1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Agro/Eko Turizm Modelinde Lezzetli Bir Örnek
Agro/Eko Turizm Modelinde Lezzetli Bir Örnek

Agro/Eko Turizm Modelinde Lezzetli Bir Örnek

Agro/Eko Turizm Modelinde Lezzetli Bir Örnek

A+A-

 

Zekai Altan


Günübirlik turlar her zaman için çok anlamlı olur. Özellikle kurum ve Belediye veya sivil toplum örgütlerinin düzenledikleri... Bu turlarda çok amaçlı ve çok yönlü katkılar sağlanır. Eğer bu turlar amacına hizmet ederse ve programlı olursa... Girne Belediyesi yakın bir geçmişte Karpaz’a yönelik düzenlediği yaşlılar turunda kısa süreli bile olsa bir tur ile bölgeye çok ciddi katkılar sağladı. Ve anlamlı bir tur gerçekleşti. Başta bölgenin tanıtımı olmak üzere, bölgede evlerde üretilen ürünlerin tanıtımından satışına kadar evlere ciddi ekonomik katkılar sağlanmış oldu. İskele Boğazı’nda kahve molası verilerek içilen kahveden sonra öğle yemeği ve öğle yemeği sonrası Diner zeytinağı fabrikasını ziyaret ve alış-veriş. Diner Zeytinağı fabrikasının da yerinde tanıtımı sağlanmış oldu. Yaşlılarımızın bu kısa günübirlik turunda bile onların yaşama sevincinin artması ve başkaları ile birlikte paylaşıma girmesi de sosyal içerikli bir farklılık yaratmış olur. Eğer turlara bir de anlam yüklerseniz o tur daha keyifli olur. Girne Belediyesi yaşlıları kısa bir süre önce hem de havaların bile bir ısındığı bir soğuduğu, güneşin kendini göstermediği zamanlarda sürpriz ve beklenmedik anlarda yağmurların bizleri ıslattığı bir dönemde yapılan tur yemeği Nitovikla Otel’de alındı.

MEKÂN

Öğle yemeği iki ayrı mekânda verildi. Bir grup 3000 yıllık mağarada yemek alırken diğer grup da alternatif olarak Zekai Bey Evi’nde kemer altında yemeğini aldı. Canlı müzikli ve CD çalarlı müzik eşliğinde alınan yemekte en önemli anlardan bir tanesi yaşlılarımızın Nitovikla Otel’deki otantik eşyalar ile anılarını tazelemeleri oldu. Yaşlılarımızın gördüğü her eşya için bir yorum getirmelerini duymanızı isterdim. Getirdikleri yorumlar dışında anılarını da yaşamaları ayrı bir keyif veriyor. Hele hele kulandıkları eşyalar ile ürettikleri lezzetlerinin bir anlatımı var ki duymaya ve dinlemeye değer. Tel dolabından, dövene ve dibek kahvesinin yapımına kadar her eşyayı anımsamaları... Gerçekten kültürün yaşamasına önemli kaynak kişi olarak geçiyorlar.

MÖNÜ PLANLAMALARI VE LEZZET

Mönü ise oldukça basit ve kontrollu bir mönü. Mukaddes ile üzerinde biraz çalıştık. Mukaddes ve mesai arkadaşları da buna özen gösterip katkı koydular. Yemeklere dikkat etmek gerekir. Tabii bu tür mönü planlaması yalnızca yaşlılar için geçerli bir planlama değildir. Doğrusu şudur; Mönü planlamalarında vejeteryanlar için ayrı mönüler planlanması gerekirken çocuklar için de sağlıklı mönü planlaması ve şeker hastalarından tansiyonu olanlara kadar planlamalar yapılması gerekir. Özellikle restorantların mönü planlamalarında bunların da ayrıca belirtilmesi gerekir. Hiçbir restorant sunduğu mönüsünde size rahatsızlığınız veya yiyebileceğiniz mönüler hakkında bilgi vermez. Siz uyarırsanız dikkate alır. Hatta dikkat edin bir an bile bocalamaya girerler. Çünkü öyle profesyonel bir hazırlıkları yoktur. Bir mönü hazırlarlar ve size sunarlar. Bizim hazırladığımız mönü ise taş fırında bulli yani tavuk ile padades. Yanında da salata, sebze garnitür, humus, pakla ezmesi ve yoğurt. Ara sıcak da inginar lalangı. Hafif ve sağlıklı bir lezzet. Tam anlamı ile unutulmuş bir tat. Final olarak da formada Kıbrıs keyiği. Tabii lezzetler yalnızca bunlar değildi. Kıbrıs mutfağına özgü ekmek ve hamur işleri ile ilgili tatlılar da ayrıca satışa sunuldu. Havuz başında Kumyalı ve Galatya köylerinde ev yapımı ürünler ürteten bayanlara da ayrıca birer stant verilip onların da pay almasını ve paylaşmayı hedefleyerek ekonomilerine katkı sağlamayı sağladık. Kıbrıs çörek ekmek, zeytinli, şekerli ve tuzlu kafes çeşidi, susambastı,  harnıp sucuğu, şinno bittaya kadar birçok ürünün de tanıtımı, satışı ve aile ekonomisine katkı sağlanmış oldu. Bir anlamda agro/eko turizm de budur. Birlikte üretim ve birlikte paylaşım. Bunun farkına varmak gerekir. İşte Girne Belediye Başkanı sayın Nidai Güngördü’nün onayı ve başta Mukaddes olmak üzere ekip arkadaşlarının ve katılımcı yaşlılarımızın bur turun ilkini gerçekleştirmeleri sonucu bu oldu. Bölge tanıtıldı, tarihi mekânda yemek yenildi ve bölge insanı Nitovikla’ya kurduğu stantlarında satış yaparak hem ürünlerini tanıttılar hem de ekonomilerine katkı sağladılar. Üç gün boyunca bölgeye ekonomik katkılar sağlandı ve tanıtım oldu. İşte bu tür duyarlı etkinliklerin sağladığı katkılar küçümsenemez. Özellikle Belediye gibi kuruluşların bu anlamda katkısı çok önemli.  Sayın başkana, Nidai beye bölgeye sağladığı bu katkı için de teşekkür ederiz.

Bu haber toplam 2127 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 214. Sayısı

Adres Kıbrıs 214. Sayısı