ABD ordusundan insansız gemi testi
ABD ordusu, okyanuslarda mürettebatsız binlerce mil seyahat edebilecek, 40.2 metre uzunluğundaki insansız savaş gemisini test etti.
ABD ordusu, okyanuslarda mürettebatsız binlerce mil seyahat edebilecek, 40.2 metre uzunluğundaki insansız savaş gemisini test etti.
Pentagon'un araştırma kolu İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından 40.2 metre uzunluğunda üretilen "Sea Hunter" (Deniz Avcısı) adlı geminin, herhangi bir mürettebat olmadan binlerce mil gidebilecek özelliğe sahip olduğu belirtildi.
Denemede saatte 30 deniz mili hızla (48 km) ulaşan geminin, 120 milyon dolarlık bir geliştirme projesinin ardından, 20 milyon dolar civarında bir maliyeti olabileceği bildirildi.
Operasyon maliyetlerinin düşürülmesi açısından önemli olduğu belirtilen insansız geminin, silahlandırılmasının düşünülmediği belirtilirken, uzaktan kumandalı sürüşünün olmayacağı bunun yerine yazılım yardımıyla, geminin güvenli bir şekilde komutlarla gideceği yere varmasının hedeflendiği kaydedildi.
Trafikteki diğer gemileri tespit edebilmek için gelişmiş optik sistemle donatılan insansız geminin, üretildiği yer olan Portland'ın Oregon kenti kıyısından, Kaliforniya'nın San Diego kıyısına gittiği ifade edildi.
Askeri yetkililer, yeni insansız geminin sadece ordunun deniz operasyonları için değil, ticari gemi taşımacılığı açısından da devrim niteliğinde olduğunu, denemelerin başarıyla tamamlanması durumunda ülkeler arasında ticari amaçlı insansız kargo gemilerinin kullanılabileceğini kaydetti.
Dünyada bir milyona yakın gemi çalışanını temsil eden Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu bu teknolojinin insanın yerini alacağına inanmadığını belirtiyor.
DARPA'nın gelecek iki yıl içinde Deniz Kuvvetleri'yle Kaliforniya kıyılarında denemelerine devam edeceği ve deniz trafiğinde çarpışmaları önleme kabiliyeti konusuna odaklanacağı bildirildi.
Pentagon'un gelecek 5 yıl içinde, 600 milyon dolarlık insansız gemi projesi dışında, yüksek teknoloji insansız denizaltı askeri gemilerin üretimi konusunda da bir yatırım planı bulunuyor.
(AA)