biz kadrolarla ilgili çalışmalarımızı yaptık, Başbakanlığa gönderdik, Başbakanlıktan Maliye Bakanlığı’na gönderildi. Bu konuyla ilgili Maliye Bakanlığı’nda toplantı yaptık. Hangi okula neden ve ne kadar öğretmen istediğimizi gerekçeli bir şekilde yazılı olarak sunduk. Bu yetkileri biran önce almamız gerekir ki Kamu Hizmeti Komisyonu’na iletelim, komisyonda bunlarla ilgili sınav tarihi belirlesin ve sınav yapsın ki Eylül ayı içerisinde sıkıntısız bir şekilde eğitime başlayalım.

“Ders saatleri konusunda düzenleme yapılmalı”

Tabi ayrıca yasalardan dolayı yaşanan bazı sıkıntılar da var. Yasa A ve B şeklinde öğretmen yaratmıştır. Bir öğretmenin belli bir çalışma saati olacaktır. Bir öğretmenin ders verme süresi 15 saat ise tüm öğretmenlerin de aynı olacak. Eğer çalışma süresi bunun üzerine çıkarsa ek mesaisini alacaktır. Sınıf öğretmeni, branş öğretmeni ya da atölye şefi gibi öğretmenlere verilen bazı saatler vardır ya da sosyal kol faaliyeti gibi saatler verilir, bunlarla ilgili düzenleme yapılması gerekir. Bir de öğretmen fazlalığı olan yerler var. Öğretmenler şimdi hep merkeze gelmek için talep bulunur. Gözde olan okullar zamanla değişme uğradığı için şimdi bazı okullarda öğrenci sayısı düştü bu nedenle öğretmen ve öğrenci sayısında dengesizlik söz konusu. Bazı okullarda sınıflar 10- 12 kişilik oldu. Buradaki öğretmeni alıp da başka okula göndermeyle ilgili sıkıntılarımız var. Ya da müdür programını yaparken 60 kişilik herhangi bir yaş grubunu 15 kişiden oluşturarak 4 sınıfa koyuyor. Müdürler kendi öğretmenini sahiplenmek için öğrenci sayısını düşürerek, sınıfları bölmek zorunda kalır. Bunla ilgili düzenleme yapmamız gerekir.

-----------------------------------------------------


“4’üncü kez müracaat tarihi verilmesi bir zafiyettir”

YENİDÜZEN: Geçtiğimiz haftalarda yapılması beklenen müdürlük sınavı yine gerçekleşemedi. Sendikalar ise sınava şaibe karıştığını iddia etti. Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yeni müracaat tarihi belirlemesiyle ilgili neler söyleyeceksiniz?

ARABACIOĞLU: Tabi biz sınavla ilgili yetkileri Kamu Hizmeti Komisyonu’na duyuyoruz ve ne kadar ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Komisyon müracaatla ilgili tarihleri belirledi ve birinci müracaatlar yapıldı. Kamu Hizmeti Komisyonu müracaat tarihini uzatma gereksinimi duydu. Bittiği tarihten itibaren bir uzatma süreci daha verdi. Buna olabilir dedik. Bu süre bittikten sonra üçüncü bir tarih daha açtı ve daha sonra da 23- 24 Temmuz’da tüm müracaatları kapsayacak şekilde dördüncü kez müracaat tarihi aralığı belirledi. Devlet bütünselliğine ve kurumsal yapıya baktığınız zaman devlet bir müracaat tarihi belirler, o tarihte müracaat eden eder, edemeyenler için devlet esneklik göstermemesi gerekir. Eğer kurumun ciddi bir gerekçesi varsa bir kez esneklik gösterebilir ama dört kez esneklik gösterilmesi kurumsal yapı açısından bir zafiyettir. Bu düşüncemi Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı ile paylaştım. Bu gelinen son aşamada da ilgili daireye son müracaatların kabul edilmemesini söyledim. Çünkü müracaat süresi devam ettikçe, bize 10 bine yakın öğretmenlerin kriter puanlarını içeren belgeler geldi. Her bir öğretmen 100’e yakın belge sundu. Bu belgeler öğretmenlerin katıldığı her eğitim, seminer ve etkinlikleri içerir. Alınan her sertifika ileride terfi için artı puan olarak eklenir. Bu belgeler tek tek ekiplerimiz tarafından incelenerek, Kamu Hizmeti Komisyonuna gönderilecek ve web sayfamızda yayınlanacak. Bu incelemeler 31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta yapılacak ancak 23- 24 Temmuz’da yapılacak müracaatlarda daha önce müracaat eden ve belge sunan öğretmenler yine bu müracaatta belge sunabilir. Ayrıca yeni müracaat yapanların belgeleri de incelenmeye alınır. Bu yüzden her şey sil baştan olabilir ve bu bizi sıkıntıya sokar. Dolayısıyla dördüncü kez sınav müracaatını kabul etmedik. Bu nedenle Kamu Hizmeti Komisyonu’na bir yazı yazdım ve bu konuda bakanlık olarak ciddi sıkıntılarımız olacağını belirttim.

