‘ADA PARK’, Hem Çocuklar Hem Büyükler İçin
‘ADA PARK’, Hem Çocuklar Hem Büyükler İçin
Filiz Uzun
Çocuğu olan herkes aynı sıkıntıyı yaşamıştır mutlaka. Yaz akşamları ailece gidilip tek tek her kişinin keyif alacağı bir mekân bulmak o kadar da kolay değil Kuzey Kıbrıs’ta. Başka ülkelerdeki gibi de çocuklarımızı götüreceğimiz, içinde saatlerce vakit geçireceğimiz hayvanat bahçelerimiz ya da parklarımız yok maalesef. Akşamüzeri “ailece dışarı çıkalım, eğlenelim” dediğimizde aklımıza tek gelen mekânlar restoranlardır tartışmasız. Ancak küçük çocukların gidilen bu restoranlarda ilgisini çeken bir şeyler olmadığından çıkılan gezme yemek yiyip kalkmakla sınırlı oluyor mecburen. Yemek saatinde de koşan çocukların peşinden koşan anne-babaları görmek mümkündür. Dur yapma! Aman düşecen! feryatları eşliğinde…
Sağlıklı çocuklar yetiştirmenin en önemli unsurlarından biri onlarla kaliteli zaman geçirmek olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama onlarla hep birlikte güzel ve eğlenceli zaman geçirebileceğimiz mekânlar bulmak oldukça zor. Kızım küçükken onu götürebileceğim, bisikletini sürebileceği, oyun oynayabileceği ağaçlar arasında bir park arar dururduk hep. Maalesef hepsini bir arada bulmak mümkün değildi. Yine de belediyenin parklarında zaman geçirirdik kızımla. Çocuklarımıza verebileceğimiz en değerli hediye onlara ayıracağımız zamandır.
Güzelyurt bölgesinde yaklaşık bir ay önce tam da çocuklu ailelerin hayalindeki gibi bir mekân açıldı. Yaklaşık bir ay önce. Genç, iki çocuk sahibi girişimci bir çift tarafından. Birçok çocuklu ailenin yaşadığı sıkıntıyı onlar da yaşamış. Hafta sonları çocuklarıyla gidecekleri uygun bir mekân bulamadıklarından şikâyet ederken, Aydınköy’deki arsalarını bu amaç için kullanmaya karar vermişler. Adını Ada Park koydukları mekânı, inşaat devam ederken görmüştüm ben ve heyecanla bitince nasıl olacağını merak etmiştim. Çocukların eğleneceği bir mekân olduğunu duyduğumda “en sonunda birileri akıl etmiş” diye düşündüm ve buranın sahiplerini tanımak istedim.
Onları tanıdığımda hiç şaşırmadım. Tipik adalı genç bir çift. Sıcak, samimi, konuşkan, heyecanlı ve çok içtendiler. Ama ben en çok da amatör ruhlarını sevdim. İçtenlikle restoran çalıştırmakla ilgili hiçbir deneyimleri olmadığını itiraf ettiler. Mekânlarını açtıkları ilk gece yaşadıkları acemiliği içtenlikle anlattılar. Ancak aralarında tek profesyonel olan aşçıları onlara güven vermiş. Yanlarında çalışan tüm elemanlar köylerinden seçtikleri gençler. Şimdilik konukları da köylüleri... Bölge dayanışması var aralarında. O kadar samimiler ki gelen konukların geri bildirimlerini dikkatle dinliyorlar. Ve ciddiye alıp yapılacaklar listelerine ekliyorlar sıcak gelen fikirleri. Eleştiriye açıklar en mühimi. Özellikle Yıldan Kandulu hanım, her konukla tek tek ilgileniyor. Her gelen konuk da onunla sohbet etmeyi seviyor. Masadan masaya koşturuyor. Herkes hayırlı olsun dileklerini ve buranın açılmasına ne kadar mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Yüzlerindeki mutluluk görülmeye değer.
