1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Abonelere bildirilmeyen ZAM TARTIŞMALIDIR”
“Abonelere bildirilmeyen ZAM TARTIŞMALIDIR”

“Abonelere bildirilmeyen ZAM TARTIŞMALIDIR”

Eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, GSM operatöleri tarifelerine yapılan yüzde 10’luk zammı YENİDÜZEN’e değerlendirdi

A+A-

“AZAMİ ÜCRET BELİRLENMELİ”…Usar, ilgili bakanlığın GSM operatörlerinin tarife fiyatlarına yönelik ‘azami ücretleri” belirlemesi gerektiğine işaret ederek, , belirlenen ücretler üzerinden tarifelerin düzenlenebileceğini söyledi.

“RESMİ GAZETE’DE YAYIMLAMA ZORUNLULUĞU YOK”… Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise şu anda gündemde olan GSM operatörlerinin tarifelerine yönelik yapılan zam kararının Resmi Gazete’de yayımlanma zorunluluğunun bulunmadığını ifade etti.


Ayşe GÜLER

Eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, GSM operatörleri ile imzalanan sözleşme gereği tarifelerine yapılan yüzde 10 zammın abonelere 1 hafta öncesinden bildirilmesi gerektiğini söyledi.

Ekim ayında yürürlüğe giren zamların Eylül’ün son haftasında tüm abonelere bildirilmesi gerektiğini ifade eden Usar, bunun sözleşmenin 12 maddesinde belirtildiğini kaydetti.

“Zamlar yapılmadan 1 hafta öncesinden abonelere bildirilmesi gerekiyordu, yapılmadı” diyen Usar, “bu duyuru yapılmadığı için zamları geçersiz kılmak söz konusudur. Tepkiye neden olmamak için zamlar sessiz sedasız yapıldı” dedi.

“Geçmişte, düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanıyordu”

GSM operatörlerinin düzenlediği tarifelerin geçmişte Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlatan Usar, ancak şu andaki prosedür ile ilgili net bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Bu konuda Hükümet ve ilgili bakanlığın üzerine düşlen görevi yapmadığını vurgulayan Usar, “ne hükümeti ne de bakanlık aboneleri koruyucu misyon üstlenmiyor. Mobil operatörler istediği fiyatları belirliyor. Bu durum abonelere dayatmadır” şeklinde konuştu.

“Bakanlık ve düzenleyici kurul konuya el atmalı”

YENİDÜZEN’e konuşan Usar, bakanlık ve düzenleyici kurulun bu konuda adım atması gerektiğini dile getirerek, operatörlerin ‘dayatmak istediği’ tarife bedellerine dur denmesi gerektiğini vurguladı.

Usar, Hükümetin GSM operatörlerinin tarife belirlemesine müdahale etmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Önce azami ücret, daha sonra tarifeler belirlenmeli”

Usar, 2007 yılında GSM operatörleri ve ilgili bakanlık arasında imzalanan sözleşme ile ilgili de bilgi verdi.
GSM operatörlerinin tarife fiyatlarına yönelik ‘azami ücretlerin’ bakanlık tarafından belirlendiğini kaydeden Usar, belirlenen ücretler üzerinden tarifelerin düzenlenebileceğini söyledi.

“Bakanlık operatörlerden görüş alır ancak uygulamak zorunda değil”

Usar, ‘azami ücretlerle’ ilgili düzenleme yapılırken ilgili bakanlığın operatörlerden görüş aldığını ancak bu görüşe uymak zorunda olmadıklarını ifade etti.

Usar, sözleşmede, ücretlerin Telefon Dairesi Tüzüğü’nde yayınlanmasının de öngörüldüğünü dile getirdi.

“AB normlarındaki operatörler, roomingten veya sonlandırma ücreti hizmetlerinden kar gütmüyor”

Usar, Avrupa Birliği normlarına göre operatörlerin roomingten veya sonlandırma ücreti hizmetlerinden kar gütmediğini vurgulayarak, operatörlerin sadece maliyet ve bir takım giderleri alabileceklerini dile getirdi.
Usar,  şöyle devam etti: “ 2007 yılında imzalanan sözleşmede işletmeci azami fiyat sınırı kadarıyla telefon tarifelerinden alınacak ücretleri serbestçe belirleyebilir. Operatörlerin her istediğini yapabilecekleri bir şey yoktur. Operatörlerin, biz fiyatları buraya çıkardık deme yetkisi yoktur.”

“Hayat pahalılığına eş oranda zam yapma zorunluluğu yok”

‘Azami fiyatların’ 6 ayda bir düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Usar, bu fiyatlar belirlenirken Devlet Planlama Örgütü endeksinin dikkate alındığını, ancak hayat pahalılığına eş oranda zam yapma zorunluluğunun bulunmadığını vurguladı.

“Tüm dünyadaki mobil tarifeler düşüyor”

Usar, dünyadaki mobil tarifelerin ücretlerinin düştüğüne dikkat çekti.
Bakan olduğu dönemde GSM operatörleri ile sözleşme imzalanmadan önce Türkiye’de sabit telefondan mobil telefonu aramanın dakikasının 13,60 kuruş olduğunu ifade eden Usar, sözleşmenin imzalanmasının ardından bu fiyatın 13 kuruşa düştüğünü hatırlattı.
Usar, mobilden sabit telefonu aramanın fiyatının Türkiye’de 2,50 kuruş olduğunu ancak sözleşmede bu rakamın 2,60 kuruş olarak geçtiğini dile getirdi.

“Projeler hayata geçirilmedi”

2009 yılında UBP Hükümetinin seçilmesinin ardından 13 kuruş ve 2,60 kuruşun sabit tutulduğuna değinen Usar, bu adımın yanlış olduğunu savundu.
Usar, “Türkiye’de bu rakamlar 2 kuruşun altına indi ancak bize sabit kaldı” dedi.
Kendi bakanlık dönemindeki birçok projenin hükümet değişikliği nedeniyle hayata geçmediğini dile getiren Usar, bu durumun mobil operatörlerin daha geniş alana bırakılmasına izin vermenin amaçlanmasından dolayı kaynaklandığını söyledi.

-----------------------------------------------------


Ulaştırma Bakanlığı’nda ‘GSM ZAMMI’ zirvesi, açıklama yok.

Hasan Taçoy: “Zam kararını Resmi Gazete’de yayımlanma zorunluluğu yok”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, şu anda gündemde olan GSM operatörlerinin tarifelerine yönelik yapılan zam kararının Resmi Gazete’de yayımlanma zorunluluğunun bulunmadığını ifade etti.

Görüşmede açıklama yapan Taçoy, Elektronik Haberleşme Yasası gereği GSM operatörlerinin kendi web sayfalarında veya bir basın organında yapılan zammı duyurma zorunluluğu olduğunu kaydederek, söz konusu zorunluluğun sözleşmede yer almadığını belirtti.

Taçoy, “Zamlar, operatörlerin web sayfalarında yayınlandı, ben oradan öğrendim” dedi.

Taçoy, dün ayrı ayrı hem Telsim, hem de Kuzey Kıbrıs Turkcell yetkilileri ile bir araya geldi.

Görüşmeler öncesinde Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Remzi Evran’ın yanı sıra tüm şube amirleri ve mühendislerle görüştü.
GSM operatörleri ile yapılan görüşmenin detayları açıklanmadı.

Bu haber toplam 2591 defa okunmuştur