1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AB desteği ile "Sütek Laboratuvarı AB standartlarında”
AB desteği ile "Sütek Laboratuvarı AB standartlarında”

AB desteği ile "Sütek Laboratuvarı AB standartlarında”

SÜTEK'e AB desteği ile alınan yeni cihaz sayesinde sütte kalite ve hijyen parametreleri yanında hayvan hastalıkları ile ilgili göstergelerin de yer aldığı, hayvanların doğru beslenip beslenmediği hakkında bilgi edinilebildiği ifade edildi.

A+A-

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) Laboratuvarı’nda incelemelerde bulundu.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Çavuşoğlu’na SÜTEK Müdürü Mehmet Karadayı ve uzmanları tarafından süt analizi ile ilgili izlenen süreç ve yöntemler hakkında bilgi verildi.

Ziyarette, kurumun yenilenen ISO 9001: 2015 Sertifikasını hakkında da bilgi verildiği, 186 ülkede geçerli olan Kalite Yönetim Sistemi ISO 9001: 2015 Sertifikasının, süt alım satımı ve kalite kontrol standartlarını kapsadığı ifade edildi.

Bakan Çavuşoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, SÜTEK laboratuvarının AB standartlarında hizmet verdiğini, laboratuvarda yapılan analizlerde çiğ sütteki kalite ve hijyen standartlarına bakılabildiğini, söz konusu analizlerin hellimin tescil sürecinde büyük önem teşkil ettiğini belirtti.

AB ülkelerine ihraç edilecek hellim için gerekli olan süt standardının yakalanabilmesi için ödül ve ceza sisteminin ileriki dönemlerde fiyatlara yansıtılacağını belirten Çavuşoğlu, Laboratuvarda bulunan yeni donanımlı cihazlarla üretilen tüm çiğ sütünün taranabildiğini de ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu’na, kuruma yeni alınan Combi FOSS 7 cihazının tanıtımı da yapıldı. Kurum laboratuvarında daha önceleri çiğ sütte 11 bileşene bakılırken, yeni cihazla birlikte 18 bileşene bakılabildiği belirtilen açıklamada, AB desteği ile alınan yeni cihaz sayesinde sütte kalite ve hijyen parametreleri yanında hayvan hastalıkları ile ilgili göstergelerin de yer aldığı, hayvanların doğru beslenip beslenmediği hakkında bilgi edinilebildiği de ifade edildi.

Hellim tescili ile ilgili tüm testler yapılabiliyor

Açıklamada, SÜTEK laboratuvarında, Hellimin Menşei Korumalı Ürün olarak üretimi için gerekli tüm testlerin yanında çiğ sütte öncü olan Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerde yapılan tüm çiğ süt analizlerinin de yapılabildiği ifade edildi.

Laboratuvarda çiğ sütteki Aflatoksin M1, antibiyotik kalıntı analizi, kimyasal analiz, hijyen parametrelerinde somatik hücre sayısı ve toplam bakteri sayısına bakıldığı kaydedildi.

Kurum Laboratuvarının Almanya’da bulunan akredite laboratuvar olan DRRR laboratuvarı tarafından yeterlilik testine tabi tutulduğu ve analizlerin doğruluğunun düzenli olarak test edildiği ifade edildi.

Bu haber toplam 1406 defa okunmuştur