Bölgeye canlılık katan bir mekân. Bir bölümünde tavşan, tilki, ördekler ve kuşların olduğu hayvanlar bölümü var. Bazen onları serbest bırakıyorlar, bahçede konuklar arasında dolaşıyorlar. Çimlerin arasında masalar var. İster içkilerinizi içebilir, ister kebap çeşitlerinden yiyebilirsiniz. Çocuklara ayrılan bölümü tam da onların seveceği şekilde düşünülmüş. O bölümde onlara uygun minik tuvaletleri bile var. Mekânın bir bölümü ise piknik alanı. Sadece masa parasını ödeyerek piknik yapabilirsiniz. Mekânın her türlü imkânından da yararlanabilirsiniz. Çarşamba akşamları Grup Vizyon canlı müzik yapıyor. Çocuklarınızın doğum günleri için harika bir yer. Perşembe günleri de kapalı. Personelin dinlenmesi için.
Çocuklarınız oyun oynarken siz de keyifli vakit geçirmek istiyorsanız Güzelyurt bölgesi Aydınköy’ü ziyaret ediniz. Yıldan – Hasan Kandulu çifti ile de tanışınız. Unutmayınız Ada Park adalılar için.
“Bizim ihtiyacımızdı, alternatif yarattık”
F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
Y.K: Adım Yıldan Kandulu. 1979 doğumluyum. Evli ve 2 erkek çocuk annesiyim. DAÜ Bilgisayar Enformatik bölümünden mezun olduktan sonra masterimi bilgisayar öğretmenliğinde tamamladım. İş arayışı içine girdiğimizde eşim Hasan Kandulu ile birlikte 2006 yılında izolasyon şirketi kurduk. Daha sonra hırdavat işine de girdik ve bir dükkân açtık.
F.U: Burayı kurmak nereden aklınıza geldi?
Y.K: İki erkek çocuğumuz var ve hafta içi yoğun çalışıyorduk. Hafta sonları çocuklarımızla güzel vakit geçireceğimiz mekân arardık her zaman. Ailemiz Güzelyurt bölgesinde olduğundan hafta sonlarımız bu bölgede geçerdi. Maalesef bizim bölgede gidilebilecek fazla alternatif olmadığını fark ettik.
H.K: Açıkçası çocuklarıma ayırdığım kısıtlı zamanım vardı ve o zamanlarda da gidebileceğimiz bir iki kapalı mekânın haricinde çok da alternatifimiz yoktu. Kapalı mekânlarda uzun süre kalamadığımdan erken ayrılmak isterdim. Ben de eşim de aynı zamanlarda aynı düşüncedeymişiz. Güzelyurt-Lefke yolu üzerinde Aydınköy sınırları içerisinde babamdan kardeşlerimle bana kalan arsalar vardı. Bu arsaları değerlendirmek istedik. Hem kendi çocuklarımızın hem adalı halkın çocuklarıyla birlikte güzel vakit geçireceği, temiz açık havada eğleneceği, yemek yiyebileceği bir mekân yaratmaya çalıştık.
F.U: Bu bölgede yaşayan insanların böyle bir yere ihtiyacı olduğunu düşündünüz mü?
Y.K: İnanın hiç düşünmedik. Kimseye de sormadık. Bu bizim hayalimiz ve fikrimizdi. Açıkçası büyük risk aldık.
H.K: Öyle bir geribildirim almadık. Hatta bu arsaların üzerine böyle para attığımız için de eleştirildik. Bu mekân yerine bu parayla kocaman büyük bir ev yapabileceğimiz söylendi. Fakat bizim büyük eve değil böyle bir mekân yaratmaya ihtiyacımız vardı. Risk aldık. Sadece restoran bölümüne harcadığım inşaat malzemesi ile bir ev yapabilirdik.
F.U: Yaptığınız yatırım için devletten destek aldınız mı?
H.K: Hayır kendi adıma bankalardan kredi borcu aldım. Hiçbir yerden tek kuruş yardım almadım. Her şeyi kendi cebimizden yaptık ve daha da yapıyoruz. Ben gündüzleri kendi işimi yapıyorum hala. Orasını devam ettirmesem burasını var edemezdim.
