1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. AFRODİT'E YAKLAŞTI
AFRODİTE YAKLAŞTI

AFRODİT'E YAKLAŞTI

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından belirlenen Ada'nın güneyindeki “G” bölgesindeki ruhsat sahasında, petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaların ikinci aşamasına geçen Koca Piri Reis gemisinin ekibi, denizden nasıl sis

A+A-

 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından belirlenen Ada'nın güneyindeki “G” bölgesindeki ruhsat sahasında, petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaların ikinci aşamasına geçen Koca Piri Reis gemisinin ekibi, denizden nasıl sismik veri topladıklarını A.A muhabirine anlattı.

Harita ile yapılan anlatımda, Piri Reis'in çalışma bölgesinin, Rumların petrol ve doğalgaz sondajı yaptığı ve ''Afrodit'' olarak isimlendirdikleri  12 parseldeki platforma çok yakın olduğu görülüyor.

Kıbrıs'ın güneyindeki G bölgesinde yarım kalan çalışmaları tamamlamak için 12 Ekim'de KKTC'nin Gazimağusa Limanı'ndan ayrılan Piri Reis, bölgedeki çalışmalarına başladı.

Piri Resi ekibi, AA muhabirlerini gemiye alarak, hangi aletlerle nasıl  çalıştıklarını anlattı.

Jeofizik Mühendisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü bölümünde araştırma görevlisi Melek Korkmaz, sismik sinyalin kaynağının, hava tabancasının yaptığı patlamanın etkisiyle su içinde oluşan sinyaller olduğunu anlattı.

Melek Korkmaz, ''Kompresörden gelen hava, basınçlı bir şekilde denize salındığında patlatıyoruz. Patladığında bir sinyal oluşuyor. Oluşan bu sinyal denizin içinde ve deniz tabanından yansıyarak, bizim alıcı kablomuza geliyor. Buradan üretilen sinyali, alıcı kablosunda kaydedildikten sonra, laboratuarda görsel olarak görüyoruz'' dedi.

Korkmaz, ''Alıcı kabloyu denize serdiklerini, deniz tabanına yayılmadığına'' işaret ederek, ''Alıcı kablo denizde belli bir derinlikte duruyor, yani deniz tabanına yayma gibi bir durum söz konusu değil. Zaten çok derinde çalıştığımız için böyle bir şey mümkün de değil'' diye konuştu.

Toplanan sismik verilerin bilgisayarda nasıl depolandığını da örnek bir çalışma üzerinden anlatan Korkmaz, ham verilerin, kaydedildikten sonra veri işleme bölümünün bulunduğu bilgisayara aktarıldığını ifade ederek, veri işlemeyi ve daha sonra yorumlamasını TPAO'nun yaptığını söyledi.

Piri Reis'in, G bölgesi ruhsat sahasının hangi alanlarında çalıştığını da bilgisayarda gösteren Korkmaz, gri olarak görülen yerin, birinci aşamada sismik taramayı tamamladıkları alan olduğunu belirterek, haritada yeşil renkle gösterilen alanın tamamının da ikinci aşamada taranacağını söyledi.

Piri Reis'in çalışma yapacağı alanın, Rumlar adına yapılan sondaj platformunun çok yakınında olduğu görülüyor.

Piri Reis, ilk aşama çalışmasında, Rumların petrol ve doğalgaz sondajı yaptığı platforma 14-15 kilometre kadar yaklaşmıştı.

Piri Reis'te 13 kişilik mürettebat, 10 kişilik de bilimsel ekip bulunuyor. Bilimsel ekipten iki kişi TPAO görevlisi.

Bilimsel ekipte iki kadın mühendis yer alıyor. Melek Korkmaz'la birlikte TPAO görevlisi Jeofizik Mühendisi Betül Ünüçok Aktaş da ekipte yer alıyor.

26 Eylül'de başladığı ilk etap çalışmasını 3 Ekim'de tamamlayarak 4 Ekim'de Gazimağusa Limanı'na gelen Piri Reis, 12 Ekim'de ikinci aşama çalışması için limandan ayrılmıştı.

Daha önce 1200 kilometre kadar bir hattan veri alan Piri Reis, ikinci aşama çalışmasında 2400 kilometrekarelik alanda sismik çalışma yapacak.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1313 defa okunmuştur