---------------------------------------------------------

“Mesleki teknik okullar için kampus düşüncemiz var”

YENİDÜZEN: Eğitim Şurası’nda alınan kararlarda uygulamaya konulması düşünülen başka çalışmalar var mı?

ARABACIOĞLU: Mesleki teknik ile ilgili bir kampus düşüncemiz vardır. Bakanlığımıza 80 dönümlük bir arazi tahsis edildi. Bu arazinin hudut tespitini ve zemin etüdüyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. Yapılacak olan kompleksin projelendirilmesiyle ilgili de ‘biz ne isteriz’ ve istediğimizi mimarlar ve mühendislerimiz nasıl şekillendirebilir şeklinde bir çalışma yapılmaktadır.  Bu bana göre ülkede yapılabilecek en büyük işlerden bir tanesidir. Belki tarım ile ilgili okulları yerinde bırakacak şekilde ülkedeki tüm meslek liselerini bir kampus içerisinde toplamak gerekir.

YENİDÜZEN: Yapısı bakımından sorunlu olan okullar var mı?

ARABACIOĞLU: Okullardaki yenileme ve tamirat çalışmaları sürüyor. Tabi şimdi ihale tüzüğünde bir değişiklik oldu. Müteahhitler bu ihalelere katılmadı, teklifte vermediler. Bu nedenle bir haftalık bir kaybımız oldu. Tabi bizim inşaatlarla ilgili zamanlama açısından Eylül ayının ortasında inşaatları bitirmemiz gerekir. Bazı yerlerde inşaatlarımızı başlattık. Örneğin 19 Mayıs TMK’da bulunan bir binanın yıkılması gerekir ve onu yıkacağız. Dağyolu, Alayköy’deki okullarda çalışmalar sürüyor. Gönyeli’ye yeni bir okul yapıyoruz. Eğitimi aksatmayacak şekilde bunlar yapılacaktır. İnşaat birimimizle her gün toplantılar yaparak, çalışmalar yapıyoruz. Her gün Maliye Bakanlığı’nı arayarak ihale sürelerini kısa tutmasını talep ediyoruz. Eğitim yılını çok sorunsuz açmak istiyoruz bu tabi çok dinamik bir süreçtir.

----------------------------------------------------------------

“Okullardaki temizlik işleri için dıştan hizmet alınacak”

YENİDÜZEN: Okullardaki eksik eğitimciler yanı sıra pek çok okulda hademe eksiliği de yaşanmaktadır. Bu yıl hademe ihtiyacıyla ilgili bir çalışma yapıldı mı?

ARABACIOĞLU: Hademe konusunda bu yıl itibariyle dıştan hizmet almaya başlayacağız. Bu bugün var olan hademeleri durduracağız anlamında değil. Örneğin Lefkoşa’da elçiliğin olduğu bölgede 5 tane okulumuz var. Bu okullarda toplam 20 tane hademe varsa bunları 2 ya da 3 okula göndereceğim, geriye kalan iki okulun temizlik işleri için de dıştan hizmet alınacak. Dıştan hizmet alımı için kurallar ve düzenlemeler neyse onları belirleyeceğiz. Bu dıştan hizmet alma olayı Atatürk Öğretmen Akademisi’nde yapılıyor. Buna benzer bir uygulama özellikle de merkezi okullarda da peyderpey yapabilir miyiz diye çalışmalar yürütüyoruz. Eğer Mesarya bölgesinden merkezi bir okula gelen hademe varsa onu belirleyip, bölgesindeki okullara göndereceğiz. Eğer bu hademelerin içinde okul sekreterliği yapacak eğitimde olan kişiler var ise onları da okul sekreteri yapacağız. Ya da herhangi bir devlet dairesinin hademeyle ilgili bir ihtiyacı varsa onları daireye yönlendireceğiz.

Bu haber toplam 11103 defa okunmuştur