1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB’den Türkiye’ye 5 yıl aradan sonra Gymnich daveti
AB’den Türkiye’ye 5 yıl aradan sonra Gymnich daveti

AB’den Türkiye’ye 5 yıl aradan sonra Gymnich daveti

TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 29 Ağustos’ta Gymnich marjında gerçekleştirilecek görüşmelere katılacak. Avrupa Birliği'nden 5 yıl sonra gelen davet AB’nin diyalog arayışı olarak değerlendiriyor.

A+A-

Türkiye, 5 yıl aradan sonra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dış politika stratejilerinin tartışıldığı gayri resmi toplantısı Gymnich’e davet edildi, Kıbrıs Cumhuriyeti de daveti destekledi ve onayladı. TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 29 Ağustos’ta Gymnich marjında gerçekleştirilecek görüşmelere katılmak üzere Brüksel’e gitmesi bekleniyor. Ankara, 5 yıl aranın ardından gelen daveti olumlu karşılarken; Brüksel’in davetini AB’nin diyalog arayışı olarak değerlendiriyor.

 

Dış politikada görüş alışverişi 

Gymnich Dışişleri Bakanları toplantıları, AB'nin dış politika ve güvenlik stratejilerinin koordinasyonunu sağlayarak, üye ülkeler arasında ortak görüş ve strateji geliştirilmesine yardımcı oluyor. Böylece, AB'nin ortak dış politika hedeflerini belirlemek ve uygulamak için kritik bir platform olarak öne çıkıyor. Gymnich toplantıları, AB Dışişleri Bakanlarının güncel uluslararası konularda serbestçe görüş alışverişinde bulunmaları için gayri resmi bir ortam sağlanmasını amaçlanıyor.

TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 29 Ağustosta’ki Gymnich toplantısına katılmasının ön görüldüğünü duyuran Bakanlık Sözcüsü Öncü Keçeli, “Bu daveti olumlu karşılıyoruz. AB’nin bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyoruz. Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz. Bu davet, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işarettir” dedi.

Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Türk-Yunan ilişkilerindeki süreci ve ileriki adımların belirlendiği Avrupa Konseyi sonuç bildirgesinin bulunduğunu ifade eden Kombos, Türkiye’nin toplantıya katılımının bu bağlamda kabul edildiğini söyledi.

Hükümet tarafından buna olumlu yanıt verilirken müzakerelerin yeniden başlaması için sarf edilen çabaların dikkate alındığını söyleyen Kombos, 29 Ağustos’ta gerçekleştirilecek toplantıda kendisinin Kıbrıs sorununa da atıfta bulunacağını belirtti.

Bu haber toplam 1307 defa okunmuştur