“İlgi bizi şaşırttı”
F.U: Açılalı çok az zaman oldu sanırım. İlgi nasıl?
Y.K: Açılalı bir ay bile olmadı. Bölge halkının ilgisini çekti. Levhayı görüp gelenler de küçük bir restoran zanneder, ama içeriye girdiklerinde karşılaştıkları bahçe, oyun parkı şaşırttı insanları. İlgi beklediğimizin üzerinde. İlk başlarda bizler de bu işte profesyonel olmadığımızdan, çok kalabalık gelmesi korkuttu bizi. Bu yüzden işi öğrenene kadar çok da tanıtım yapmadık. Gelen konuklarımızdan geri bildirimler alıyoruz. Müşterilerimizin öneri ve fikirlerini dikkate alıyoruz. Kendimizi her zaman müşteri yerine koyduk. Çocuklu ailelerin ihtiyacı olan her şeyi dikkate aldık. Örneğin bizim çocukluğumuzdaki gibi piknik alanları kalmadığını fark ettik ve çocuklu ailelerin gelip evlerinden getirdiği malzemelerle bizim mekânımızda piknik yapabilecekleri bir alan yarattık.
F.U: Çocukların oyun oynayacağı bir park var bahçenizde ayrıca bir de ayrı bir oyun alanı daha var. Orası neden ayrı?
H.K: Yemek yenilen bölümde bir oyun parkı gelen çocukların kullandığı bir bölüm ama bir de akülü arabaların, minik sandalcıkların olduğu havuzlu oyun alanına giriş ücretli. Cüzi bir miktar koyduk o bölüm için. Bunun nedeni de çocukları orada yönlendiren ve koruyan genç bir çalışanımız var hem onun maaşını karşılamak hem de aletlerin bakımı için bu ücreti koyduk.
F.U: Restoran işi hakikaten zor bir iş. Aynı kaliteyi devam ettirmek de bunun için ne yaptınız?
Y.K: İlk başlarda restoran düşünmemiştik. Çocuklarını oyun oynamak için getiren ailelerin yiyebileceği basit yiyecekler yapmaktı amacımız bu yüzden de küçük bir mutfak yaptık. Ancak talep böyle değildi. Gelen yemek talep etti. Özellikle kebap çeşitlerini... Şansımız vardı ki çok iyi bir usta bulduk. Ve Kıbrıslı ailelerin ağız tadına uygun kebap türlerini ekledik menümüze. 20 gün içerisinde mutfağımızı büyütme kararı aldık. Lahmacun, pide çeşitleri, köfte, şiş, şeftali kebap gibi kebap çeşitlerimiz de var. Çocukların seveceği hamburger çeşitlerimiz de var. Bizden yemek yemek zorunluluğu da yok. Tüm malzemelerinizi dışarıdan getirebilir ve mekânımızda piknik de yapabilirsiniz.
Farklı hizmetler…
F.U: Fiyatlarınız nasıl?
H.K: Öncelikle oyun alanı için ücret aldığımız için tepki aldık ancak diğer yerlerde bu aletleri kullanmak için jeton alınıyor biz bunun yerine tüm gün oyun için 10 tl alıyoruz. Ayrıca 3 kez geldiğinde bir bilet bedava veriyoruz. Yemek fiyatlarımız da normal fiyatlar. Canlı müzik olduğunda da giriş ücreti almıyoruz ne de içki fiyatlarımızı değiştiriyoruz.
F.U: Sabah kahvaltı olacak mı?
Y.K: Menümüze kahvaltı ekledik fakat henüz başlamadık. Yakında hafta sonları başlayacağız. Zeytinli, hellimli, bulgur köftesi şu anda da var. Kahvaltı da erken zamanda başlayacak.
F.U: Canlı müzik hangi günler var?
H.K: Çarşamba akşamları canlı müzik var. Grup Vizyon bizlerle oluyor. Bunun için ayrı giriş ücreti almıyoruz.
F.U: Oyun parkının zemini Kıbrıs haritası sanırım. Doğru mu gördüm?
H.K: Evet. Burası Kıbrıs adası ve mekânımızın adı da Ada Park. Bu yüzden adımızı mekânımızın bir yerinde göstermek için sembolik haritayı oyun alanının zemini yaptık. Çok da ilgi gördü.
Oyun alanları, hayvanlar…
F.U: Bir bölümünüzde de hayvanlar var? Çocuklar hayvanları sevebiliyor mu?
Y.K: Tüm çocuklar hayvanları sever. Bizim çocuklarımız gibi onları sevmelerine de izin veriyoruz. Bazı zamanlar ördekleri tavşanları serbest bırakıyoruz çocuklar dokunsun sevsin diye. Tilkiler hariç. Maalesef şimdiki çocuklar birçok hayvanı tanımadan büyüyor. Arsalarımızın arka tarafında amcamızın mandıraları var ilerde bu mandıralara gitmek için yol açıp diğer hayvanları da görmelerini dokunmalarını sağlayacağız. Hatta at, eşek gibi hayvanlar da eklemeyi düşünüyoruz. Bunlar yakın planlarımız.
F.U: Kıbrıs’ta insanların mekân seçimlerinde öncelikli kriterleri mekânın temiz olmasıdır. Sizin mekânınız da öyle görünüyor. Kim ilgileniyor bu işlerle?
Y.K: Ben ilgileniyorum. Hatta ilk başlarda bu konuda personelin üzerine fazlaca gittim. Kendim çok titiz bir insanım kendi evim gibi olsun istiyorum. Her gün sabah gelip mekânımızı temizleyen bir kadınımız var. Müşterilerimiz olduğunda da personelimizle birlikte yapıyoruz. Akşam kapatırken her şey temizlenir yerine konur. Çimler ilaçlanır ve öyle kapatırız.
F.U: Mekânınızla ilgili yakın planlarınız var mı başka?
Y.K: Mekânımız şu an 3 dönümlük bir alan üzerine inşa edilmiştir. Arkada 3 dönümlük bir alanımız daha var. Eğer her şey istediğimiz gibi giderse arka taraftaki alana aqua tarzı bir havuz planlıyoruz tamamen çocuklar için. Arkadaki mandırayı gezmek ve görmek için uygun ortam hazırlamak yakın planlarımız arasındadır. Bir de kısa bir zaman sonra sipariş verdik gelmek üzere projeksiyon yapacağız. Çocuklara çizgi film gösterimi yapmayı düşünüyoruz. Maç da izletebiliriz babalar için. Hem eğlenecekleri hem de köy hayatını yaşayabilecekleri bir mekân olsun istiyoruz.
F.U: Mekânda rahat ve huzurlu bir ortam var. Bu sizlerden kaynaklanıyor sanırım.
Y.K: Girne’den gelen bir grup konuğumuz masalara değil de çimlere oturmak istedi, ayakkabılarını çıkarıp çimlere serildiler. Biz engellemedik. Hatta rahat hissetmelerini söyledik. İnsanların yemek içmekten çok rahat edecekleri, çocuklarının oynarken kendilerinin de dinleneceği temiz havası olan mekâna ihtiyaçları vardı sanırım burası öyle bir yer oldu. Hatta yatak sandalyesi talep edenler oldu. Sanırım birkaç tane almak zorunda kalacağız.
F.U: Doğum günü yapmak için de harika bir mekân burası.
Y.K: Kesinlikle evlerde doğum günü çok zor oluyor. Pastasını her şeyini kendileri getirip sadece masa parası ödeyerek mekânımızı kullanabilirler. Birkaç doğum günü yapıldı. Çocuklar çok eğlendi ve aileler de çok memnun ayrıldılar. İlk kez hiç sıkılmadan çocuklar güzel vakit geçirdiklerini söylediler.
F.U: Çok eğlenceli ve keyifli bir mekân, sizi kutlarız. Hayırlı uğurlu olmasını dileriz.
Y.K-H.K: Bizler teşekkür ederiz.